Tıpta uzmanlık eğitimi almakta olan klinik branş asistan hekimlerinin defansif tıp uygulama tutumları ile medikal malpraktis tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of defensive medicine practices attitudes and attitudes towards medical errors of clinical branch residents who are receiving specialization training in medicine
  1. Tez No: 971803
  2. Yazar: ALPEREN KASIMHAN ÜNLÜER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VİLDAN ÖZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Defansif Tıp, Tıbbi Hata, Medikal Malpraktis, Asistan Hekim, Defensive Medicine, Medical Error, Medical Malpractice, Resident Physician
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde uzmanlık eğitimi alan asistan hekimlerin defansif tıp tutumları ile tıbbi hatalara yönelik tutumlarının, asistanlık süresi, branş ve demografik özellikler bağlamında incelenmesi amaçlandı Ayrıca defansif tıp tutumları ile tıbbi hata tutumları arasındaki olası ilişkinin ortaya konması hedeflendi. Yöntem: Tanımlayıcı-kesitsel tipteki bu çalışma, klinik branşlarda görev yapan 185 asistan hekim ile gerçekleştirildi. Veriler, Defansif Tıp Uygulamaları Tutum Ölçeği ve Tıbbi Hatalara Yönelik Tutum Ölçeği kullanılarak toplandı. Bulgular: 185 katılımcının yaş ortalaması 29,0 yıl olup %52,4'ü erkekti. Asistan hekimlerin defansif tıp tutum puan ortalaması 3,32 (±0,70) olup pozitif defansif alt boyut ortalaması 3,47, negatif defansif alt boyut ortalaması 3,04'tü. Yaş, cinsiyet, medeni durum, asistanlık süresi (kıdem) ve branş gruplarına göre defansif tutum ve tıbbi hata tutum puanlarında anlamlı farklılık görülmedi (tümü için p>0,05). Tıbbi hata algısı alt boyutu ile defansif tıp tutumu arasında pozitif yönde düşük düzeyde bir korelasyon bulundu (r≈0,29, p<0,01). Tıbbi hata yaklaşımı alt boyutu ile defansif tıp tutumu arasında ise negatif yönlü zayıf bir ilişki saptandı (r≈–0,18, p<0,05). Diğer THTÖ alt boyutları (genel tutum ve hata nedenleri) ile defansif tutum puanları arasında anlamlı bir korelasyon gözlenmedi. Sonuç: Bulgular, asistan hekimlerin tıbbi hatalara dair farkındalığının genel olarak olumlu olduğunu ancak defansif tıp davranışlarının halen yaygın biçimde sürdüğünü göstermektedir. Klinik ortamlarda hatanın cezalandırıcı bir süreç olarak algılanmasının hekimleri savunmacı yaklaşımlara yönelttiği ve hata paylaşımında çekingenliğe neden olarak şeffaflık, güven ve hasta güvenliği kültürünü olumsuz etkileyebildiği görülmüştür. Bu nedenle hatalara karşı cezalandırıcı değil, öğrenmeye dayalı bir yaklaşım benimsenmesi; tıp eğitimi sürecinde tıbbi hatalar ve hasta güvenliği konularında yapılandırılmış eğitim programlarının uygulanması büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine the defensive medicine attitudes and attitudes toward medical errors of resident physicians receiving specialty training at Karadeniz Technical University Faculty of Medicine, in relation to residency duration, specialty field, and demographic characteristics. It also sought to determine the potential relationship between defensive medicine attitudes and attitudes toward medical errors. Methods: This descriptive and cross-sectional study was conducted with 185 residents working in clinical departments. Data were collected using the Defensive Medicine Practices Attitude Scale and the Attitudes Toward Medical Errors Scale. Results: The mean age of the 185 participants was 29.0 years, and 52.4% were male. The mean defensive medicine attitude score was 3.32 (± 0.70), with mean positive defensive and negative defensive subscale scores of 3.47 and 3.04, respectively. There were no significant differences in defensive medicine or medical error attitude scores across age, gender, marital status, years of residency (seniority), or specialty group (all p > 0.05). A low positive correlation was found between the perception of medical errors subdimension and defensive medicine attitudes (r ≈ 0.29, p < 0.01), while a weak negative correlation was observed between the approach to medical errors subdimension and defensive medicine attitudes (r ≈ –0.18, p < 0.05). No significant correlations were found between other subdimensions of the Attitudes Toward Medical Errors Scale (general attitude and causes of errors) and defensive medicine scores. Conclusion: The findings indicate that while resident physicians generally exhibit positive awareness regarding medical errors, defensive medical behaviors remain widespread. The perception of errors as a punitive process in clinical settings appears to drive physicians toward defensive practices, leading to reluctance in error disclosure and undermining transparency, trust, and patient safety culture. Therefore, adopting a learning-oriented rather than punitive approach to medical errors, along with implementing structured educational programs on medical errors and patient safety during medical training, is of great importance.