İntrakraniyal tümör cerrahisinde sıvı yönetimi kılavuzluğu için nabız basıncı değişimi ile santral venöz basıncın karşılaştırılması
Comparison of pulse pressure variation and central venous pressure for fluid management guidance in intracranial tumor surgery
  1. Tez No: 971819
  2. Yazar: GİZEM DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN TOMATIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: nabız basıncı değişimi, santral venöz basınç, sıvı yönetimi, intrakraniyal tümör cerrahisi, hedefe yönelik sıvı tedavisi, pulse pressure variation, central venous pressure, fluid management, intracranial tumor surgery, goal directed fluid therapy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Nöroşirürjide perioperatif sıvı yönetimi kritik öneme sahiptir; çünkü aşırı sıvı yüklenmesi beyin ödemine, yetersiz sıvı tedavisi ise serebral iskemiye yol açabilir. Sıvı yanıtlılığını değerlendiren dinamik bir parametre olan nabız basıncı değişiminin (NBD), santral venöz basınç (SVB) gibi statik parametrelerle karşılaştırıldığında daha etkili sıvı yönetimi sağladığı bildirilmiştir. Bu çalışmada, intrakraniyal tümör cerrahisi geçiren hastalarda intraoperatif sıvı yönetimi kılavuzluğu için NBD ve SVB'nin karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmaya, intrakraniyal tümör cerrahisi planlanan, 18-65 yaş arası ve ASA I–III fiziksel durumunda 42 hasta dahil edildi. Hastalar ameliyat öncesi rastgele NBD ya da SVB kılavuzluğunda sıvı tedavisi uygulanan iki gruba ayrıldı. İntraoperatif toplam kristaloid miktarı, hipotansif atak sayısı, vazopresör gereksinimi, kanama miktarı, beyin gevşeme skoru, NBD ile SVB arasındaki korelasyon, laktat ve kreatinin düzeyleri ile yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) kalış süreleri kaydedildi. NBD ve SVB grupları karşılaştırıldığında; toplam kristaloid miktarı (sırasıyla 1791 mL ve 2311 mL; p=0.004), hipotansif atak sayısı (sırasıyla 0.00 [0.00–1.00] ve 2.00 [1.00–3.00]; p=0.002), vazopresör gereksinimi (sırasıyla 3 ve 16; p<0.001), kanama miktarı (sırasıyla 342.86±59.76 ve 285.71±105.05; p=0.036) ve ameliyat sonrası 12. sa'te ölçülen laktat düzeyi (sırasıyla1.67±0.58 ve 2.23±0.86; p=0.017) açısından anlamlı fark saptandı. NBD ile SVB arasında iyi bir korelasyon bulunmadı. Gruplar beyin gevşeme skoru, kreatinin düzeyi ve YBÜ yatış süresi bakımından benzerdi. Sonuç olarak; NBD kılavuzluğunda sıvı yönetiminin toplam sıvı gereksinimini, hipotansif atak sayısını ve vazopresör kullanımını azalttığı ve postoperatif laktat düzeyinin daha düşük olmasını sağladığı gözlemlendi. NBD'nin sıvı yanıtlılığının değerlendirilmesinde daha etkili bir rehberlik sağladığı ve beyin cerrahisi hastalarında güvenliği artırabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Perioperative fluid management is critical in neurosurgery because fluid overload can lead to cerebral edema and inadequate fluid therapy can lead to cerebral ischemia. Pulse pressure variation (PPV), a dynamic parameter used to assess fluid responsiveness, has been demonstrated to provide more effective fluid management compared to static parameters such as central venous pressure (CVP). The present study aimed to compare PPV and CVP for the guidance of intraoperative fluid management in patients undergoing intracranial tumor surgery. 42 patients aged 18–65 years with ASA physical status I–III, scheduled for intracranial tumor surgery were included in the study. Patients were randomly allocated to two groups receiving fluid therapy guided by either PPV or CVP before surgery. Intraoperative total crystalloid volume, number of hypotensive episodes, vasopressor requirements, amount of blood loss, brain relaxation score, correlation between PPV and CVP, lactate and creatinine levels and length of stay in intensive care unit (ICU) were recorded. A comparison of the total crystalloid volume (1791 mL and 2311 mL, p=0.004) number of hypotensive episodes (0.00 [0.00–1.00] vs. 2.00 [1.00–3.00], p=0.002), vasopressor requirement (3 vs. 16, p<0.001), amount of blood loss (342.86±59.76 vs. 285.71±105.05, p=0.036), and lactate level measured at the 12 hours after surgery (1.67±0.58 vs. 2.23±0.86, p=0.017) observed a significant difference between the PPV and CVP groups. PPV and CVP were not well correlated. Brain relaxation scores, creatinine level and length of stay in ICU were similar between the groups. In conclusion, PPV-guided fluid management was observed to reduce total crystalloid volume, the number of hypotensive episodes and vasopressor requirements, as well as lower postoperative lactate level. It was concluded that PPV provides more effective guidance in the assessment of fluid responsiveness and may improve safety in neurosurgical patients.