Türkiye'de finansal yatırım araçlarının getirileri ve bireysel yatırım eğilimleri üzerine genel bir değerlendirme (2014-2024)
A comprehensive assesment of financial instruments' yields and investment preferences of individuals in Turkey (2014-2024)
  1. Tez No: 971760
  2. Yazar: DENİZHAN AKSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYTEN YAĞMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal yatırım, Yatırım getiri oranı, Financial investment, Return on investment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
Özet
İnsanoğlu, emek harcamadan gelir elde etmenin mümkün olmadığı günlerden, bir tuş ile kar elde edebildiği, sermayesinin değerini koruyabildiği günlere ulaşmıştır. Teknolojinin durmaksızın gelişmesi ile hayatın her alanında olduğu gibi yatırım alanında da tarihi gelişmeler ve değişimler yaşanmıştır. Onlarca yatırım alternatifi, finansal yatırım platformları ve finansal eğitim kursları gibi birçok yenilik, insanoğlunun hayatında yatırım kavramını bambaşka bir yere taşımıştır. Finans kavramı hayatımızda bu şekilde mühim bir yer edinmişken, yatırımcı ve yatırımcı olmak isteyen bireylere düşen görev ise finansal yetkinlik kazanmaktır. Araştırmamızda finansal yatırım çerçevesindeki kavramlar spesifik ve detaylı şekilde ele alınmış olup, finansal yatırım ve yatırım araçları hakkında bilgi aktarımı sağlamak amaçlanmıştır. 2014-2024 yılları arasında, en yaygın kullanıldığı tespit edilen Amerikan doları, Euro, gram altın, Borsa İstanbul Endeksi ve mevduat yatırım araçlarının süreç içerisindeki değişimleri incelenmiş ve getirileri hesaplanmıştır. 2014-2024 yıllarının ana süreç olarak alınmasının sebebi ise; konjonktürde ve ülkemizde yaşanan olayların tarihte derin etkiler bırakması, tüm insanlığın derinden etkilendiği pandemi dönemi ve literatüre girmiş benzer çalışmaların belirtilen süre zarfını ele almamış olması olarak açıklanabilmektedir. Aynı zamanda Dolar ve Euro'nun seçilmesinde, yalnızca ülkemizdeki ekonomik gelişmeler değil, aynı zamanda bu para birimlerinin dünya genelinde rezerv para olarak kabul edilmeleri de etkili olmuştur (IMF, 2022). Rezerv para statüsü, bu para birimlerinin hem güvenli liman olarak algılanmasına hem de uluslararası ticarette yaygın kullanılmasına neden olmaktadır. Bu da yerel para birimlerine göre daha istikrarlı ve güçlü bir değer kazanımı sağlayabilmektedir (Krugman & Obstfeld, 2021). 11 senelik süreç nihayetinde Türk yatırımcısına en çok kazandıran yatırım aracı %3400 değer artışı ile gram altın olmuştur. Ardından %1525 değer artışı ile Amerikan doları ve sonrasında ise yakın takipçisi BİST100 Endeksi %1470 değer artışı ile üçüncü sırada yer almıştır. Yatırımcısına en fazla kazandıran dördüncü yatırım aracı ise %1135'lik değer artışı ile Euro olmuştur. Son yıllarda çok fazla yatırımcıyı kendine çeken fakat genel süreç bağlamında diğerlerine nazaran daha az getiri sağlayan beşinci yatırım aracı ise mevduat faizi olmuştur. Bulgulara göre 11 senelik ortalama faiz oranı %17,53 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Humankind has progressed from days when it was impossible to earn income without labor to an era where profits can be made and capital can be preserved with the press of a button. With the continuous advancement of technology, significant historical developments and transformations have occurred in every aspect of life—including the field of investment. Numerous innovations such as various investment alternatives, financial investment platforms, and financial education courses have redefined the concept of investment in human life. While the concept of finance has gained such an important place in our lives, it becomes the responsibility of both current and prospective investors to develop financial competence. In our study, concepts within the scope of financial investment are addressed in a specific and detailed manner, with the aim of providing information on financial investments and investment instruments. Between the years 2014 and 2024, the most commonly used financial instruments—namely the US Dollar, Euro, gram gold, Borsa Istanbul Index (BIST100), and time deposit accounts—were analyzed in terms of their changes over time and their returns were calculated. The rationale behind selecting the 2014–2024 period as the main timeline is due to the significant historical impact of national and global events during this timeframe, including the pandemic that deeply affected all of humanity, as well as the absence of similar studies in the literature covering this particular span. At the end of this 11-year period, the investment instrument that yielded the highest return for Turkish investors was gram gold, with a value increase of 3,400%. It was followed by the US Dollar with a 1,525% increase in value, and the BIST100 Index came in third with a 1,470% increase. The fourth most profitable investment instrument was the Euro, which saw a value increase of 1,135%. Although time deposit interest rates have recently attracted a large number of investors, they yielded comparatively lower returns over the general period, ranking as the fifth most profitable investment instrument. According to the findings, the average interest rate over the 11-year period was calculated as 17.53%.