Artroskopik bankart onarımı sonrası rezidüel fonksiyonel yetersizlik: Radyolojik ve klinik öngörücü faktörlerin analizi
Residual functional deficiency after arthroscopic bankart repair: Analysis of radiological and clinical predictive factors
- Tez No: 971756
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDA DUMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Bankart onarımı, Hill–Sachs lezyonu, omuz instabilitesi, fonksiyonel sonuçlar, rezidüel instabilite, Bankart repair, Hill–Sachs lesion, shoulder instability, functional outcomes, residual instability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Metin Sabancı Baltalimanı Kemik Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, primer artroskopik Bankart onarımı sonrası uzun dönem takiplerde rezidüel omuz instabilitesini öngören klinik ve radyolojik faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Özellikle Hill–Sachs lezyonunun morfometrik özellikleri (açı, medial kenar açısı, genişlik-humerus yarıçapı oranı), glenoid kemik kaybı ve apprehension testlerinin fonksiyonel sonuçlara etkisi incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: 2012–2019 yılları arasında primer artroskopik Bankart onarımı uygulanan 187 hasta taranmış, dahil edilme/dışlama kriterleri sonrası en az 5 yıllık takibi olan 109 hasta çalışmaya alınmıştır. Ameliyat öncesi bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme ile Hill–Sachs ve glenoid parametreleri ölçülmüş, klinik değerlendirmelerde Western Ontario Shoulder Instability Index (WOSI), Constant skoru, Subjective Shoulder Value (SSV) ve ağrı görsel analog skala (pVAS) skorları kullanılmıştır. Tek ve çok değişkenli regresyon analizleri, ROC eğrileri ve cut-off modelleri ile öngörücü faktörler araştırılmıştır. Bulgular: Medial kenar açısı 160 derecenin üzerinde ve Hill–Sachs genişlikhumerus yarıçapı oranı 0,78'in üzerinde olan hastalarda WOSI ve SSV skorlarında anlamlı kötüleşme saptanmıştır. ROC analizlerinde medial kenar açısı 160 derecenin üzerinde olan hastalar özellikle SSV açısından yüksek ayırt edicilik göstermiştir. Hill–Sachs açısı 140 derecenin üzerinde olan hastalarda ağrı skorlarında anlamlı artış izlenmiştir. Pozitif apprehension testi, WOSI ve SSV skorları için bağımsız olumsuz öngörücü faktör olarak bulunmuştur. Sonuç: Bankart onarımı sonrası rezidüel instabilite yalnızca tekrar çıkıkla sınırlı olmayıp fonksiyonel başarısızlıkla da ilişkili olabilir. Hill–Sachs morfometrisi ve glenoid parametreleri ile apprehension testinin birlikte değerlendirilmesi, uzun dönem sonuçlar için daha güvenilir öngörü sağlayabilir. Bu bulgular, hasta seçimi ve cerrahi planlamada yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to identify clinical and radiological predictors of residual shoulder instability after primary arthroscopic Bankart repair with longterm follow-up. Particular emphasis was placed on morphometric characteristics of the Hill–Sachs lesion (angle, medial margin angle, width-to-humeral head radius ratio), glenoid bone loss, and apprehension tests in relation to functional outcomes. Materials and Methods: Between 2012 and 2019, 187 patients who underwent primary arthroscopic Bankart repair were screened, and 109 patients with a minimum of 5-year follow-up were included. Preoperative computed tomography and magnetic resonance imaging were used to assess Hill–Sachs and glenoid parameters. Clinical outcomes were evaluated using the Western Ontario Shoulder Instability Index (WOSI), Constant score, Subjective Shoulder Value (SSV), and pain visual analog scale (pVAS). Univariate and multivariate regression analyses, receiver operating characteristic (ROC) curve analyses, and cut-off models were performed. Results: Patients with medial margin angle greater than 160 degrees and Hill–Sachs width-to-humeral head radius ratio above 0.78 showed significantly worse WOSI and SSV outcomes. ROC analysis revealed that medial margin angle greater than 160 degrees had the highest discriminative ability particularly for SSV. Hill–Sachs angle greater than 140 degrees was associated with a significant increase in pain scores. Positive apprehension test was identified as an independent negative predictor for WOSI and SSV. Conclusion: Residual instability after Bankart repair is not limited to recurrence but may also be associated with functional failure. Combined evaluation of Hill–Sachs morphometrics, glenoid parameters, and the apprehension test provides stronger predictive value for long-term outcomes. These findings may guide patient selection and surgical planning.