Genç yetişkinlerde, akademik erteleme davranışı ve kariyer karar pişmanlığının öznel iyi oluşla ilişkisi
The relation of academic procrastinaion and career decision regret on subjective well-being in young adults
  1. Tez No: 971698
  2. Yazar: ŞEREF DEMİRSÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Erteleme, Kariyer Karar Pişmanlığı, Öznel İyi Oluş, Genç Yetişkinler, Academic Procrastination, Career Decision Regret, Subjective WellBeing, Young Adults
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Genç yetişkinlik dönemi, bireylerin psikolojik iyi oluşları, akademik başarıları ve mesleki yönelimleri açısından kritik gelişimsel dinamikler barındırmaktadır. Bu araştırma, genç yetişkinlerin öznel iyi oluş (ÖİO) düzeyleri, akademik erteleme eğilimleri ve mesleki karar pişmanlıkları arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlamaktadır. İlişkisel tarama modeli ile yürütülen araştırmanın çalışma grubunu, Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşayan ve uygun örnekleme yöntemiyle seçilen 552 kadın (%75,5) ve 179 erkek (%24,5) olmak üzere toplam 731 genç yetişkin oluşturmuştur. Veri toplama araçları olarak Aitken Erteleme Eğilimi Ölçeği, Öznel İyi Oluş: Olumlu ve Olumsuz Deneyimler Ölçeği (Türkçe Formu), Mesleki Karar Pişmanlığı Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmış; veriler SPSS 21.0 yazılımında bağımsız örneklemler t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Post-Hoc testleri ve Pearson korelasyon analiziyle değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, kadınların yaşam doyumlarının erkeklere kıyasla anlamlı derecede yüksek, erkeklerin ise akademik erteleme eğilimlerinin daha fazla olduğunu göstermiştir. Gelir düzeyine göre ÖİO ve mesleki karar pişmanlığında anlamlı farklılık bulunmamış, ancak akademik ertelemede farklılık saptanmıştır. Anne eğitim düzeyinin, bireylerin akademik erteleme eğilimleri, ÖİO ve mesleki karar pişmanlıkları üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı görülürken; baba eğitim düzeyi, negatif duygulanım ile anlamlı bir ilişki göstermiştir. Ayrıca, 27–30 yaş grubundaki bireylerde negatif duygulanımın artarken yaşam doyumunun azaldığı belirlenmiştir. Akademik erteleme, pozitif duygulanım vi ve yaşam doyumu ile negatif; negatif duygulanım ile pozitif ilişkili bulunmuştur. Mesleki karar pişmanlığı, negatif duygulanımla pozitif, pozitif duygulanım ve yaşam doyumuyla negatif ilişkilidir. Araştırma süreci sonunda elde edilen bulgular, ilgili literatür bağlamında tartışılmış; uygulamaya ve gelecekteki araştırmalara yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Young adulthood is a critical developmental stage in which individuals make significant decisions regarding their psychological well-being, academic success, and career paths. This study aims to examine the relationships between subjective well-being (SWB), academic procrastination tendencies, and career decision regret among young adults. Conducted using a correlational survey model, the study sample consisted of 731 young adults living in Türkiye, including 552 women (75.5%) and 179 men (24.5%), selected through purposive sampling. Data were collected using the Aitken Academic Procrastination Inventory, the Turkish version of the Scale of Positive and Negative Experience (SPANE), the Career Decision Regret Scale, and a Personal Information Form. The data were analyzed with SPSS 21.0 using independent samples t-test, one-way ANOVA, Post-Hoc tests, and Pearson correlation analysis. The findings revealed that women reported significantly higher life satisfaction than men, while men demonstrated higher levels of academic procrastination. No significant differences were observed in SWB or career decision regret by income level, whereas academic procrastination showed significant variation. Mother's education level was found to have no significant effect on SWB, academic procrastination, or career decision regret, whereas father's education level was significantly associated with negative affect. Furthermore, individuals aged 27–30 showed higher negative affect and lower life satisfaction compared to younger participants. Academic procrastination was negatively correlated with positive affect and life satisfaction, and positively correlated with negative affect. Career decision regret was positively correlated with negative affect and negatively viii correlated with positive affect and life satisfaction. The results were discussed in the context of existing literature, and recommendations were made for practice and future research.