Belirsiz sitopatoloji nedenli tiroidektomi yapılan hastaların nihai patoloji sonuçları
Final pathology results of patients undergoing thyroidectomy for uncertain cytopathology
  1. Tez No: 971909
  2. Yazar: İLKİN SU YILDIZ ÇUKUROVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bethesda I, Bethesda III, Bethesda IV belirsiz sitoloji, TİİAB, tiroid nodülü, papiller tiroid kanseri, medüller tiroid kanseri, cerrahi endikasyon, Bethesda I, Bethesda III, Bethesda IV, indeterminate cytology, FNAB, thyroid nodüle, papillary thyroid carcinoma, medullary thyroid carcinoma, surgical indications
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Opere edilen tiroid nodüllerinde, operasyon öncesi tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisinde Bethesda I-III ve IV şeklinde sonuçlanan belirsiz sitolojilerdeki tiroid nodüllerinin operasyon sonrası sonuçlanan patolojilerinin karşılaştırıp malignite oranlarını klinik ile korele olarak değerlendirmektir. MATERYAL VE METOD: Çalışmamız 01.01.2014–30.04.2024 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları ve Genel Cerrahi Kliniklerine tiroid nodülü nedenli TİİAB olup belirsiz sitoloji (Bethesda I, III, IV) saptanması sonrası opere olmuş 721 hastanın çalışmaya dâhil edildiği retrospektif bir çalışmadır. Çalışmamızda hasta dosyaları ve dijital sistemler kullanılarak, hastaların patoloji sonuçları, görüntüleme bulguları, laboratuvar parametreleri ve takip notları incelenerek kaydedildi. BULGULAR: 721 olgunun cerrahi patolojileri değerlendirildiğinde %24'ünde malignite, %76'sında benign sonuç saptandı. Malign olguların dağılımı %90 papiller tiroid kanseri, %5 medüller tiroid kanseri, %5 diğer maligniteler idi. Bethesda alt gruplarına göre papiller tiroid kanseri oranları Bethesda I'de %15, Bethesda III'te %28 ve Bethesda IV'te %23 olarak bulundu. Malign hastalarda postoperatif hipoparatiroidi durumu %57,7 geçici, %6,8 kalıcı, %25,7 gelişmeyen, %9,7 takipsiz olup Bethesda alt grup dağılımlarında geçici ve kalıcı grupta Bethesda IV daha yüksek olarak izlendi. Papiller tiroid kanseri tanılı olgularda Bethesda sınıflarına göre yaş, cinsiyet ve hipotiroidi açısından anlamlı fark izlenmezken, otoimmünite ve hipertiroidi bakımından gruplar arasında fark mevcuttu. Papiller tiroid kanserinde cerrahiye gidişte Bethesda I ve III ile sonuçlanan hasta gruplarında, sıklıkla ≥2 biyopsi ve multinodüler guatr beraberliği varken; Bethesda IV ile sonuçlanan hasta grubunda çoğunlukla tek biyopsi sonrasında cerrahiye gidildi. Medüller tiroid kanseri (MTK) olgularının son sitolojiye göre dağılımı Bethesda I'de 1, III'te 3, IV'te 5 olup, Bethesda III olgularında karar sıklıkla şüpheli lenf nodu, kalsitonin yüksekliği veya“MTK?”notu ile desteklendi. SONUÇ: Belirsiz sitoloji (Bethesda I, III, IV) nedeniyle opere edilen tiroid nodüllerinde nihai patoloji bulgularımız, literatürde bildirilen malignite sıklığı, tümör tipleri, cerrahi kapsamları ve postoperatif komplikasyonlarla uyumludur. Papiller tiroid kanseri saptanan olgularda yaş, cinsiyet ve hipotiroidi benzerken, hipertiroidi Bethesda I'de; otoimmün tiroid hastalığı ise Bethesda III'te daha sıktı ve bu durum Bethesda III'te artmış PTK riskiyle ilişkili olabileceğini gösterdi. Bethesda III ve IV'te MTK olasılığı göz önünde bulundurulması ve titiz sitopatolojik değerlendirmeyle beraber serum kalsitonin ölçümünün sürece dâhil edilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare postoperative histopathology in thyroid nodules that underwent surgery after preoperative fine-needle aspiration biopsy (FNAB) reported as indeterminate (Bethesda I, III, or IV) and to evaluate malignancy rates in clinical context. Materials and Methods: This retrospective study included 721 patients operated between 01.01.2014 and 30.04.2024 at the SBÜ Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital (Endocrinology and General Surgery clinics) for thyroid nodules with indeterminate FNAB (Bethesda I, III, IV). Patient files and digital records were reviewed to extract pathology results, imaging findings, laboratory parameters, and follow-up notes. Results: Postoperative histopathology showed malignancy in 24% and benign disease in 76% of cases. Among malignant tumors, 90% were papillary thyroid carcinoma (PTC), 5% medullary thyroid carcinoma (MTC), and 5% other malignancies. PTC rates by Bethesda category were 15% in Bethesda I, 28% in Bethesda III, and 23% in Bethesda IV. In malignant cases, postoperative hypoparathyroidism was transient in 57.7%, permanent in 6.8%, absent in 25.7%, and unknown in 9.7%; Bethesda IV was more frequent in both the transient and permanent groups. Among PTC cases, age, sex, and hypothyroidism did not differ across Bethesda categories, whereas autoimmunity and hyperthyroidism did. In the PTC cohort, surgical referral in cases categorized as Bethesda I or III was commonly preceded by ≥2 FNABs together with coexisting multinodular goiter (MNG), whereas cases categorized as Bethesda IV most often proceeded to surgery after a single biopsy. MTC distribution by last cytology was Bethesda I: 1, III: 3, IV: 5 and in Bethesda III, the decision was frequently supported by suspicious lymph nodes, elevated calcitonin, or a cytology remark“MTC?”. Conclusion: In thyroid nodules operated for indeterminate cytology (Bethesda I, III, IV), our final pathology findings align with the literature regarding malignancy frequency, tumor types, extent of surgery, and postoperative complications. When PTC-positive cases were compared across Bethesda categories with respect to age, sex, and hypothyroidism, no statistically significant differences were detected. Hyperthyroidism was more frequent in the Bethesda I group, whereas autoimmune thyroid disease was more frequent in the Bethesda III group. This pattern suggests a possible association between Bethesda III and an increased risk of PTC. In indeterminate nodules, particularly Bethesda III and IV, MTC should be considered; alongside meticulous cytopathology, routine serum calcitonin measurement is recommended.