Hakkari ili Yüksekova ilçesindeki Akkaraman koyunlarında beta laktoglobulin ve kalpastatin gen polimorfizminin PCR-RFLP yöntemiyle belirlenmesi
Determination of beta lactoglobulin and calpastatin gene polymorphism by PCR-RFLP method in akkaraman sheep in Yüksekova district of Hakkari province
- Tez No: 972563
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET FATİH DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akkaraman Koyunu, Beta Laktoglobulin, Kalpastatin, PCR-RFLP, Akkaraman Sheep, Beta Lactoglobulin, Calpastatin, PCR-RFLP
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Veteriner Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Akkaraman koyunlarında beta laktoglobulin (BLG) ve kalpastatin (CAST) gen polimorfizminin PCR-RFLP yöntemiyle belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın materyalini Hakkari ili Yüksekova ilçesinde faaliyet gösteren özel bir koyunculuk işletmesinde yetiştirilen yaşları 2 ve 5 arasında değişen 100 baş Akkaraman koyunu oluşturmuştur. Koyunların boyun toplar damarından EDTA'lı tüplere 9 ml kan alınmıştır. Alınan kan numunelerinden hazır ticari kitler vasıtasıyla DNA örnekleri izole edilmiştir. BLG ve CAST genlerinin hedef DNA bölgesi PCR ile amplifiye edilmiştir. Elde edilen PCR ürünleri, BLG ve CAST genlerinin genotiplerinin belirlenmesi için sırasıyla RsaI ve MspI restriksiyon enzimleriyle kesilmiştir. Kesilen fragmentler %2'lik agaroz jel elektroforezinde yürütülmüştür. Fragmentler, UV ışık altında görüntülenmiştir. Gen ve genotip frekansları doğrudan sayım metodu ile hesaplanmıştır. Popülasyonun Hardy-Weinberg dengesinde olup olmadığını kontrol etmek için ise ki-kare (χ2) testi kullanılmıştır. Çalışmada, BLG geninin AA, AB ve BB genotiplerinin frekansları sırasıyla %23.0, 68.0 ve 9.0, A ve B allellerinin frekansları ise sırasıyla %57.0 ve 43.0 olarak tespit edilmiştir. CAST geninin MM, MN ve NN genotiplerinin frekansları sırasıyla %61.0, 34.0 ve 5.0, M ve N allellerinin frekansları ise sırasıyla %78.0 ve 22.0 olarak tespit edilmiştir. Akkaraman koyun popülasyonunun CAST geni bakımından Hardy-Weinberg dengesinde olduğu ancak BLG geni bakımından dengede olmadığı gözlenmiştir. Sonuç olarak, Akkaraman koyun popülasyonunda BLG geninin heterozigot AB genotipinin daha yaygın olduğu, CAST geninde ise homozigot MM geninin daha yaygın olduğu gözlenmiştir. Akkaraman koyunlarında BLG ve CAST genlerinin popülasyon içi dağılımı, bu ırkın ıslah potansiyeli açısından önemli bir genetik kaynak sunduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine beta lactoglobulin (BLG) and calpastatin (CAST) gene polymorphism in Akkaraman sheep by PCR-RFLP method. The material of the study consisted of 100 Akkaraman ewes aged between 2 and 5 years, which were raised in a private sheep farming enterprise operating in Yüksekova district of Hakkari province. A total of 9 ml of blood was taken from the vein of the sheep's neck into tubes with EDTA. DNA samples were isolated from the blood samples using commercial ready-made kits. The target DNA region of BLG and CAST genes were amplified by PCR. The PCR products were cut with RsaI and MspI restriction enzymes to determine the genotypes of BLG and CAST genes, respectively. The restriction fragments were run on 2% agarose gel electrophoresis. Fragments were visualised under UV light. Gene and genotype frequencies were calculated by direct counting method. Chi-square (χ2) test was used to check whether the population was in Hardy-Weinberg equilibrium. In the study, the frequencies of AA, AB and BB genotypes of BLG gene were found to be 23.0, 68.0 and 9.0 %, respectively, and the frequencies of A and B alleles were 57.0 and 43.0 %, respectively. The frequencies of MM, MN and NN genotypes of CAST gene were 61.0, 34.0 and 5.0 %, respectively, and the frequencies of M and N alleles were 78.0 and 22.0 %, respectively. It was observed that Akkaraman sheep population was in Hardy-Weinberg equilibrium in terms of CAST gene, but not in equilibrium in terms of BLG gene. As a result, it was observed that heterozygous AB genotype of BLG gene was more common in Akkaraman sheep population and homozygous MM gene was more common in CAST gene. The distribution of BLG and CAST genes within the Akkaraman sheep population revealed that this breed has significant breeding potential.