Tip 2 Diyabetli bireylerde öğün sıklığı ve zamanının lipit profili, glisemik kontrol ve vücut kompozisyonu üzerine etkisi
The effect of meal frequency and timing on lipid profile, glycemic control, and body composition in individuals with Type 2 Diabetes
- Tez No: 971853
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA KAMARLI ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: tip 2 diyabet, öğün sıklığı, tıbbi beslenme tedavisi, zaman kısıtlı beslenme, öğün zamanı, type 2 diabetes mellitus, meal frequency, medical nutrition therapy, time-restricted eating, meal time
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Tip 2 Diabetes Mellitus'lularda (T2DM) öğün sıklığı ve zamanının lipid profili, kan glukozu regülasyonu ve vücut kompozisyonu üzerine etkilerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Polikliniğine Mart 2024-Kasım 2024 tarihleri arasında başvuran, 18-65 yaş aralığında T2DM tanılı 102 birey üzerinde yürütülmüştür. Dahil edilme kriterlerine uyan katılımcılar 12 hafta süreyle üç diyet modelinden (Altı öğün (n=34), üç öğün (n=34) ve zaman kısıtlı beslenme (n=34)) birine randomize edildikten sonra sosyo-demografik özellikleri ile çalışma öncesi ve sonrası besin tüketim kayıtları sorgulanmıştır. Hastane sisteminden biyokimyasal bulgular kaydedilmiş ve çalışma başlangıcında, 4., 8. ve 12. haftada antropometrik ölçümleri ile vücut kompozisyon analizleri yapılmıştır. Bulgular: Katılımcıların tamamında müdahale sonrasında açlık kan glukozu ve HbA1c değerlerinde düşüş görülürken (p<0,05), altı öğün grubundaki azalma anlamlı bulunmamıştır. Kan lipitlerinden trigliserid altı öğün (p=0,013) ve zaman kısıtlı beslenme (p<0,001) gruplarında azalırken, total kolesterol yalnızca zaman kısıtlı beslenme grubunda azalmıştır (p=0,020). Vücut yağ oranının zaman kısıtlı beslenme dışındaki gruplarda anlamlı azaldığı görülmüştür (Altı öğün:%35,2+8,6, %32,4+8,5 (p<0,001), üç öğün: %40,1+10,3, %37,5+10,4 (p<0,001); zaman kısıtlı: %37,6+11,3, %36,2+9,9 (p>0,05)). Enerji alımı müdahale sonrasında zaman kısıtlı grubunda altı öğün (p<0,001) ve üç öğüne (p<0,001) kıyasla daha düşük bulunmuştur. Sonuç: Müdahale gruplarından zaman kısıtlı beslenme grubunda değerlendirilen parametrelerde daha fazla anlamlı düzelmeler görülse de T2DM'li bireylerde tıbbi beslenme tedavileri planlanırken, kullanılan ilaçlar ve bireylerin kişisel beslenme tercihleri ve rehber önerileri mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effects of meal frequency and timing on lipid profile, blood glucose regulation, and body composition in individuals with type 2 diabetes mellitus (T2DM). Method: The study was conducted on 102 individuals diagnosed with T2DM, aged between 18 and 65 years, who applied to the Endocrinology and Metabolic Diseases Outpatient Clinic between March-November 2024. Participants were randomized into one of three dietary models: six meals per day (n=34), three meals per day (n=34), or time-restricted feeding (n=34). Their socio-demographic characteristics and dietary intake records before and after the intervention were collected. Biochemical data were obtained from the hospital system, and anthropometric measurements were taken at 0th, 4th, 8th, and 12th weeks of the study. Results: While a decrease in fasting blood glucose and HbA1c levels was observed in all participants after the intervention (p<0.05), the decrease in the six-meal group was not statistically significant. Triglyceride levels decreased in the six-meal (p=0.013) and time-restricted eating (p<0.001) groups, while total cholesterol decreased only in the time-restricted eating group (p=0.020). Body fat percentage significantly decreased in groups other than the time-restricted group (six meals: 35.2% ± 8.6, 32.4% ± 8.5 (p<0.001), three meals: 40.1% ± 10.3, 37.5% ± 10.4 (p<0.001); time-restricted: 37.6% ± 11.3, 36.2% ± 9.9 (p>0.05)). Energy intake was lower in the time-restricted group after the intervention compared to to the others (p<0.001 for both). Conclusion: Although more significant improvements were observed in the parameters examined in the time-restricted feeding group among the intervention groups, the medications used and the personal preferences of individuals and the guidelines must be taken into account when planning medical nutrition therapies for individuals with T2DM.