Androctonus Turkiyensis yağmur, 2021 türünden elde edilen zehiri içeren hidrojel üretilmesi
Production of hydrogel containing venom obtained from androctnrus Turkiyensis yağmur, 2021
- Tez No: 972190
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADİLE AKPINAR, PROF. DR. REMZİYE AYSUN KEPEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Androctonus turkiyensis, Hidrojel, Zehir, Biyomateryal, Hidrojeller, Androctonus turkiyensis, Hydrogel, Venom, Biomaterial, Hydrogels
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Androctonus turkiyensis Yağmur, 2021 türünden elde edilen zehir, farklı konsantrasyonlarda hazırlanarak hidrojel formülasyonları geliştirilmiştir. Hazırlanan hidrojellerdeki akrep zehri yoğunlukları düşük (V2), orta (V1) ve yüksek (V3) olmak üzere sınıflandırılmıştır. Şişme testi sonuçlarına göre, kontrol (K) ile karşılaştırıldığında örneklerin şişme oranlarının akrep zehiri miktarıyla orantılı olarak azaldığı ve en düşük şişme değerinin V3 örneğinde (%172,39) olduğu tespit edilmiştir. Akrep zehri yüklü hidrojellerin, biyolojik ortama uygun pH 7,4 fosfat tampon çözeltisi içerisindeki salınım testi sonucunda ise, hidrojel örneklerinin ortama saldığı protein miktarları V1, V2 ve V3 için sırasıyla ortalama 4,5, 3,5 ve 19,5 µg/dL olarak belirlenmiştir. Hidrojel örneklerinin yapısal karekterizasyonu için FT-IR analizi kullanılmıştır. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında zehir içeren örneklerde FTIR spektrumlarında belirgin yapısal değişimler gözlemlenmiştir. Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, Amide I ve NH gerilmeleri sinyallerinin belirgin bir şekilde zehir içeren hidrıjellerde artan zehir miktarıyla artması, zehirde bulunan peptid ve proteinlerin varlığına işaret ederek yapıya dışarıdan entegre edilen akrep zehirinin FTIR ile doğrulandığını göstermektedir. Bu çalışma ile literatürde ilk kez A. turkiyensis türüne ait akrep zehrini içeren hidrojel sentezlenmiş olup, elde edilen bulgular ileri düzey biyomedikal ve farmasötik uygulamalara yönelik yapılacak çalışmalar için temel oluşturabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In this study, hydrogel formulations were developed by preparing the venom obtained from the species Androctonus turkiyensis Yağmur, 2021 at different concentrations. Scorpion venom concentrations in the prepared hydrogels were classified as low (V2), medium (V1) and high (V3). According to the swelling test results, it was determined that the swelling rates of the samples, compared to the control (K), decreased in proportion to the amount of scorpion venom and the lowest swelling value was in the V3 sample (172.39%). As a result of the release test of scorpion venom-loaded hydrogels in pH 7.4 phosphate buffer solution suitable for biological environment, the protein amounts released by the hydrogel samples were determined as 4.5, 3.5 and 19.5 µg/dL on average for V1, V2 and V3, respectively. FT-IR analysis was used for structural characterization of the hydrogel samples. Significant structural changes were observed in the FTIR spectra of the poison-containing samples compared to the control group. Compared to the control group, Amide I and NH stretch signals increased significantly with increasing venom amount in venom-containing hydrogels, indicating the presence of peptides and proteins in the venom, confirming the external integration of scorpion venom into the structure by FTIR. In this study, a hydrogel containing scorpion venom belonging to the A. turkiyensis species was synthesized for the first time in the literature, and the findings obtained can form the basis for studies on advanced biomedical and pharmaceutical applications.