Kamu kesimi büyüklüğünün çevresel sürdürülebilirlik üzerindeki etkileri: Seçilmiş ülke analizleri
The effects of government size on environmental sustainability: Selected country analysis
  1. Tez No: 972579
  2. Yazar: BÜŞRA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAŞİM AKÇA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu büyüklüğü, Kamu harcamaları, Çevresel sürdürülebilirlik, Government size, Public expenditures, Sustainable environment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması, küresel ölçekte karşılaşılan en önemli zorluklardan biri olarak öne çıkmaktadır. İklim değişikliği, doğal kaynakların tükenmesi ve çevre kirliliği gibi sorunlar, ülkelerin ekonomik ve sosyal politikalarında sürdürülebilirlik ilkesinin öncelikli olarak ele alınmasını zorunlu kılmaktadır. Bu doğrultuda, kamu kesiminin büyüklüğü ve harcama politikalarının çevresel sürdürülebilirlik üzerindeki etkilerinin anlaşılması, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada kritik bir rol oynamaktadır. Bu çalışma, kamu kesimi büyüklüğünün çevresel sürdürülebilirlik üzerindeki etkilerini, seçilmiş ülke grupları özelinde karşılaştırmalı olarak incelemektedir. Araştırmanın temel amacı, kamu harcamaları yoluyla ülkelerin çevresel sürdürülebilirlik üzerindeki etkilerinin farklılıklarını analiz etmek ve sürdürülebilir kalkınma perspektifinden politika önerileri geliştirmektir. Çalışmanın ampirik kısmında Dünya Bankası'nın sınıflandırmasına göre yüksek gelirli ve orta gelirli ülkelerden oluşan iki farklı örneklem kullanılmıştır. Analizde; ekonomik büyüme, kamu kesimi büyüklüğü ve yenilenebilir enerji tüketiminin çevresel sürdürülebilirliğe etkisi güncel panel veri analizi teknikleriyle araştırılmıştır. Kamu kesimi büyüklüğünü ölçmek için kamu harcamalarının GSYİH'ye oranı, çevresel sürdürülebilirliğin kapsamlı bir göstergesi olarak ise yük kapasitesi faktörü (LCF) tercih edilmiştir. Çalışmada seriler arasında uzun dönem eşbütünleşme ilişkisi tespit edilmiş ve uzun dönem katsayılar AMG tahmincisiyle hesaplanmıştır. Ampirik bulgular, kamu kesimi büyüklüğünün çevresel sürdürülebilirlik üzerindeki etkilerinin ülkelerin gelir düzeyine ve kurumsal yapılarına göre farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Yüksek gelirli ülkelerde kamu kesimi büyüklüğü genel olarak çevresel sürdürülebilirliği olumlu yönde etkilemekte iken orta gelirli ülkelerde bu etkinin anlamlı olmadığı görülmüştür. Ülke bazında farklılıklar gösteren etkilerin kamu kesiminin büyüklüğünden ziyade, kamu harcamalarının nasıl dağıtıldığı ve hangi önceliklere sahip olduğu ile yakından ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmanın bulguları, sürdürülebilir kalkınma yaklaşımlarının yalnızca ekonomik büyümeye odaklanmasının yeterli olmadığını, çevresel ve sosyal boyutlar arasında bütüncül bir denge kurulmasının zorunlu olduğunu kanıtlamıştır. Nitekim çalışmada, yenilenebilir enerji tüketiminin artışının LCF üzerinde pozitif ve anlamlı etkisi gözlenmiş; ekonomik büyümenin ise bazı ülke gruplarında çevresel sürdürülebilirliği olumsuz etkileyebildiği tespit edilmiştir. Kamu harcamalarının çevresel etkilerinin, başta kurumsal kapasite olmak üzere yenilikçi teknoloji yatırımlarının kalitesi ve kamuoyunun çevresel duyarlılığı gibi çeşitli faktörlerden etkilendiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, ülkelerin makroekonomik yapıları ve çevresel önceliklerine uygun özgün politikalar geliştirmeleri; kamu harcamalarının etkin kullanımı ve çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılması açısından belirleyici bir unsur olarak ön plana çıkmaktadır. Özellikle bütçelerin çevre dostu teknolojilere yönlendirilmesi, yeşil altyapı yatırımlarının artırılması ve çevresel etki değerlendirme süreçlerinin daha etkin hale getirilmesi gibi somut uygulamalara öncelik verilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, ülkelerin harcama politikalarının niteliğinin artırılması, kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi ve çevresel hedeflerin politika yapım süreçlerinin merkezine alınması büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, bu politikaların izlenmesi ve değerlendirilmesinde şeffaflık ve hesap verebilirliğin sağlanması; kalıcı, bütüncül ve sürdürülebilir bir başarı için elzemdir. Özetle bu çalışma; ülkelerin kendi koşullarına uygun, bütüncül ve sürdürülebilir politika yaklaşımları geliştirmesinin aynı zamanda bunları etkin bir şekilde uygulamasının, çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada vazgeçilmez bir gereklilik olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Environmental sustainability remains one of the most pressing global challenges of our time. Issues such as climate change, the depletion of natural resources, and environmental pollution necessitate the prioritization of sustainability in the economic and social policies of countries. In this context, understanding how the size of government and its expenditure policies affect environmental sustainability is fundamental to achieving sustainable development goals. This study investigates the relationship between government size and environmental sustainability across different country groups, aiming to analyze how the impact of government expenditure on environmental sustainability varies among nations and to develop policy recommendations from a sustainable development perspective. In the empirical section, two separate samples—consisting of high-income and middle-income countries, as classified by the World Bank—are used. The analysis assesses the effects of economic growth, government size, and renewable energy consumption on environmental sustainability, employing up-to-date panel data analysis techniques. The size of the government is measured by the ratio of government expenditure to GDP, while environmental sustainability is proxied by a comprehensive indicator: the load capacity factor (LCF). The study detects a long-term cointegration relationship among the series, and the long-term coefficients are estimated using the Augmented Mean Group (AMG) estimator. Empirical findings reveal that the impact of government size on environmental sustainability varies according to countries' income levels and institutional structures. In high-income countries, a larger public sector generally exerts a positive impact on environmental sustainability, while in middle-income countries, this effect is not statistically significant. These country-level differences are found to be more closely related to the allocation patterns and priorities of government expenditures than to their absolute size. Moreover, the results demonstrate that approaches focusing solely on economic growth are insufficient; it is vital to establish a holistic balance between environmental and social dimensions. The study further shows that increased renewable energy consumption has a positive and significant effect on LCF, whereas economic growth can negatively affect environmental sustainability in certain country groups. The environmental impact of government expenditures is significantly shaped by institutional capacity, the quality of investment in innovative technologies, and public environmental awareness. In conclusion, formulating country-specific policies tailored to macroeconomic conditions and environmental priorities is crucial for the effective allocation of government expenditures and the achievement of environmental sustainability goals. Priority should be given to tangible actions such as directing budgets toward environmentally friendly technologies, increasing investments in green infrastructure, and strengthening the effectiveness of environmental impact assessments. Within this context, enhancing the quality of government expenditures, building institutional capacities, and integrating environmental objectives into the core of policymaking are all vital. Additionally, ensuring transparency and accountability in the monitoring and evaluation of these policies is essential for achieving lasting, integrated, and sustainable outcomes. In summary, this study demonstrates that countries must adopt holistic, context-specific, and sustainable policy approaches, and implement them effectively, to realize environmental sustainability objectives.