Sanal bahis oynama pratiklerinin sosyolojik analizi
Sociological analysis of virtual betting practices
  1. Tez No: 971997
  2. Yazar: RIDVAN KADİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN GÖKULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal Bahis, Kumar Sosyolojisi, Kumar Bağımlılığı, Yabancılaşma, Ekonomi ve Sanal Bahis, Bağımlılık, Kendine yabancılaşma, Virtual Betting, Sociology Of Gambling, Gambling Addiction, Alienation, Economy and Virtual Betting, Dependency, Self-alienation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Kumar oynamanın temelinde bireylerin para kazanma istekleri yer almaktadır. Ülkemizde kumarhanelerin yasak olmasından dolayı fiziksel olarak kumara erişim mümkün değildir. Ancak dijitalleşmeyle birlikte sanal bahis oyunları illegal kumarın yeni erişim alanı haline dönüşmüştür. Bu tez çalışması son yıllarda ülkemizde popülerleşen sanal bahis oyunlarının hem yapısal hem de bireysel boyutunu incelemiştir. Yetersiz ekonomik koşulların, bireysel bağımlılığın, yabancılaşmanın ve teknolojinin sanal bahis oynamayla ilişkisi olduğu anlaşılmıştır. Araştırma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde öğrenci olan 17 katılımcı ile nitel araştırma yöntemi olan yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme tekniğiyle yürütülmüştür. Çalışma, öğrenci olan ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitim durumlarını kapsamaktadır. Katılımcıların çalışan öğrencilerden olması sağlanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın problemleri arasında sanal bahis oyunlarının kişisel ve sosyal etkileri, sanal bahis oyunlarına başlama süreci, sosyoekonomik koşulların başlama sürecine etkisi, yabancılaşma yaşanıp yaşanmadığı ve teknolojinin rolü başat gelmektedir. Alınan bulgular ışığında sanal bahis oyunlarına başlama süreciyle sosyal etmenler arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Katılımcılarda gözlemlenen değişimlere bakıldığında kumar siniri kavramsallaştırması ön plana çıktığı saptanmıştır. Sanal bahis oyunları, bireylerde emek ve paranın değersizleşmesini sağlayan değişimlerin nedeni olmuştur. Katılımcıların sanal bahis oyunlarına başlamasında alt ve orta gelirlere sahip olmalarının etkili olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca kişisel duyguların sanal bahis oyunlarını merak etmeyle ilişkisi gözlemlenmiştir. DSM V'in kumar oynama bozukluğu tanı kriterleri kapsamında kumar bağımlılığına dair anlamlı i bir ilişki saptanmamıştır. Ancak katılımcıların maddi kayıplardan sonra tekrar para yatırması, sanal bahis oynayan çevreleriyle birbirlerini teşvik etmesi ve alınan haz sanal bahis oyunlarına karşı kısmen bir bağımlılık oluşturabileceğini göstermektedir. Sanal bahis oyunlarıyla yabancılaşma ilişkisinde kısmen anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Katılımcılar üzerinde bir tutku ve ihtiras oluşturması yabancılaşmaya dair nüveler verse de gündelik hayata dair bir risk oluşturmadığı anlaşılmaktadır. Son olarak bahis oyunlarına erişim kolaylığı, oyun çeşitliliği ve yüksek kazanç sunmasıyla teknoloji ve sanal bahis arasında anlamlı bir ilişki kurulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The basis of gambling is the desire of individuals to make money. Due to the prohibition of casinos in our country, physical access to gambling is not possible. However, with digitalisation, virtual betting games have become the new access area of illegal gambling. This thesis examines both the structural and individual dimension of virtual betting games that have become popular in our country in recent years. It has been understood that inadequate economic conditions, individual dependence, alienation and technology are related to virtual betting. The research was conducted with 17 participants who are students at Çanakkale Onsekiz Mart University using the semi-structured in-depth interview technique, a qualitative research method. The study includes students at the associate degree, bachelor's degree, master's degree, and doctoral degree levels. Among the research problems are the personal and social effects of virtual betting games, the process of starting to play virtual betting games, the effect of socio-economic conditions on the starting process, whether alienation is experienced, and the role of technology. Based on the findings, a significant relationship was found between the process of starting to play virtual betting games and social factors. When looking at the changes observed in participants, the conceptualisation of gambling addiction comes to the fore. It has been understood that economic conditions and personal feelings are effective in participants starting virtual betting games. No significant relationship with gambling addiction was found within the DSM-V diagnostic criteria for gambling disorder. However, participants' tendency to deposit money again after financial losses, their encouragement of each other within their virtual betting circles, and i the pleasure derived from the games suggest that a partial dependency on virtual betting games may be forming. A partially significant lationship was found between virtual betting games and alienation. Although it creates passion and desire in participants, which may be seeds of alienation, it does not pose a risk to daily life. Finally, there is a significant relationship between technology and virtual betting due to the ease of access to betting games, the variety of games, and the high profits they offer.