Sosyal medyada psikoloji: İzlenimler ve psikoterapi beklentileri
Psychology on social media: Perceptions and psychotherapy expectations
- Tez No: 972582
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR DİLEKLER ALDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Klinik psikoloji, Clinical psychology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tobb Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı; sosyal medyadaki psikoloji temalı içeriklerin psikoterapiye ilişkin beklentileri nasıl şekillendirdiğini ve içeriklere yönelik izlenimleri hem daha önce psikoterapi deneyimi olmayan bireyler hem de psikoterapistlerin perspektifinden incelemektir. Bu amaç doğrultusunda psikoterapi deneyimi olmayan on iki birey ve sosyal medyadaki psikoterapi içerikleri hakkında bilgisi olan on iki psikoterapistle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler refleksif tematik analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Bireyler sosyal medyada psikoterapiye dair edinilen bilgilerin kimi zaman kendilerine ve psikoterapi sürecine katkısını vurgularken kimi zaman kafa karışıklığı yaratabileceğini belirtmişlerdir. Psikoterapistler ise, bu içeriklerin bireyin psikoterapi beklentilerini çeşitli yönlerde şekillendirirken kişilere zarar verici etkileri olabileceğini de vurgulamışlardır. Her iki grup da içeriklerin psikoterapiye yönlendirici etkisi olduğunu ifade etmiştir. Bulgular, sosyal medyadaki psikoloji temalı içeriklerin kişiler üzerindeki ve psikoterapi beklentilerine yönelik etkisinin çift yönlü olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle psikoterapistlerin bu beklentileri dikkate alarak süreci yapılandırmalarının önemi ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine how psychology-themed content on social media shapes psychotherapy expectations and how these contents are perceived from the perspectives of both individuals without prior therapy experience and psychotherapists. For this purpose, semi-structured interviews were conducted with twelve individuals with no psychotherapy experience and twelve psychotherapists familiar with psychotherapy-related content on social media. The data were analyzed using the reflexive thematic analysis method. While participants highlighted that information about psychotherapy on social media could sometimes contribute to themselves and the therapeutic process, they also reported that it could create confusion. Psychotherapists emphasized that such content could shape therapy expectations in various ways, but may also have potentially harmful effects. Both groups stated that the content might direct individuals toward psychotherapy. The findings suggest that psychology-themed content on social media can have a dual impact on individuals and their expectations of psychotherapy. Therefore, it is important for psychotherapists to structure the process by taking these expectations into consideration.