Endometriyum kanserinde inflamasyon indekslerinin önemi ve prognozla ilişkisi
The importance of inflammation indices and their relationship with prognosis in endometrium cancer
- Tez No: 972522
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU İNCİ COŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometriyum kanseri, prognoz, inflamasyon, sağkalım, Endometrial cancer, prognosis, inflammation, survival
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Trombosit, nötrofil ve lenfosit sayıları kullanılarak hesaplanan inflamasyon indekslerinin son zamanlarda yapılan çalışmalarda kanserli hastalarda prognostik bir gösterge olarak dikkat çekmektedir. Bu çalışmanın amacı, endometriyum kanserinde sistemik inflamasyon indekslerinin prognostik önemini ortaya koymaktır. Materyal ve Metod: Çalışma, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Jinekolojik Onkoloji Kliniği'nde, Ocak 2014 ile Aralık 2023 tarihleri arasında 35-75 yaş aralığında endometriyum kanseri tanısı ile ameliyat olan 166 hastayı kapsamaktadır. Hastaların genel bilgileri, dosyaları ve preoperatif olarak istenen periferik kan değerleri incelenmiş ve SII ve PIV değerleri hesaplanmıştır. İstatistiksel analizlerde p<0.05 değeri anlamlı kabul edilmiştir. Analizler IBM SPSS 25.0 yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Preoperatif alınan, periferik kan örneklerinden hesaplanan SII ve PIV değerlerinin nüks, lenf nodu metastazı, evre, progresyonsuz sağkalım ve 5 yıllık sağkalım süreci üzerinde etkisine bakılmış olup istatiksel olarak anlamlı ilişkili bulunmamıştır. Sadece Grade II için bakılan SII (p=0.024) ve PIV (p=0.045) üzerinde anlamlı değişiklik bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda incelenen inflamasyon indekslerinden yalnızca Grade II için, SII ve PIV değerlerinde anlamlı değişiklikler bulunmuştur. Çalışmaya dâhil olan hastaların %73.5'ini Evre 1 (122 hasta) hastalar oluşturduğundan, ileri evre hasta grubuna yönelik daha detaylı çalışmaların yapılması ve incelenmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In recent studies, inflammation indices calculated using platelet, neutrophil, and lymphocyte counts have emerged as prognostic indicators in cancer patients. The aim of this study is to explore the prognostic significance of systemic inflammation indices in endometrial cancer. Materials and Methods: This study was conducted at the Department of Obstetrics and Gynecology, Gynecologic Oncology Clinic, Turgut Özal Medical Center, İnönü University, and included 166 patients who underwent surgery for a diagnosis of endometrial cancer between January 2014 and December 2023. The patients were aged between 35 and 75 years. General patient information, medical records, and preoperative peripheral blood values were reviewed, and SII and PIV values were calculated. Statistical analyses were performed using IBM SPSS version 25.0, with a p-value of <0.05 considered statistically significant. Results: The impact of preoperative peripheral blood-derived SII and PIV values on recurrence, lymph node metastasis, stage, progression-free survival, and 5-year overall survival was examined; however, no statistically significant associations were found. Significant changes were observed only for the SII (p=0.024) and PIV (p=0.045) in Grade II patients. Conclusion: In our study, significant changes were found only in the SII and PIV values for Grade II patients. Since 73.5% of the patients included in the study were Stage 1 (122 patients), it is suggested that further detailed studies should be conducted and examined in patients with advanced stages of endometrial cancer.