Bazı sefeid yıldızlarının zonklama doğası
Pulsational nature of some cepheid stars
- Tez No: 971671
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN SOYDUGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zonklayan yıldızlar, Pulsating stars
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, TESS uydu açık veri arşivindeki 71 klasik Sefeid'in Fourier analizi PERIOD04 yazılımı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Analizlerden, incelenen sistemler arasında yalnızca SU Cas Sefeid yıldızının FO türü zonklama gösterdiği belirlenmiştir. Analizlere göre; seçilen Sefeid değişen yıldızlarının yalnızca 70 tanesi temel modda zonklamaktadır. SU Cas zonklayan Sefeid' nin analizi sonucunda, temel frekans dışında toplam altı frekans belirlendi. SU Cas'ın harmonik mod ile zonkladığı belirlenmiştir. Frekans analizinden; 71 Sefeid'in; tek bir FO türü, geriye kalanlarının FU türü olarak sınıflaması yapılmıştır. FU türünde zonklayan Sefeidlerde ortalama genlik 0m,228 ve ortalama dönem 7,15 gün olarak hesaplanmıştır. Ayrıca seçilen 71 Klasik Sefeid yıldızının 25 tanesi tek yıldız olarak belirlenmiştir. 46 tanesi aday çift sistem bileşenli Sefeid olarak sınıflanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Fourier analysis of 71 classical Cepheids in the TESS satellite open data archive was performed using PERIOD04 software. It was determined that among the studied systems, only the SU Cas Cepheid star exhibits FO type pulsation from the analysis. According to the analysis, only 70 of the selected Cepheid variable stars pulsate in the fundamental mode. As a result of the analysis of the SU Cas pulsating Cepheid, a total of six frequencies were determined, excluding the fundamental frequency. It was determined that SU Cas was pulsating in harmonic mode. 71 Cepheids were classified as a only one FO type and the remaining as FU type from the frequency analysis. In FU type pulsating Cepheids, the average amplitude was calculated as 0.228 and the average period was calculated as 7.15 days. 46 of them were classified as Cepheids with candidate binary system components.