Servikal kanser taramasında thinprep pap testin yeri
The role of thinprep pap test in the screening of servical cancer
  1. Tez No: 141709
  2. Yazar: ERHAN ÖZPAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY KURTAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Servikal kanser, TP(ThinPrep Pap test), PS(Konvansiyonel Pap test), SIL(skuamoz intraepiteliyal lezyon), ASCUS(Önemi belirsiz atipik skuamöz hücreler). 60, Cervical cancer, TP(ThinPrep Pap test), PS(Conventional Pap test), SIL(Squamous intraepithelial lesion), ASCUS(Atypical squamous cells of undetermined significance). 63
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Servikal kanser kadın genital organlarındaki malign tümörlerin % 1-2'sini oluşturmaktadır. Invaziv serviks kanseri hala önde gelen kansere bağlı ölüm nedenlerinden birisidir. Preinvaziv lezyonların tedavisinin mümkün olması nedeniyle erken tanı önemlidir. Servikal kanserin cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan HPV enfeksiyonları ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Erken yaşta cinsel ilişkisi olan, birden fazla cinsel partnerine sahip ve partnerlerinin de birden fazla partneri olan kadınlar servikal kanser için risk altındadır. Bir kadının servikal kanserden korunmada en önemli silahı yıllık yaptıracağı Pap testtir. Serviks sitolojik taramasının amacı invaziv kanserli bireyi değil, intraepiteliyal lezyonları olan bireyi tanımaktır. ASCUS ve LSIL çoğunlukla kendiliğinden gerileyen Iezyonlar olduğundan taramada HSIL saptanması daha önemlidir. TP servikal kanser taramasında FDA onayı almıştır; konvansiyonel Pap testin yerini almaktadır ve 18 yaş üstündeki tüm kadınların yıllık TP Pap test yaptırması tavsiye edilmektedir. Mevcut kanıtlar serviks karsinomundan kaynaklanan mortalitenin azaltılmasında sitolojik tarama programlarının etkili olduğu yönünde ikna edicidir. Bütün dünyada yapılan çalışmalar kanser taraması yapılması ile sadece mortalitenin azaltılmakla kalmayıp aynı zamanda insidansın da azaldığını göstermektedir. Rutin taramada konvansiyonel Pap testi (PS) 50 yılı aşkın süredir kullanılmaktadır. Konvansiyonel Pap smearin pek çok kısıtlaması bulunmaktadır: toplanan servikal hücrelerin % 80 kadarı atılmaktadır, yanlış negatif sonuçların % 90 kadarının sebebi örneklemedir, smearlerin % 40 kadarında kan, mukus ve inflamasyon nedeniyle değerlendirme güçleşmektedir, yetersiz bir test sonucunun varlığında testin tekrarı gerekecek ve bu da hastaya ek bir ekonomik yük getirecek ve anksiyeteye sebep olacaktır. Son yıllarda thin prep Pap testin konvansiyonel Pap teste göre preinvaziv lezyonları yakalamada daha duyarlı olduğu ileri sürülmüştür. Thin prep Pap testi (TP) skuamoz intraepiteliyal lezyon (SİL) saptama oranını tarama yapılan popülasyonlarda % 5865 ve yüksek-riskli popülasyonlarda da % 6 arttırmıştır; yetersiz smear oranını ise % 50'den fazla azaltmıştır. TP'in, PS'a kıyasla ASCUS oranını azalttığı, LSIL oranını arttırdığı ve HSIL oranını bazı çalışmalarda değiştirmeyip diğer çalışmalarda ise bir miktar arttırdığı literatürde bildirilmiştir. TP daha az sayıda yetersiz ömeklem, sabit kalite, hücre dağılımında homojenlik, fiksasyon, artefakt, eritrosit, polimorfonükleer lökositler (PMN) gibi yorum güçlüğüne neden olan faktörlerin olmaması, daha kesin tanı, daha az görsel yorulma, daha az yorum zamanı, daha fazla preparat hazırlama imkanı ve aynı örneklemi kullanarak değişik testler uygulayabilme imkanı verir. Dezavantajları daha pahalı olması ve sitologun öğrenmesi için vakit gerektirmesidir. TP'in tarama maliyetini arttırdığı görülmesine rağmen servikal kanser olgularını azaltarak bu olgular için yapılacak harcamalar ve preparat kalitesinin artışı ile yapılan smear tekrarlarının azalması da göz önüne alındığında aslında toplam maliyet azalmaktadır. Çalışmamızda, dahil edilen 100 hastanın tamamından PS ve TP için eş zamanlı örneklem yapıldı. TP değerlendirmesi için 2 yıllık bir deneyimi takiben TP ve PS örneklemleri birbirinden habersiz iki sitopatolog tarafından değerlendirildi. Bethesda kriterlerine uygun olarak iyi korunmuş skuamöz hücrelerin PS preparatlarında lam yüzeyinin % 10'dan fazlasını ve TP preparatlarında da % 40'tan fazlasını kaplaması durumunda smearier yeterli olarak değerlendirildi. Preparatlar yeterli, yeterliliği sınırlı ve yetersiz olarak alt gruplara ayrılmış ve yeterlilik oranları ile yeterliliği kısıtlayan faktörler açısından, Pearson'un ki-kare testi kullanılarak karşılaştırılmıştır. TP'in smear kalitesini ve yeterlilik oranlarını anlamlı bir şekilde arttırdığı bir kez daha vurgulanmıştır. PS'da yeterliliği etkileyen majör faktör olan artefakt varlığının TP'te dramatik bir şekilde azaldığı gösterilmiştir. TP'te yeterliliği kısıtlayan temel faktör, literatürde de belirtildiği gibi, hücre sayısının azlığıdır. Endoservikal hücrelerin yokluğuna bağlı sınırda yeterlilik gösteren smear oranları her iki yöntemde de eşdeğer bulunmuştur. 