Aile hekimliğine başvuran 40-69 yaş Tip 2 diyabetes mellitus tanılı hastalarda kardiyovasküler risk hesaplanması ve statin kullanım durumu
Cardiovascular risk calculation and statin use status in patients with Type 2 diabetes mellitus aged 40-69 presenting to family medicine
- Tez No: 971891
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER EDİRNE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Statin, Kardiyovasküler risk farkındalığı, Diyabetik dislipidemi, Diyabetes Mellitus, Statin, Cardiovascular risk awareness, Diabetic dyslipidemia, Diabetes Mellitus
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Denizli ilindeki Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran 40-69 yaş arası Tip 2 diyabet (T2DM) tanılı hastalarda statin kullanım oranlarını, kardiyovasküler (KV) risk farkındalığını ve hedeflenen lipit düzeylerine ulaşma oranlarını değerlendirmiştir. Tanımlayıcı ve kesitsel tipte planlanan araştırmaya 01.04.2025-31.05.2025 tarihleri arasında Denizli'deki dört farklı Aile Sağlığı Merkezine başvuran 319 T2DM hastası dahil edilmiştir. Veriler 28 soruluk bir anket formunun yüz yüze görüşme tekniğiyle uygulanması ve hastaların son 6 aya ait laboratuvar ve klinik verilerinin (lipit profili, kan basıncı vb.) aile hekimliği bilgi sisteminden elde edilmesiyle toplanmıştır. Kardiyovasküler risk, SCORE2-Diabetes risk skorlaması ve koroner arter hastalığı/hedef organ hasarı varlığına göre sınıflandırılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25.0 programı kullanılarak ki-kare, Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U testleri gibi istatistiksel yöntemlerden yararlanılmıştır. Çalışmaya katılan 319 hastanın yaş ortalaması 59,1±7,99 yıl olup, %63,9'u kadın, %64,6'sı ilkokul mezunudur. Katılımcıların %90,3'ünün fazla kilolu veya obez olduğu ve %54,5'inin fiziksel aktivite yapmadığı saptanmıştır. Bulgular, hastaların önemli bir bölümünün (%73) yüksek ya da çok yüksek KV risk taşımasına rağmen bu riskin farkında olmadığını göstermiştir. Statin kullanım oranı %37,6 gibi düşük bir seviyede kalmış, tedavi altında olan hastalarda dahi LDL- K hedeflerine ulaşma oranı yalnızca %16,7 olmuştur. Bu oran, çok yüksek risk grubunda %7'ye kadar düşmektedir. Kolesterol düzeylerinin normale dönmesi hem hastalar hem de bazı hekimler tarafından tedavinin sona erdirilebileceğine dair yanlış bir işaret olarak algılanmakta; bu da tedaviye hiç başlanmaması veya erken bırakılmasına yol açmaktadır. Sonuç olarak, birinci basamakta izlenen tip 2 diyabetli hastaların diyabetik dislipidemi tedavisinde kılavuzlarla uygulama arasında belirgin bir tedavi açığı mevcuttur ve bu açık, büyük ölçüde düşük risk farkındalığı ve tedaviye yönelik bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the cardiovascular risk (CVR) status, statin usage rates, and factors influencing these factors in Type 2 Diabetes Mellitus (T2DM) patients aged 40-69 years who presented to Family Health Centers in Denizli city center. In this descriptive and cross-sectional study 319 T2DM patients who presented to four different Family Health Centers in Denizli between April 1, 2025, and May 31, 2025, were included. Data was collected through face-to-face interviews using a 28- item questionnaire and by obtaining laboratory and clinical data (lipid profile, blood pressure, etc.) from the last 6 months from the family medicine information system. Cardiovascular risk was classified according to the SCORE2-Diabetes risk scoring system and the presence of coronary artery disease/target organ damage. Statistical methods such as the chi-square, Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests were used for data analysis with the SPSS 25.0 program. The mean age of the 319 participants was 59.1±7.99 years 63.9% were female and 64.6% were primary school graduates. It was found that 90.3% of participants were overweight or obese and 54.5% were physically inactive. Findings have shown that a significant proportion of patients (73%) are unaware of their high or very high cardiovascular risk despite being at risk. Only 37.6% of patients were taking statins and even among those undergoing treatment only 16.7% achieved LDL-C targets. Even in the very high-risk group this rate is only 7%. Normalisation of cholesterol levels is often misinterpreted by patients and some physicians as a signal that treatment can be discontinued which can lead to treatment either never being initiated or being discontinued prematurely. In conclusion, there is a significant discrepancy between the guidelines for managing diabetic dyslipidaemia in type 2 diabetic patients in primary care and actual clinical practice, largely due to a lack of awareness of risk and knowledge of treatment.