The effect of oil based power plants on air quality in Khurmala region of Iraq and assessment with GIS technique
Irak'ın Khurmala bölgesindeki petrol bazlı enerji santrallerinin hava kalitesine etkisi ve CBS tekniğiyle değerlendirilmesi
- Tez No: 972087
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH DİLEKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre bilgi sistemleri, Çevre kalitesi, Çevre kirleticiler, Çevre kirliliği, Environment, Environmental information systems, Environmental quality, Environmental pollutants, Environmental pollution
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Hava kirliliği günümüzde önemli bir sorundur. Nüfus her geçen gün artarken, hava kirliliği de endişe verici bir hızla artmaktadır. Hava kirliliğinin yetersiz ölçümü ve düzenlenmesi gezegenimiz için ölümcül olabilir. Son yıllarda hava kirleticilerinin insan sağlığı üzerindeki etkisi büyük ilgi görürken, hava kirliliği parametreleri açısından hava kalitesi tahmini çevre biliminde önemli bir konu haline gelmiştir. Bu çalışma, 2020 ve 2023 yıllarında iki ay boyunca Hava Kalitesi Endeksi'ni (AQI) tahmin etmeyi amaçlamaktadır. AQI, ABD Çevre Koruma Ajansı (USEPA) tarafından farklı kriter kirleticiler için kullanılan ve devlet kurumları tarafından belirli bir yerdeki hava kalitesinin durumunu karakterize etmek için kullanılabilen bir tahmin yöntemidir. Farklı kriter kirleticiler, partikül madde (PM10, PM2.5), karbon monoksit (CO), ozon (O₃), azot dioksit (NO₂) ve kükürt dioksit (SO₂) şeklindedir. Sonuçları değerlendirmek için ArcGIS platformunda uzamsal dağılım enterpolasyonu Ters Mesafe Ağırlıklı (IDW) yöntemiyle oluşturulan AQI harita öğeleri dağılım haritası kullanılmıştır. Kurmala bölgesindeki olaylardan kaynaklanan hava emisyonlarının ana kaynağı gaz yakma, jeneratörler ve araçlardır. SO2, NO2, PM10, PM2.5 vb. tüm ölçümler, belirlenen kılavuzlara uygundur. 2023 yılı için ortalama AQI sonuçları, 2020 yılında kaydedilen sonuçları aşmıştır. O₃ için AQI okumaları, mevcut araştırmada çoğu bölgede AQI'yi aşmıştır.2020 yılında SO2 için AQI, bir örnekleme sahası hariç, çoğunlukla mükemmel kalite olarak sınıflandırıldı. Bu örnekleme sahası, özellikle Elektrik Santrali idi ve sağlıksız olarak değerlendirildi, AQI puanı 106,41 olarak kaydedildi. NO2 için AQI, 2020 yılında mükemmelden sağlıksız arasında, 2023 yılında ise iyiden orta dereceye kadar değişti. 2020 yılında CO için hava kalitesi endeksi 45,45 ile 216,86 arasında değişirken, ortalama 134,8 idi, ancak 2023 yılında AQI 45,45 ile 216,68 arasında değişirken, ortalama 91,94 idi. Çalışma alanındaki hava kirliliği, esas olarak gaz yakma, jeneratör kullanımı ve araç emisyonlarından kaynaklanmaktadır ve diğer kirleticilerin çoğu kılavuz değerlerin içinde kalmasına rağmen ozon seviyeleri sıklıkla güvenli sınırları aşmaktadır. PM₂.₅, PM₁₀, SO₂, NO₂ ve CO seviyeleri genel olarak iyileşti veya kabul edilebilir aralıklar içinde kaldı, ancak 2020'den 2023'e kadar AQI eğilimleri genel hava kalitesinde kademeli bir düşüşe işaret etmektedir. Rüzgar hızı ve yönü gibi meteorolojik faktörler, kirletici maddelerin yayılmasını önemli ölçüde etkilemekte olup, bu da sürekli izleme ve hedefli emisyon kontrolünün gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Air pollution is a significant issue in the contemporary day. As the population grows daily, air pollution is escalating at an alarming rate. Inadequate measurement and regulation of air pollution can be fatal for the planet. As the impact of air pollutants on human health through ambient air address much attention in recent years, the air quality forecasting in terms of air pollution parameters has become an important topic in environmental science. The present study aims to estimate the Air Quality Index (AQI)for two months in two years, 2020 and 2023. The AQI is anestimated method used by US Environmental Protection Agency (USEPA) for different criteria pollutants which can be used by government agencies to characterize the status of air quality at a given location. The different criteria pollutants are particulate matter (PM10, PM2.5), carbon monoxide (CO), ozone (O₃), nitrogen dioxide (NO₂), and sulfur dioxide (SO₂). AQI map elements distribution map from spatial distribution interpolationInverse Distance Weighted (IDW) in ArcGIS platform were used to evaluate the results.The main source of air emissions from happenings are the flaring of gas, generators and vehicles in Khurmala area. All measurements of SO2, NO2, PM10, PM2.5, etc., conformed to the established guidelines. The average AQI results for 2023 surpassed those documented in 2020. AQI readings for O₃ surpassed the AQI in the majority of sites in the present investigation. The AQI for SO2 in 2020 was predominantly classified as excellent quality, with the exception of one sample site, specifically the Power Plant, which was deemed unhealthy, recording an AQI score of 106.41. The AQI for NO2 varied from excellent to unhealthy in 2020 and from good to moderate in 2023. The air quality index for CO in 2020 varied from 45.45 to 216.86, with a mean of 134.8, but in 2023, the AQI ranged from 45.45 to 216.68, with a mean of 91.94.Air pollution in the study area is mainly driven by gas flaring, generator use, and vehicular emissions, with ozone levels frequently exceeding safe limits despite most other pollutants remaining within guidelines. While PM₂.₅, PM₁₀, SO₂, NO₂, and CO levels generally improved or stayed within acceptable ranges, AQI trends from 2020 to 2023 indicate a gradual decline in overall air quality. Meteorological factors such as wind speed and direction significantly influence pollutant dispersion, underscoring the need for continuous monitoring and targeted emission control.