Klinik stafilokok izolatlarında biyofilm ilişkili genlerin varlığı ve bazı mukolitik bileşiklerin bu suşlara karşı antibiyofilm aktiviteleri
Presence of biofilm-associated genes in clinical staphylococcal isolates and antibiofilm activities of some mucolytic compounds against these strains
  1. Tez No: 972663
  2. Yazar: HAKİ ALTUNOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL KILIÇ, PROF. DR. EKREM KİREÇCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyofilm, Bakteriler, Bakteriyel enfeksiyonlar, N-asetilsistein, Antibiofilm, Bacteria, Bacterial infections, N-acetylcysteine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Stafilokoklar, biyofilm oluşturma kapasiteleri nedeniyle kalıcı enfeksiyonlara neden olabilen önemli patojenlerdir. Biyofilm oluşumunda rol oynayan genler arasında icaA, icaD ve bap bulunmaktadır. Bu çalışmada, klinik izolatlarda bu genlerin varlığı ve mukolitik ajanların vankomisin ile kombinasyonunun biyofilmle mücadeledeki etkisi araştırılmıştır. Bu kapsamda yoğun bakım hastalarından izole edilen 104 stafilokok suşu incelenmiştir. Gen tespiti RT-PCR ile, biyofilm üretimi ise mikrotitre plak yöntemiyle değerlendirilmiştir. Vankomisin ile birlikte N-asetilsistein, ambroksol, bromheksin, sobrerol ve erdosteinin antibakteriyel ve antibiyofilm etkileri incelenmiştir. İzolatların %79,81'inde icaA, %80,76'sında icaD, %11,53'ünde bap geni ve %70,19'unda biyofilm üretimi saptanmıştır. En düşük minimum inhibitör konsantrasyonu (MİK) ve minimum biyofilm inhibitör konsantrasyonu (MBİK) ambroksolde görülmüş ve en yüksek sinerjistik etki ambroksol ve bromheksinde saptanmıştır (p<0,05). Sinerjistik veya additif etki görülen izolatlarda mukolitiklerin sub-MBİK dozları, vankomisinin MBİK değerini 2-8 kat azaltmıştır. Mevcut klinik dozlarda N-asetilsisteinin yalnızca sinerjistik dozları kullanılabilirken, daha yüksek dozların kullanılabildiği implant kaplamaları ve kateter tedavilerinde ambroksol daha etkili bir alternatif olabilir.
Özet (Çeviri)
Staphylococci are important pathogens that can cause persistent infections due to their biofilm-forming capacity. Genes involved in biofilm formation include icaA, icaD, and bap. In this study, the presence of these genes in clinical isolates and the effect of the combination of mucolytic agents and vancomycin in combating biofilm were investigated. In this context, 104 Staphylococcus strains isolated from intensive care patients were examined. Gene detection was performed by RT-PCR, and biofilm production was assessed by the microtiter plate method. The antibacterial and antibiofilm effects of N-acetylcysteine, ambroxol, bromhexine, sobrerol, and erdosteine, along with vancomycin, were investigated. The icaA gene was detected in 79.81%, icaD in 80.76%, bap gene in 11.53%, and biofilm production in 70.19% of the isolates. The lowest minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum biofilm inhibitory concentration (MBIC) were observed with ambroxol, and the highest synergistic effect was observed with ambroxol and bromhexine (p<0.05). In isolates with synergistic or additive effects, sub-MBIC doses of mucolytics reduced the MBIC of vancomycin by 2-8 fold. While only synergistic doses of N-acetylcysteine can be used at current clinical doses, ambroxol may be a more effective alternative for implant coatings and catheter treatments, where higher doses can be used.