Rejeneratif endodontide kanal içi ozon uygulamasının büyüme faktörü salınımına etkisi
The effect of intracanal ozone application on growth factor release in regenerative endodontics
  1. Tez No: 971779
  2. Yazar: SUDE OKUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİS OYA ATEŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aktifleştirme, Büyüme faktörleri, Endodonti, Etilendiamin, Ozon, Rejenerasyon, Sulama, Activation, Growth factors, Endodontics, Ethylenediamine, Ozone, Regeneration, Irrigation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Endodontide geleneksel irrigasyon protokolleri dezenfeksiyon sağlarken, dentin matriksinden büyüme faktörlerinin salınımını da etkilemektedir. Ozon, sahip olduğu güçlü antimikrobiyal, biyouyumlu ve biyostimülan özellikleri nedeniyle son yıllarda endodontide irrigasyon solüsyonu, kanal içi medikament ve gaz formunda alternatif bir dezenfektan olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca smear tabakasını ortadan kaldırarak dentin tübüllerini açma ve dentin yüzeyinde biyolojik aktiviteyi artırma potansiyeli, ozonu rejeneratif endodontik tedavi için ilgi çekici bir seçenek haline getirmiştir. Ancak ozonun dentinden büyüme faktörü salınımına etkisine dair literatürde tarafımızca bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu in vitro çalışmanın amacı, farklı formlarda kanal içine uygulanan ozonun dentin matriksinden büyüme faktörü salınımına etkisini değerlendirmektir. Çalışmada periodontal nedenlerle çekilmiş, tek köklü ve tek kanallı toplam 64 insan premolar dişi kullanılmıştır. Örnekler rastgele gruplara ayrılmış ve çeşitli irrigasyon protokolleri uygulanmıştır. İşlemlerin ardından 1. Ve 7. günde toplanan örnekler ELISA yöntemi ile değerlendirilmiş, salınan TGF-β1 ve IGF-1 düzeyleri ölçülmüştür. Her örneğin kök kanal iç yüzey alanı mikrobilgisayarlı tomografi (mikro-BT) ile belirlenmiş, elde edilen veriler bu alanlara göre normalize edilerek ng/mm² biriminde raporlanmıştır. Bulgulara göre TGF-β1 tüm gruplarda salınmış, standart irrigasyon protokolü uygulanan grup ve ozonlu EDTA grubunda 7. günde 1. güne kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlenmiştir. Buna karşın ozonlu su grubunda anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır. IGF-1 açısından ise tüm gruplarda büyüme faktörü salınımı gerçekleşmiş ancak 1. ve 7. gün değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç olarak, ozon uygulamasının dentinden büyüme faktörü salınımı üzerinde sınırlı düzeyde etkili olduğu, özellikle EDTA ile kombine edildiğinde TGF-β1 salınımını artırabildiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
While conventional irrigation protocols in endodontics provide disinfection, they also influence the release of growth factors from the dentin matrix. Due to its potent antimicrobial, biocompatible, and biostimulatory properties, ozone has recently been introduced in endodontics as an alternative disinfectant in the form of an irrigant solution, intracanal medicament, or gas. Furthermore, its ability to remove the smear layer, open dentinal tubules, and enhance biological activity on dentin surfaces makes ozone an attractive option for regenerative endodontic procedures. However, to the best of our knowledge, no study in the literature has yet investigated the effect of ozone on the release of growth factors from dentin. The aim of this in vitro study was to evaluate the effect of intracanal application of ozone in different forms on the release of growth factors from the dentin matrix. A total of 64 extracted human single-rooted premolar teeth with single canals, removed for periodontal reasons, were used. The samples were randomly assigned into groups and subjected to various irrigation protocols. Following the procedures, samples were incubated, and supernatants collected on days 1 and 7 were analyzed using the ELISA method to measure the levels of TGF-β1 and IGF-1 released. The internal root canal surface area of each specimen was determined by micro-computed tomography (micro-CT), and the obtained values were normalized according to this area and reported as ng/mm². According to the results, TGF-β1 was released in all groups. A statistically significant increase was observed on day 7 compared to day 1 in the standard irrigation protocol group and the ozonated EDTA group, whereas no significant change was detected in the ozonated water group. For IGF-1, growth factor release occurred in all groups, but no statistically significant difference was found between the values at day 1 and day 7. In conclusion, intracanal application of ozone had a limited effect on the release of growth factors from dentin, and its combination with EDTA was shown to enhance TGF-β1 release.