Yapay zekânın iş sağlığı ve güvenliği hukukuna etkileri
Impacts of artificial intelligence on occupational health and safety law
- Tez No: 972313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ERSUN CİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Yapay zeka, İş Kanunu, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, İş güvenliği uzmanı, İş hukuku, İş ve özel yaşam dengesi, İşveren sorumluluğu, İşyeri izleme, İşçi sağlığı, Artificial intelligence, Labour Law, Occupational Health and Safety Law, Occupational safety specialist, Work-personel life balance, Employer responsibility, Workplace monitoring, Worker health
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tobb Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Dijitalleşmeyle özdeşleşen Endüstri Devrimi, Endüstri 4.0 ile yapay zekâ ve makine öğrenmesi kavramları hayatımızda büyük yer edinmektedir. Çalışmamızın ilk bölümünde yapay zekânın çok genel bir tanımı yapılıp otonom yapay zekâ sistemlerinin özellik arz eden hususları üzerinde durulmuştur. Otonom sistemlerin sebep olduğu hukuki sorunlara değinilmiştir. Hemen hemen her alanda kullanılır hâle gelen yapay zekâ destekli sistemlerden iş sağlığı ve güvenliği alanında da faydalanılmaktadır. Günümüzde daha iyi bir İSG yönetimi süreci yürütmek için İSG önlemlerinin dijitalleşmesi yoluna gidilmektedir. Bu çalışmanın ikinci bölümünde yapay zekâ destekli iş sağlığı ve güvenliği önlemleri olan dışiskeletler, bilgisayar görüsü sistemleri, meslek hastalıklarının teşhisinde kullanılan yapay zekâ sistemleri, giyilebilir teknolojiler ve yapay zekâ sistemleri aracılığıyla verilen İSG eğitimleri incelenmiştir. Ardından bu sistemler aracılığıyla toplanan verilerin KVKK kapsamında bir değerlendirmesi yapılmıştır. Son olarak da iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması amacıyla kullanılan yapay zekâ sistemlerinin işyerlerinde bir iş kazası veya meslek hastalığına sebep olması hâlinde sorumluluğun kime isnat edileceği mevcut hükümler çerçevesinde çözüme kavuşturulmuştur. Bu tezde yapay zekâ, mühendislik, tıp ve hukuk alanlarında yerli ve yabancı literatür taraması yapılarak disiplinlerarası bir çalışma hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the Industrial Revolution, Industry 4.0, which is identified with digitalization, the concepts of artificial intelligence and machine learning have a big place in our lives. In the first part of our study, a very general definition of artificial intelligence was made and the characteristics of autonomous artificial intelligence systems were emphasized. The legal problems caused by autonomous systems are mentioned. Artificial intelligence-supported systems, which are used in almost every field, are also utilized in the field of occupational health and safety. Today, OHS measures are digitalized in order to carry out a better OHS management process. In the second part of this study, exoskeletons, computer vision systems, artificial intelligence systems used in the diagnosis of occupational diseases, wearable technologies and OHS trainings provided through artificial intelligence systems, which are artificial intelligence-supported occupational health and safety measures, are examined. Then, an evaluation of the data collected through these systems was made within the scope of KVKK. Finally, in the event that artificial intelligence systems used to ensure occupational health and safety cause an occupational accident or occupational disease in the workplaces, the responsibility to whom the responsibility will be attributed is resolved within the framework of the existing provisions. In this thesis, an interdisciplinary study has been prepared by reviewing domestic and foreign literature in the fields of artificial intelligence, engineering, medicine and law.