İnsan güvenliği ve iklim adaleti kesişiminde Pasifik Bölgesi'ndeki en az gelişmiş küçük ada ülkeleri: Kiribati ve Tuvalu örneği
Intersection of human security and climate justice in the context of the least developed small island states in the Pacific Region: The case of Kiribati and Tuvalu
- Tez No: 971676
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEREN UYSAL OĞUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İnsan Güvenliği, İklim Adaleti, Kırılganlık, Dirençlilik, Çevresel güvenlik, İnsani güvenlik, Human Security, Climate Justice, Vulnerability, Resilience, Environmental security
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
İklim değişikliğine neredeyse katkıda bulunmamalarına rağmen en yıkıcı etkilerini yaşayan Kiribati ve Tuvalu, küresel iklim adaletsizliğinin en çarpıcı örneklerindendir. Bu tez, her iki ülkenin geliştirdiği politikaları insan güvenliği ve iklim adaleti bağlamında incelemekte ve Birleşmiş Milletlere bağlı kuruluşların Kiribati ve Tuvalu özelinde insan güvenliği ve iklim adaleti kavramlarını nasıl ele aldığını ayrıntılı bir şekilde değerlendirmektedir. Ayrıca, tarafların bakış açıları arasındaki benzerlikler ve farklılıklar doğrultusunda, bu ülkelerin iklim değişikliğine karşı geliştirdikleri azaltım ve uyum politikalarının etkinliğini artırmaya yönelik öneriler sunmaktadır. Araştırma, nitel içerik analizi yöntemiyle gerçekleştirilmiş ve MAXQDA programı kullanılarak manuel kodlama yapılmıştır. Analiz sürecinde, iklim değişikliğinin fiziksel etkileri, kırılganlığı artıran unsurlar, uyum, azaltım ve dirençlilik olmak üzere üç ana tema belirlenmiş ve bu temalarla insan güvenliği arasındaki etkileşimler çoklu kodlama tekniğiyle açığa çıkarılmıştır. Ayrıca, iklim adaletinin iki temel boyutu olan dağıtıcı adalet ve prosedürel adaletin belgelerde nasıl ele alındığı ve bu kavramların ulusal politika çerçevelerine nasıl yansıdığı da incelenmiştir. Literatürde Pasifik Adaları genelinde yapılan çalışmalar bulunmakla birlikte, bu tez her iki ülkenin ulusal belgelerini ve Birleşmiş Milletler raporlarını karşılaştırmalı bir şekilde ele alarak özgün bir katkı sunmaktadır. Manuel kodlamayla yapılan ayrıntılı içerik analizi, Kiribati ve Tuvalu'nun iklim politikalarındaki boşlukları ve Birleşmiş Milletlerin sunduğu çözüm önerilerinin yetersizliklerini somut verilerle ortaya koymuştur. Bu bağlamda çalışma, küresel iklim yönetişiminde Kiribati ve Tuvalu'nun konumunu daha iyi anlamak ve etkili politika önerileri geliştirmek açısından önemli bir boşluğu doldurmayı amaçlamıştır. Analizler, Kiribati ve Tuvalu'nun karşılaştığı zorlukların büyük ölçüde benzer olduğunu göstermektedir. Devlet kapasitesindeki eksiklikler, coğrafi özellikler, dışa bağımlılık ve nüfus yoğunluğu, her iki ülkenin iklim değişikliğine karşı kırılganlığını artıran unsurlar olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca eğitim ve farkındalık eksiklikleri, birey ve topluluk katılımının sınırlı olması ve sosyoekonomik koşullar, yerel halkın bu zorluklarla başa çıkma kapasitesini önemli ölçüde kısıtlamaktadır. Bu çalışmanın bir diğer önemli bulgusu, her iki ülkenin uyum, azaltım ve dirençlilik konusundaki gereksinimlerinin büyük ölçüde benzer olduğudur. Bu bağlamda, devlet kapasitesinin artırılması, birey ve toplulukların güçlendirilmesi ve uluslararası iklim finansmanı ile teknik desteğe erişimin sağlanması hayati önem taşımaktadır. Kiribati ve Tuvalu, iklim değişikliğine uyum sağlamak için ulusal ve uluslararası mekanizmalar aracılığıyla çeşitli stratejiler geliştirmiş olsa da Birleşmiş Milletler düzeyinde sunulan çözüm önerilerinin çoğunlukla yüzeysel kaldığı tespit edilmiştir. Birleşmiş Milletler raporları, her iki ülkenin özgün koşullarını yeterince dikkate almamakta ve özellikle göç, kurumsal eşgüdüm ve uluslararası iklim adaleti gibi önemli konuları göz ardı etmektedir. Bu doğrultuda tez, Kiribati ve Tuvalu'nun iklim değişikliği nedeniyle karşılaştığı zorlukların derinlemesine incelenmesi ve bu ülkelerin özgün koşullarına uygun, daha kapsayıcı ve etkili politikaların geliştirilmesini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Kiribati and Tuvalu, despite contributing almost nothing to climate change, suffer its most severe consequences, making them among the most striking examples of global climate injustice. This thesis examines the policies developed by Kiribati and Tuvalu in the context of human security and climate justice. It also provides a detailed assessment of how United Nations-affiliated organizations address these concepts in relation to both countries. Furthermore, based on the similarities and differences in perspectives, the study offers recommendations to enhance the effectiveness of the mitigation and adaptation policies developed by Kiribati and Tuvalu in response to climate change. The research employs qualitative content analysis, with manual coding through MAXQDA. During the analysis process, three main themes were identified: the physical impacts of climate change, the factors exacerbating vulnerability, and adaptation, mitigation, and resilience. The interactions between these themes and human security were explored using multiple coding. Additionally, the study explores how the two fundamental dimensions of climate justice such as distributive justice and procedural justice are addressed in policy documents and reflected in national policy frameworks. While previous studies have examined the Pacific Islands, this thesis makes a unique contribution by conducting a comparative analysis of national documents and United Nations reports. Through detailed content analysis, the study reveals critical gaps in these countries' climate policies as well as the shortcomings of the solutions proposed by the United Nations. In this context, the thesis seeks to enhance the understanding of Kiribati and Tuvalu's position within global climate governance and contribute to the development of more effective policy recommendations. Findings shows that Kiribati and Tuvalu face largely similar challenges. Weak state capacity, geographical constraints, dependence on external actors, and high population density emerge as key factors increasing their vulnerability to climate change. Furthermore, a lack of education and awareness, limited individual and community participation, and socioeconomic conditions significantly hinder the ability of local populations to cope with climate change. Another important finding of this study is that the requirements for adaptation, mitigation, and resilience in both countries are remarkably similar. In this context, strengthening state capacity, empowering individuals and communities, and ensuring access to international climate finance and technical support are crucial. Although both countries have developed various adaptation strategies through national and international mechanisms, solutions proposed at United Nations level often remain superficial. United Nations reports fail to adequately consider the specific conditions of Kiribati and Tuvalu, particularly overlooking critical issues such as climate-induced migration, institutional coordination, and international climate justice. Considering these findings, this thesis calls for a more comprehensive examination of the climate challenges faced by Kiribati and Tuvalu and advocates for the development of more effective policies tailored to their unique conditions.