Anadolu'daki bazı akreplerin sistematiği ve biyoekelojisi (Arachnida: Scorpionida)
Systematics and bioecology of some scorpions from Anatolia (Arachnida: Scorpionida)
  1. Tez No: 196762
  2. Yazar: FATİH YEŞİLYURT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABDULLAH BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Akrep, Scorpionida, Sistematik, Biyoekoloji, Anadolu, Scorpion, Scorpionida, Systematics, Bioecology, Anatolia
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZETANADOLU'DAKİ BAZI AKREPLERİN SİSTEMATİĞİVE BİYOEKOLOJİSİ (ARACHNIDA : SCORPIONIDA)YEŞİLYURT, FatihKırıkkale ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans TeziDanışman : Prof. Dr. Abdullah BAYRAMTemmuz 2005, 80 sayfaBu çalışmada 1994-2004 yılları arasında Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden toplam 134 akrepörneği yakalanmıştır. Kendi toplamalarımda 71 örnek elde ettim. Ergin bireylere ait örneklerinsistematik ve biyoekolojik yönden değerlendirilmesi sonucu, 4 familya ve 5 cinse ait 6 tür ve 1alttür tespit edilmiştir. Her yılın Nisan-Ekim döneminde yapılan toplamalarda örneklerin % 91,8'iergin bulunmuştur. Örneklerin % 62.7'si Buthidae'yi, % 29.8'i ise Euscorpiidae'yi temsiletmektedir. Türlerin tanı, morfoloji, habitat, ekoloji ve toplama bilgileri ile Türkiye'dekidağılışları kaydedilmiştir. Ayrıca taksonlara ait teşhis anahtarları ile türlere ait morfolojikkarakterlerin çizimleri verilmiştir. Bu çalışmada, Buthidae içinde Mesobuthus gibbosusanatolicus, M. eupeus ve Androctonus crassicauda; Scorpionidae içinde Scorpio maurus;Euscorpiidae içinde Euscorpius mingrelicus ve Iuridae içinde Iurus dufoureius (asiaticus) tespitedilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSYSTEMATICS AND BIOECOLOGY OF SOME SCORPIONSFROM ANATOLIA (ARACHNIDA : SCORPIONIDA)YEŞİLYURT, FatihKırıkkale UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Biology, M.Sc. ThesisSupervisor: Prof. Dr. Abdullah BayramJuly 2005, 80 pagesIn this study, a total of 134 scorpion specimens were caught from differentregions in Anatolia between 1994 and 2004. In my own collections I caught 71specimens. In the result of evaluation of the adult specimens in view of systematicsand bioecology, 6 species and 1 subspecies were established as belonging to 5 generain 4 families. In the collections carried out in the term of April to October, % 91.8were found as adult. In addition, 62.7 percent belongs to Buthidae, and 29.8 percentto Euscorpiidae. Description, morphology, habitat, ecology, distributions of thespecies in Turkey and all kind of collection data are given in the text, are taken up. Inaddition, an identification key to the taxa is provided and the drawings of themorphological characters of the species are given. In this study, in Buthidae,Mesobuthus gibbosus anatolicus, M. eupeus and Androctonus crassicauda; inScorpionidae, Scorpio maurus; in Euscorpiidae, Euscorpius mingrelicus, and inIuridae, Iurus dufoureius (asiaticus) have been identified.