Unutulmaz doğa temelli turizm deneyimi, yer bağlılığı, sorumlu çevre davranışı ve davranışsal niyet ilişkisi
The relation between memorable nature based tourism, place attachment, environmentally responsible behaviour and behavioral intention
- Tez No: 972520
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDAN BEKAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Macera turizmi, Adventure tourism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Unutulmaz turizm deneyimine ilişkin yapılan çalışmaların çoğunlukla bir deneyimi unutulmaz kılan faktörlerin belirlenmesine ve davranışsal niyet, sadakat, psikolojik iyi oluş, kültür gibi değişkenlerle ilişkisine odaklandığı görülmektedir. Ancak doğa temelli turizm kapsamında yeterince araştırılmadığı dikkat çekmektedir. Değişen turist profili, seyahat tercihlerinde doğayla iç içe ve yeni bir deneyim yaşayabileceği destinasyonlara yönelmektedir. Özellikle doğa temelli turizm türü olan macera turizmi doğayla etkileşimli ve yeni bir deneyim yaşama fırsatı sunduğu için turistler tarafından tercih edilmektedir. Bununla birlikte çevresel konularda bireylerin bilinçlenmesi, ziyaret ettikleri destinasyonlarda doğal çevreye karşı duyarlı olmalarına ve destinasyon tercihlerinde çevreyi göz önünde bulundurmalarında etkili olmaktadır. Bu araştırmanın amacı unutulmaz doğa temelli turizm deneyimi, yer bağlılığı, sorumlu çevre davranışı ve davranışsal niyet arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda Muğla ilinin Marmaris ve Fethiye ilçesinde ve Denizli ilinin Pamukkale ilçesinde macera turizmine katılan yerli ve yabancı toplam 479 turistten kolayda örnekleme yöntemi ile veri toplanmıştır. Veriler SPSS ve AMOS istatistik programları yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırmada kullanılan ölçeklerin güvenilirliklerini belirlemek için Cronbach's Alpha katsayısı, yapı geçerliliklerini belirlemek için doğrulayıcı faktör analizi kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucu unutulmaz doğa temelli turizm deneyimi ölçeğinin 5 faktör (yenilik, deneyim ortamı, ortak deneyim oluşturma, deneyim yoğunlaştırma, memnuniyet), yer bağlılığı, sorumlu çevre davranışı ve davranışsal niyet ölçeklerinin 1 faktörden meydana geldiği belirlenmiştir. Katılımcıların demografik özellikleri frekans analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın hipotezlerinin test edilmesinde basit ve çoklu regresyon analizleri kullanılmıştır. Yapılan regresyon analizleri sonucunda unutulmaz doğa temelli turizm deneyimi, yer bağlılığı, sorumlu çevre davranışı ve davranışsal niyet arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir (p=0,000). Unutulmaz doğa temelli turizm deneyiminin boyutları ile yer bağlılığı arasındaki ilişki incelendiğinde, yenilik, deneyim ortamı, ortak deneyim oluşturma ve deneyim yoğunlaştırma boyutları ile yer bağlılığı arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu ancak memnuniyet boyutu ile bir ilişkinin olmadığı belirlenmiştir. Davranışsal niyet ile unutulmaz doğa temelli turizm deneyimi boyutları arasındaki ilişki incelendiğinde, yenilik, ortak deneyim oluşturma, deneyim yoğunlaştırma ve memnuniyet boyutlarının davranışsal niyetle arasındaki ilişkinin anlamlı ve pozitif yönlü olduğu (p=0,05) ancak deneyim ortamı boyutu ile istatistiksel olarak bir ilişkisinin olmadığı (p=0,088) tespit edilmiştir. Sorumlu çevre davranışı ile unutulmaz doğa temelli turizm deneyimi boyutları arasındaki ilişki incelendiğinde ise ortak deneyim oluşturma ve memnuniyet boyutlarının sorumlu çevre davranışı ile anlamlı ve pozitif bir ilişkisinin olduğu ancak yenilik, deneyim ortamı ve deneyim yoğunlaştırma boyutları ile bir ilişkisinin olmadığı belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda araştırmacılara ve macera turizmi paydaşlarına önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Most studies on memorable tourism experiences focus on identifying the factors that make an experience memorable and their relationship with variables such as behavioural intention, loyalty, psychological well-being, and culture. However, it is noticed that the subject has not been sufficiently researched in terms of nature-based tourism. The changing tourist profile is shifting towards destinations where travellers can experience nature and new experiences. Adventure tourism, a type of nature-based tourism, is particularly popular among tourists because it offers the opportunity to interact with nature and enjoy new experiences. At the same time, individuals' awareness of environmental issues influences their sensitivity to the natural environment at the destinations they visit and their consideration of the environment in their destination preferences. The aim of this study is to reveal the relationship between memorable nature-based tourism experiences, place attachment, environmentally responsible behaviour, and behavioural intentions. To this end, data was collected from a total of 479 local and foreign tourists participating in adventure tourism in the districts of Marmaris and Fethiye in the province of Muğla and the district of Pamukkale in the province of Denizli using a convenience sampling method. The data were analysed using SPSS and AMOS statistical programmes. Cronbach's Alpha coefficient was used to determine the reliability of the scales used in the study, and confirmatory factor analysis was used to determine their construct validity. The analysis revealed that the memorable nature-based tourism experience scale consists of five factors (novelty, experience environment, experience co-creation, experience intensification, satisfaction), while the place attachment, environmentally responsible behaviour, and behavioural intention scales consist of one factor each. The demographic characteristics of the participants were evaluated using frequency analysis. Simple and multiple regression analyses were used to test the hypotheses of the study. The results of the regression analyses revealed a statistically significant and positive relationship between memorable nature-based tourism experience, place attachment, environmentally responsible behaviour, and behavioural intention (p=0.000). When examining the relationship between the dimensions of memorable nature-based tourism experiences and place attachment, it was determined that there was a significant and positive relationship between the dimensions of novelty, experience environment, experience co-creation, and experience intensification and place attachment, but no relationship with the satisfaction dimension. When examining the relationship between behavioural intention and the dimensions of memorable nature-based tourism experiences, it was found that the dimensions of novelty, experience co-creation, experience intensification, and satisfaction had a statistically significant and positive relationship with behavioural intention (p=0.05), but there was no statistically significant relationship with the experience environment dimension (p=0.088). When examining the relationship between environmentally responsible behaviour and the dimensions of memorable nature-based tourism experiences, it was determined that the dimensions of experience co-creation and satisfaction have a significant and positive relationship with environmentally responsible behaviour, but there is no relationship with the dimensions of novelty, experience environment, and experience intensification. Recommendations were made to researchers and adventure tourism stakeholders based on the results obtained from the study.