Gastrik asidin 3 boyutlu yazıcı sistemleri ile üretilmiş daimi restoratif materyallerin mikrosertlik, yüzey pürüzlülüğü ve renk değişimi üzerine etkisi
Effect of gastric acid on microhardness, surface roughness, and color change of permanent restorative materials produced with 3D printer systems
  1. Tez No: 972659
  2. Yazar: AYÇANUR AYBİKE TURNA YETİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN ÖZEL BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Eklemeli üretim, Gastrik asit, Mikrosertlik, Yüzey pürüzlülüğü, Gastric acid, Microhardness, Surface roughness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, geleneksel kompozit rezin materyali ile üç boyutlu (3B) yazıcı teknolojisi kullanılarak üretilen iki farklı daimi restoratif rezinin farklı kimyasal ortamlara (yapay tükürük ve gastrik asit) maruz kaldıktan sonra mikrosertlik, yüzey pürüzlülüğü ve renk stabiliteleri açısından karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 3B yazıcı ile üretilmiş 2 farklı daimi rezin (Crowntec, Saremco; VarseoSmile Triniq, BEGO) ile bir geleneksel kompozit rezin (Clearfil Majesty ES-2, Kuraray Noritake) kullanılarak her grupta 16 adet ve 6 adet numune SEM için olmak üzere ve 8 x 3 mm ebatlarında toplam 54 adet silindirik disk şeklinde numune hazırlandı. Örneklerin her iki yüzeyine polisaj (Sof-Lex Diamond Spiral,3M) işlemi uygulandı. Her ana grup, yapay tükürük ve gastrik asit olmak üzere iki alt gruba ayrıldı (n=8). Örneklerin başlangıç yüzey pürüzlülüğü (Ra) profilometre cihazı (Mitutoyo, surftest SJ-301, JAPONYA), renk parametreleri (L,a,b) kontakt spektrofotometre (Vita Easyshade Advanced 4) ve mikrosertliği Vickers mikrosertlik cihazı (VHN) (Mitech, Pekin, ÇİN ) kullanılarak gerçekleştirildi. Ölçümler sonrasında numuneler Alt Grup 1, yapay tükürük; Alt Grup 2, gastrik asit olacak şekilde rastgele ayrıldı ve 37 °C sıcaklıkta 96 saat boyunca etüvde bekletildi. Süre sonunda aynı parametreler için ikinci kez ölçümler yapıldı ve veriler kaydedildi. Renk değişimleri CIEDE2000 sistemi ile hesaplandı. Gruplar arası karşılaştırmalar yapıldı. Numunelerde meydana gelen yüzey değişimleri SEM Analizi ile incelendi. Elde edilen veriler, materyallerin farklı kimyasal ortamlarda yüzey özellikleri ve renk stabiliteleri açısından gösterdiği değişimleri ortaya koymak amacıyla istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Mikrosertlik ve yüzey pürüzlülüğü değerleri açısından materyaller arasında belirgin farklılıklar olduğu bulundu (p<0,001). CM materyali en yüksek mikrosertlik en düşük yüzey pürüzlülüğü, VT materyali en düşük mikrosertlik en yüksek yüzey pürüzlülüğü değerlerini gösterdi. Zamana göre mikrosertlik değerlerinde ortam ve diğer etkileşimler istatistiksel anlamlı bulunmadı (p>0,05). Mikrosertlik fark değerleri açısından materyaller arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulundu (p=0,007). Mikrosertlik fark değerleri üzerinde ortam faktörü de anlamlı bulundu (p=0,010). Ancak Materyal*Ortam etkileşiminin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görüldü (p=0,832). Renk değişiminde materyal ana etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,001). Ortam (p=0,085) ve Materyal*Ortam etkileşimi (p=0,461) renk değişiminde istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Sonuç: Çalışmamızda 3B baskılı rezinlerin mikrosertlik değerlerinin kompozit rezinlere kıyasla daha düşük, yüzey pürüzlülük değerlerinin daha fazla olduğu ancak gastrik asit ve yapay tükürük maruziyeti sonrası tüm numunelerin mikrosertlik değerlerinde azalma olduğu görüldü. Gastrik asit ya da yapay tükürük maruziyeti sonrası yüzey pürüzlülüğünde istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. Tüm materyallerin renk değişim değerleri solüsyonda bekletildikten sonra dahi kabul edilebilir değerler içerisindeydi.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this in vitro study is to comparatively evaluate the microhardness, surface roughness and color stability of two different permanent restorative resins manifactured using three-dimensional (3D) printing technology with a conventional composite resin material after exposure to different chemical environments (artificial saliva and gastric acid). Material and Methods: In our study, a total of 54 cylindrical disk-shaped specimens with dimensions of 8 x 3 mm were prepared using two different permanent resins (Crowntec, Saremco; VarseoSmile Triniq, BEGO) and one conventional composite resin (Clearfil Majesty ES-2 Classic, Kuraray Noritake) manifactured with a 3D printer including 16 specimens per group for testing and an additional 6 specimens for SEM analysis. Both surfaces of the specimens were polished using Sof-Lex Diamond Spiral (3M). Than each main group was randomly divided into two subgroups, artificial saliva and gastric acid (n=8). Initial surface roughness (Ra) of the samples was determined using a profilometer (Mitutoyo, surftest SJ-301, JAPAN), color parameters (L, a, b) were determined using a contact spectrophotometer (Vita Easyshade Advanced 4) and microhardness was determined using a Vickers microhardness tester (VHN) (Mitech, Beijing, CHINA). After the measurements, the samples were randomly divided into Subgroup 1 (artificial saliva) and Subgroup 2 (gastric acid) and incubated at 37°C for 96 hours. At the end of this period, measurements were made a second time for the same parameters and the data were recorded. Color changes were calculated using the CIEDE2000 system. Comparisons were made between groups. Surface changes in the specimens were examined using SEM Analysis. The collected data were statistically evaluated to determine the effects of the different chemical environments on the surface properties and color stability of the tested materials. Results: Significant differences were found between the materials in terms of microhardness and surface roughness values (p<0.001). CM material exhibited the highest microhardness and lowest surface roughness, while VT material showed the lowest microhardness and highest surface roughness values. No statistically significant differences were found in the microhardness values over time for the environment and other interactions (p>0.05). Statistically significant differences were found between materials in terms of microhardness difference values (p=0.007). The environment factor was also found to be significant on the microhardness difference values (p=0.010). However, the Material*Environment interaction was not found to be statistically significant (p=0.832). The time (p=0.007) factor was found to be significant in the surface roughness values. Medium and interactions were not significant in the mean surface roughness values according to time (p>0.05). None of the effects of material, medium, or their interactions on surface roughness values were statistically significant (p>0.05). The main effect of material on color change was found to be statistically significant (p<0.001). Medium (p=0.085) and the Material*Medium interaction (p=0.461) were not found to be statistically significant on color change. Conclusion: In our study, 3D-printed resins exhibited lower microhardness and higher surface roughness compared to composite resins. However, microhardness values decreased for all samples after exposure to gastric acid and artificial saliva. No statistically significant difference was observed in surface roughness after exposure to gastric acid or artificial saliva. Color change values for all materials were within acceptable values, even after immersion in solutions.