Androctonus crassicauda ve mesobuthus gibbosus türü akrep venomlarının izole sıçan vas deferens üzerindeki etkileri
Effects of androctonus crassicauda and mesobuthus gibbosus scorpion venoms on the isolated rat vas deferens
- Tez No: 195789
 - Danışmanlar: SÜLEYMAN AYDIN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
 - Anahtar Kelimeler: akrep, venom, Androctonus crassicauda, Mesobuthus gibbosus, Origanum onites, vas deferens, scorpion, venom, Androctonus crassicauda, Mesobuthus gibbosus, Origanum onites, vas deferens
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Anadolu Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 116
Özet
Androctonus crassicauda ve Mesobuthus gibbosus Türkiye'de yasayan ve medikal önemi olan iki farklı türdür. Bu çalısmada bu akrep venomlarının izole sıçan vas deferens üzerindeki etkilerinin arastırılması amaçlanmıstır. Her iki venomun hem biyokimyasal olarak hem de vas deferens üzerinde farmakolojik olarak farklı oldugu görülmüstür. Venom çalısmalarında vas deferens epididimal kısmında çalısılmasının daha iyi sonuçlar verdigi bulunmustur. Vas deferens üzerinde liyofilize A. crassicauda ham venomu, KCl ile antagonize olan sürekli kasılmaya neden olmus ve Phe kasılmalarını inhibe etmistir. M. gibbosus KCl kasılmalarını artırmıstır. Her iki venomun adrenerjik reseptörler ile birbirinden farklı sekillerde etkilestigi bulunmustur. Sadece A. crassicauda TEA ile etkilesme gösterirken her iki venom kalsiyum cevapları üzerinde herhangi bir etki göstermemislerdir. TEA ile etkilesmesi ve KCl ile kasılmaların inhibe olması ile A. crassicauda venomunun K+ kanalları ile etkilestigi anlasılmıstır. Androctonus crassicauda fraksiyonu ve Mesobuthus gibbosus kaynaklı fraksiyonlar ile ham venomlara benzer olmayan sonuçlar elde edilmistir. Origanum onites ile A. crassicauda venomu arasında inhibitör nitelikte bir etkilesmenin varlıgı gözlenmistir. Bu çalısmada A. crassicauda ve M. gibbosus venomlarının adrenerjik reseptörler ve K+ kanalları ile etkilestikleri ve vas deferens'in özellikle epididimal parçasının akrep venomu için bir bioassay organı olarak kullanılabilecegi çalısmamızda gösterilmis bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Androctonus crassicauda and Mesobuthus gibbosus are two different scorpion species of Turkey with ethnomedical importances. The aim of this study is to investigate the pharmacological properties of venoms of these species on isolated rat vas deferens. Different pharmacological activities and chemical contents of these two venoms on vas deferens were observed. Epididymal portion of vas deferens always exhibited better results than prostatic part acting like a specific bioassay organ for toxins. Freeze dried venom of A. crassicauda was observed to cause a sustained contraction inhibited only by the KCl which was not observed for M. gibbosus. Both venoms were active on KCl contractions of vas deferens but in a different manner which inhibited by A. crassicauda but augmented by M. gibbosus. Only A. crassicauda had a statistically significant interaction with TEA suggesting a specific action of this venom on K+ channels. Neither of test substances were active on calcium induced contractions eliminating the role of calcium channels on the observed pharmacological actions of these venoms on vas deferens. Fractions of the venom were not active and thus were exhibited dissimilar actions when compared to the crude venoms. An interesting inhibitory interaction between Origanum onites and A. crassicauda was also observed. K+ channels and adrenergic receptors were suggested to play role on the activities of A. crassicauda and M. gibbosus. It is also shown by this study that epididymal portion of vas deferens may be used as an assay organ for venoms.