59Çalışma grubumuzda, hasta sayısındaki kısıtlılığa da bağlı olarak, ASCUS, LSIL ve HSIL saptanmamıştır. Bunun diğer bir nedeni popülasyonumuzun düşük riskli olması olabilir. Literatürde de vurgulandığı gibi TP kullanımı düşük riskli popülasyonlarda preinvaziv lezyonları saptamada taramanın duyarlılığını arttırmakta ancak yüksek riskli popülasyonlarda duyarlılığı değiştirmemektedir. Çalışmamızda görüldüğü gibi TP, smear kalitesini ve yeterlilik oranını anlamlı bir şekilde arttırdığından sitopatologa daha kolay yorum yapma ve tanı koyma fırsatı vermektedir. TP' in preinvaziv lezyonlar açısından taramanın duyarlılığını değiştirip değiştirmediği daha geniş hasta serilerini kapsayan ve“altın standart”olarak histolojinin (servikal biyopsi) kullanıldığı gelecek çalışmalarla aydınlatılacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Cervical cancer consists 1-2 % of malignant gynecologic tumors. Invasive cervical carcinoma is still one of the leading causes of cancer related deaths. Early diagnosis is critical since preinvasive phases of cervical carcinoma are treatable. It has been demonstrated that cervical cancer is related with HPV infections which are sexually transmitted. Women with the history of first sexual intercourse at an early age, multiple partners and whose partners' have also multiple partners are under the risk of cervical cancer. The most important tool for a woman in terms of prevention from cervical cancer is the annual Pap test screening. The purpose of cervical cytological screening is not to detect cases with invasive carcinoma but to detect cases with preinvasive lesions. Detection of HSIL is more important than detection of ASCUS and LSIL, since the latter spontaneously regress in most of the cases. TP that has gained FDA approval is replacing the conventional Pap test and is advised to women above 18 years of age annually. Current evidences support the effectiveness of cytological screening programs in decreasing cervical cancer related mortality. Investigations all over the world show that cancer screening does not only decrease the mortality but also decrease the incidence of cancer. Conventional Pap test has been used for screening for more than 50 years. This technique has many limitations: more than 80 % of collected material is wasted; the cause of 90 % of false negative results is sampling errors; the presence of the blood, mucus, and inflammation causes difficulty in the interpretation in 40 % of smears; and repetition of the Pap test is required in case of inadequate test results and this brings the patient an extra economic burden and causes anxiety. In recent years, it has been proposed that TP is more sensitive than PS in the detection of preinvasive lesions. TP has increased the detection of CIN by 65 % at screened populations and by 6 % at the high risk populations; moreover it also decreased the rate of inadequate smears by more 61than 50 %. It has been reported that TP decreases the rate of ASCUS, increases the rate of LSIL and also increases the rate of HSIL in some of investigations but the latter did not change according to other authors. TP causes lesser inadequate samples; fixed quality of smears; homogeneity in the distribution of cells; lack of factors deteriorating interpretation such as fixation problems, presence of artifacts, erythrocytes, and PMN; more accurate diagnosis; lesser need of interpretation time and labor; and allows the preparation of more smears and performing multiple tests using the same sample. The disadvantages of this technique are increased cost and need of time for the education of cytopathologist. The total cost is actually decreasing since cervical cancer cases and repeated Pap smears decreased, although TP seems to increase the cost of screening. In our study, we performed sampling in terms of both PS and TP at the same time to all of the 100 patients included in the study. The PS and TP preparations were interpreted by two blinded cytopathologists after the 2 years of extra TP education. The smears in which the well preserved squamous cells cover the 10 % of slide surface in PS and 40 % in TP preparations were evaluated as adequate according to the Bethesda criteria. The smears were grouped as adequate, adequate but limited by, and inadequate and these results were compared using the Pearson's chi-square test in terms of rates of adequacy and factors limiting this adequacy. The fact that TP significantly increases rates of adequate smears and the smear quality was reemphasized. It has been demonstrated that the presence of artifacts, which is the major limiting factor of adequacy in PS, decreased dramatically. The main limiting factor of adequacy in TP was less number of cells as mentioned in the literature. The rates of smears that are adequate but limited by absence of endocervical cells were similar in both PS and TP. 62No cases of ASCUS, LSIL, and HSIL were detected in the study group due to limited number of patients. Another possible explanation might be that, the patients included in our study may reflect our population carrying low risk. TP increases the sensitivity of cytological screening in terms of detection of preinvasive lesions at low risk populations, but sensitivity does not change at high risk populations. TP allows easier interpretation and diagnosis since it significantly increases the rate of adequacy and smear quality as seen in our study. Whether TP changes the sensitivity of screening in terms of detection of preinvasive lesions should be evaluated in studies conducted by larger sampling size and with the use of histology (cervical biopsy) as golden standard.