Tinnitus yakınmasının tek taraflı venöz sinüs dominansisi ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between tinnitus complaint and unilateral venous sinus dominance
  1. Tez No: 971755
  2. Yazar: FİDAN ELİF BAKTIR ÖKÇESİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEREM KÖKOĞLU, DOÇ. DR. İZZET ÖKÇESİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Dominansi, dural venöz sinüs, manyetik rezonans görüntüleme, tinnitus, Dominance, dural venous sinüs, magnetic resonance imaging, tinnitus
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada serebral ven çapları ve dural venöz sinüs dominansisinin tek taraflı tinnitusla ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, tek taraflı veya tek taraf baskın tinnitusu olan hastalar ve tinnitusu olmayan sağlıklı gönüllüler ile gerçekleştirilen kesitsel bir çalışmadır. Çalışmaya Erciyes Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları (KBB) kliniğine Temmuz 2023 – Mayıs 2025 tarihleri arasında başvuran 18-90 yaş aralığında kronik tinnitus şikayeti olan hastalar ve demografik olarak benzer özelliklere sahip tinnitus şikayeti olmayan sağlıklı gönüllüler dahil edilmiştir. Her iki gruba da bilinen tek taraflı işitme kaybı öyküsü, ototoksik ilaç ve gürültü maruziyeti ile geçirilmiş kulak ve baş boyun cerrahisi öyküsü olmayan katılımcılar dahil edilmiştir. Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) çekimi için kontraendikasyonu olmaması ve otoskopik muayenede patoloji saptanmaması durumunda iki gruba da odyolojik testler ve kan testleri yapılmıştır. İşitme kaybı olmayan veya işitme kaybı olması halinde simetrik sensörinöral işitme kaybı olan ve timpanometri sonucu tip A olan hastalara kontrastsız MR anjiyografi (MRA) ve MR venografi (MRV) çekilmiştir. Görüntülemelerde bilateral transvers sinüs, sigmoid sinüs ve juguler ven çapları ölçülerek venöz sinüs dominansisi olup olmadığı değerlendirilmiştir. Hasta ve sağlıklı gönüllü grubunun demografik özellikleri, işitme eşikleri ve venöz sinüs çapları karşılaştırılmıştır. Aynı zamanda hasta grubunun da sağ ve sol taraflı şikayeti olanlar olarak kendi içinde işitme eşikleri, venöz sinüs çapları ve şikayet olan tarafla olmayan taraf arasındaki venöz sinüs çapları istatistiksel olarak karşılaştırılarak tinnitusun venöz sinüs dominansisi ile ilişkisi değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 38 hasta, 30 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Hasta grubu 21 kadın, 17 erkekten oluşmaktaydı. Sağlıklı gönüllü grubu ise 14 kadın, 16 erkekten oluşmaktaydı. Hasta grubunun ortalama yaşı 46,7 ± 2,2 iken sağlıklı gönüllülerin ortalama yaşı 44 ± 2,3 idi. Cinsiyet ve yaş açısından iki grup arasında anlamlı farklılık yoktu (p= 0,496; p= 0,39). Hasta grubunun şikayet olan taraftaki venöz sinüs çapları karşı tarafa göre anlamlı olarak daha dardı (Konfluens sinuuma 1 cm uzaklıktan ölçülen transvers sinüs için p= 0,004; distal 1/3'ten ölçülen transvers sinüs için p=0,026 ; sigmoid sinüs p= 0,018; juguler ven p= 0,001). Şikayet tarafının karşısında transvers (p= 0,041) ve sigmoid sinüs (p= 0,005) dominansi varlığı istatiksel açıdan anlamlı bulundu. Sonuç: Bu çalışmada, tek taraflı tinnitusu olan katılımcıların dural venöz sinüs çapları şikayetlerinin olduğu tarafta istatiksel olarak anlamlı şekilde daha dardır. Ayrıca venöz sinüs dominansisi, tinnitus şikayetinin olduğu tarafın ters tarafında istatiksel olarak anlamlı şekilde daha sık görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim:Thisstudy aimed to investigate the relationship between cerebral venous diameters, dural venous sinus dominance, and unilateral tinnitus. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted with patients who had unilateral or unilaterally dominant tinnitus and healthy volunteers without tinnitus. Patients aged between 18 and 90 years who presented with chronic tinnitus complaints to the Department of Otorhinolaryngology at Erciyes University between July 2023 and May 2025, as well as a demographically similar healthy volunteers without tinnitus were included in the study. Participants in both groups were included only if they had no known history of unilateral hearing loss, no exposure to ototoxic drugs or noise, and no history of ear or head and neck surgery. In the absence of contraindications for Magnetic Resonance Imaging (MRI) and if no pathology was detected during otoscopic examination, audiological tests and blood tests were performed for both groups Noncontrast Magnetic Resonance Angiography (MRA) and Magnetic Resonance Venography (MRV) were performed on patients with no hearing loss or those with symmetrical sensorineural hearing loss and a tympanometry result type A. In the imaging studies, the diameters of the bilateral transverse sinuses, sigmoid sinuses, and jugular veins were measured to assess the presence of venous sinus dominance. The demographic characteristics, hearing thresholds, and venous sinus diameters of the patient and healty volunteer groups were compared. Additionally, within the patient group, those with bilateral complaints were analyzed separately, and comparisons were made in terms of hearing thresholds, venous sinus diameters, and the differences in venous sinus diameters between the symptomatic and asymptomatic sides, in order to evaluate the relationship between tinnitus and venous sinus dominance. Results: The study included 38 patients and 30 healthy volunteers. The patient group consisted of 21 females and 17 males, while the healthy volunteer group included 14 females and 16 males. The mean age of the patient group was 46.7 ± 2.2 years, whereas the mean age of the healthy volunteers was 44 ± 2.3 years. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of age and sex (p = 0.496; p = 0.39).In the patient group, the venous sinus diameters on the symptomatic side were significantly narrower compared to the contralateral side (transverse sinus measured 1 cm from the confluence of sinuses: p = 0.004; distal 1/3 of the transverse sinus: p = 0.026; sigmoid sinus: p = 0.018; jugular vein: p = 0.001). The presence of transverse (p = 0.041) and sigmoid sinus (p = 0.005) dominance on the side opposite to the symptomatic side was statistically significant. Conclusion: In this study, participants with unilateral tinnitus were found to have significantly narrower dural venous sinus diameters on the symptomatic side. Additionally, venous sinus dominance was significantly more frequently observed on the side contralateral to the tinnitus symptoms.