Önemi belirsiz atipi/foliküler lezyon tanısı ile opere edilen tiroid nodüllerinde malignite oranı
Malignity rate in thyroid nodules operated with ATYPY/folicular lesion of unknown significance
- Tez No: 707550
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK KUTLUTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Tiroid nodülü, Önemi Belirsiz Atipi, İnce iğne aspirasyon biopsisi, Bethesda, Thyroid nodules, atypia of undetermined significance, Fine needle aspiration biopsy, Bethesda
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Tiroid nodüllerine tanı amaçlı yapılan ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) Bethesda sınıflamasıyla değerlendirilmektedir. Önemi belirsiz atipi veya önemi belirsiz folliküler lezyon (ÖBA/ÖBFL) başlıklı Bethesda III kategorisine % 5-15 oranında malignite riski atfedilse de malignite olasılığının belirsizliği devam etmektedir. Tezimizde biyopside ÖBA/ÖBFL tespit edilip opere edilen hastalarda ameliyat sonrası patoloji tanıları karşılaştırılarak malignite oranlarının tespit edilmesi amaçlandı. 2010-2021 yılları arasında Tokat Gaziosmanpaşa Tıp Fakültesi'nde ÖBA/ÖBFL nedenli opere edilen 147 hasta retrospektif olarak incelendi. Operasyon sonrası malignite oranı analiz edildi. Nodül sayısı, cinsiyet, yaş, tekrarlayan biyopsi durumları kaydedildi. . Çalışmamıza dahil olan 147 hastanın 122'i si (%83) kadın iken 25'i (%17) erkekti. Yaş ortalaması 50,4 yıldı. 127 hastanın ilk biyopsisi ÖBA olarak raporlandı; bunlardan 108 tanesi ilk biyopsi sonucu ile opere edilirken 19 tanesine 2. biyopsi yapıldı. Hastaların %34'ünde (n:50) operasyon sonrası sitopatolojik incelemede malignite tespit edildi. 127 hastadan tek biyopsi sonucu ile opere edilenler ile 2. biyopsi sonrası opere edilenler arasında malignite açısından anlamlı fark görülmedi. 20 hastanın 2. biyopsisi ÖBA iken ilk biyopsisi ÖBA değildi; bu grup hastalarda operasyon sonrası 5 nodülde malignite saptandı. Çalışmamızda ilk TİİAB ÖBA geldiği için opere edilenler ile ilk biyopsi ÖBA geldikten sonra ikinci biyopsi sonucuna göre opere edilenler arasında malignite saptama oranları arasında istatistiki açıdan anlamlı fark bulunmamıştır. Bethesda 3 kategorisi değerlendirilirken malignite olasılığı açısından daha dikkatli olunmalı; hastanın anamnez, fizik muayene, ultrasonografik görüntülemelerine göre takip tedavi seçimi yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Fine needle aspiration biopsy (FNAB) is done to diagnose thyroid nodules which are then evaluated by the Bethesda classification. of the Bethesda III categories atypia of undetermined significance and follicular lesion of undetermined significance (AUS/FLUS) is attributed to an %5- %15 increased risk of malignancy but the percantage of malignancy is still uncertain. In our thesis the malignancy rates of patients that are operated for AUS/FLUS are examined compared with post-op patology reports to rule out malignancy rates. 147 Patients which are operated for AUS/FLUS from 2010 to 2021 in Tokat Gaziosmanpaşa Medical Faculty were retrospectively evaluated. Post operation malignancy rates were analyzed. Malignancy rates were calculated according to the number of nodules, gender, age, and recurrent biopsy status and compared with other studies. From the patients that were included in the study; The mean age was 50.4. 147 of 122 (%83) were female and 25(%17) were male. Malignant nodules were found in the cytopathologic examination of %34 of the patients. (n:50). 127 patient's first biopsy result was diagnosed as AUS; 108 of these 127 were operated after the first biopsy, 19 of them had a second biopsy. A significant difference in malignancy rates wasn't seen in the groups that had an operation after the first or second biopsy result. 20 patients first biopsy wasn't AUS but the second was. After the operation malignancy was found in 5 nodules. In our study there were nosignificant difference was found between the rates of malignancy between those who were operated for the first FNAB and those who were operated according to the results of the second biopsy after being diagnosed as AUS in their first. When evaluating the Bethesda 3 category, more attention should be paid to the possibility of malignancy and the choice of treatment should be evaluated using patient history, physical examination and using ultrasonic imaging.