Düdenbaşı kaynaklarının (Kepez-Antalya) hidrojeolojik ve hidrojeokimyasal incelenmesi
Hydrogeological and hydrogeochemical investigation of the resources of düdenbaşi (Kepez-Antalya)
- Tez No: 971804
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEKİN TARCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrojeokimya, Hidrojeoloji, Karst, Hydrogeochemistry, Hydrogeology, Karst
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Bilim Dalı
Özet
Antalya bölgesi, jeolojik ve hidrojeolojik özellikleri bakımından zengin ve kompleks bir yapı sunmaktadır. Toros Dağları'nın etkisi ile oluştuğu bilinen bölgede, sedimanter birimlerin egemen olduğu gözlemlenmektedir. Bu durumun, karstik özelliklerin oluşmasına ve yeraltı suyu kaynaklarının dağılışına etkisi büyüktür. Bu çalışma, Antalya ilinde yer alan Düdenbaşı Kaynakları'nın hidrojeolojik ve hidrojeokimyasal özelliklerini incelemeyi hedeflemektedir. Çalışma kapsamında, bölgedeki su kaynakları Kırkgözler, Bıyıklı, Düdenbaşı ve Göksu Çayı mevkiinde bulunan Duraliler Kaynakları olarak kategorize edilmiştir. Çalışmada üç adet kaynak suyu ve altı adet şahıs kuyusu olmak üzere toplam dokuz adet örnek bulunmaktadır. Çalışmada, bölgeye ait kaynakların su bütçesine katkıları, suların kullanım potansiyelleri, çevre ile ilişkileri ve suların sahip olduğu fiziksel ve kimyasal bileşenleri ile hidrojeokimyasal açıdan geçirdiği süreçler ve bu süreçlerin yeraltı su kalitesine etkileri incelenmiştir. Çalışmada kullanılan haritalar Qgis 3.40 programı aracılığıyla hazırlanmıştır. Saha çalışmaları doğrultusunda belirlenen lokasyonlardan su örnekleri alınarak laboratuvar ortamında majör anyon ve katyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar Aquachem 13 programı ile yorumlanarak, örneklere ait diyagramlar ve grafikler oluşturulmuştur. Araştırma sonucunda, çalışma alanındaki su kaynaklarının Mesozoyik yaşlı karbonatlı kayaçlardan beslendiği ve Kuvaterner yaşlı alüvyal ve traverten birimlerinden boşalım gösterdiği tespit edilmiştir. Örneklerin Fransız Sertlik Sınıflaması'na göre“çok sert”ve“sert sular”sınıfında olduğu gözlemlenmiştir. Wilcox Sınıflaması'na göre incelendiğinde ise örneklerin sulama suyu için“çok iyi-iyi”ile“iyi-kullanılabilir”sınıfta olduğunu söylemek mümkündür. Bölgedeki seracılık faaliyetlerinin başarılı bir durumda olması bu sonucun doğru olduğunu göstermektedir. Bu bulgular, bölgedeki su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi açısından bilimsel bir temel teşkil etmekte ve iklim değişikliği kaynaklı muhtemel zorlukların ele alınmasında kritik bir öneme sahip olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Antalya region exhibits a complex geological and hydrogeological structure, predominantly shaped by the Taurus Mountains influenced and characterized by sedimentary units. These features significantly influence karst formation and groundwater distribution. This study aims the hydrogeological and hydrogeochemical properties of the Düdenbaşı Springs in Antalya province. The research focuses on water resources categorized into four main groups: Kırkgözler, Bıyıklı, Düdenbaşı, and Duraliler Springs near Göksu Stream. Nine water samples were analyzed, including three springs and six private wells, examining their contributions to water budget, utilization potential, and environmental interactions. Using Qgis 3.40 for mapping and field study coordination, water samples underwent comprehensive laboratory analysis for major anions and cations. The data was processed using Aquachem 13 software for detailed interpretation. Results indicate that water resources are recharged from Mesozoic-aged carbonate rocks and discharge through Quaternary-aged alluvial and travertine units. According to the French Hardness Classification, samples fall into“very hard”and“hard waters”categories. The Wilcox Classification identifies them as“excellent-good”to“good-usable”for irrigation, supported by the region's thriving greenhouse activities. These findings provide crucial insights for sustainable water resource management and addressing climate change-related challenges in the region.