BETTER modeline dayalı cinsel sağlık danışmanlığının postpartum cinsel yaşam kalitesine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of sexual health counseling based on the BETTER model onpostpartum sexual life quality: A randomized controlled study
- Tez No: 972598
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA GÖLBAŞI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Hemşirelik, Obstetrics and Gynecology, Nursing
- Anahtar Kelimeler: BETTER Modeli, Cinsel danışmanlık, Cinsel sağlık, Cinsel yaşam, Doğum, Hemşirelik, BETTER Model, Sex counseling, Sexual health, Sexual life, Delivery, Nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Lokman Hekim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, BETTER modeline dayalı cinsel sağlık danışmanlığının postpartum cinsel yaşam kalitesine etkisini belirlemek amacıyla paralel gruplu randomize kontrollü bir çalışma olarak yürütülmüştür. Çalışma grubunu Özel Lokman Hekim Etlik Hastanesi'nde 18 Kasım 2024-23 Mayıs 2025 tarihleri arasında doğum yapan kadınlar oluşturmuştur. Araştırmaya blok randomizasyonla 30 girişim, 30 kontrol grubu olmak üzere 60 kadın dahil edilmiştir. Girişim grubuna üç oturumluk postpartum cinsel danışmanlık programı uygulanmıştır. Veriler Postpartum Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği (PCYKÖ), Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği- Kadın Formu (ACYÖ-K) ve VAS Cinsel Memnuniyet Skalası ile toplanmış olup; bağımsız gruplarda t-testi, Cohen d (%95 CI) ve karma ANOVA ile analiz edilmiştir. Ön testte girişim ve kontrol grubunda yer alan kadınların PCYKÖ, ACYÖ-K ve VAS Cinsel Memnuniyet Skalası puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Müdahale sonrasında girişim grubundaki kadınların PCYKÖ toplam puanı (88,07±19,92) kontrol grubuna (75,67±17,17) göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulunmuş olup etki büyüklüğü orta düzeydedir (d=0,667). Girişim grubundaki kadınların ACYÖ-K son test toplam puanı (12,53±3,66) kontrol grubuna (16,63±4,51) göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşük bulunmuştur ve etki büyüklüğü yüksek düzeydedir (d=-0,998). Girişim grubundaki kadınların müdahale sonrasında VAS Cinsel Memnuniyet Skalası toplam puanı (8,30±1,42) kontrol grubuna (6,73±2,08) göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulunmuş olup etki büyüklüğü yüksek düzeydedir (d=0,879). Sonuçlar, BETTER modeline dayalı cinsel sağlık danışmanlığının; kadınların postpartum cinsel yaşam kalitesi, cinsel işlev ve cinsel memnuniyet düzeyini artıran etkili bir müdahale olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle danışmanlık programının postpartum sağlık hizmetlerine entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a parallel-group randomised controlled trial to determine the effect of sexual health counselling based on the BETTER model on postpartum sexual quality of life. The study group consisted of women who gave birth at the Private Lokman Hekim Etlik Hospital between 18 November 2024 and 23 May 2025. A total of 60 women were included in the study, with 30 in the intervention group and 30 in the control group, using block randomisation. The intervention group received a three-session postpartum sexual counselling programme. Data were collected using the Postpartum Sexual Quality of Life Scale (PCYKÖ), the Arizona Sexual Experience Questionnaire-Female Form (ACYÖ-K), and the VAS Sexual Satisfaction Scale and analysed using the t-test for independent groups, Cohen d (%95 CI), and mixed ANOVA. In the pre-test, there was no statistically significant difference between the mean PCQOL, ASES-F and VAS Sexual Satisfaction Scale scores of the women in the intervention and control groups (p>0.05). After the intervention, the total PCYKÖ score of the women in the intervention group (88.07±19.92) was found to be statistically significantly higher than that of the control group (75.67±17.17), with a medium effect size (d=0.667). The ACYÖ-K final test total score of women in the intervention group (12.53±3.66) was found to be statistically significantly lower than that of the control group (16.63±4.51), and the effect size was high (d=-0.998). The total VAS Sexual Satisfaction Scale score of women in the intervention group (8.30±1.42) was found to be statistically significantly higher than that of the control group (6.73±2.08), with a high effect size (d=0.879). The results demonstrate that sexual health counselling based on the BETTER model is an effective intervention that improves women's postpartum sexual quality of life, sexual function, and sexual satisfaction levels. Therefore, it is recommended that the counselling programme be integrated into postpartum health services.