Giresun Üniversitesi Güre Yerleşkesinin elektromanyetik kirlilik seviyesinin belirlenmesi
Determination of electromagnetic pollution level of Giresun University Güre Campus
- Tez No: 972750
- Danışmanlar: PROF. DR. BİROL ERTUĞRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik alanlar, Elektromanyetik kirlilik, Electromagnetic fields, Electromagnetic pollution
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde hızla artan kablosuz iletişim teknolojileri, baz istasyonları ve elektronik cihaz kullanımı nedeniyle elektromanyetik alan (EMA) maruziyeti çevresel bir sorun haline gelmiştir. Bu tez çalışmasında, Giresun Üniversitesi Güre Kampüsü'nde elektromanyetik kirlilik düzeyleri tespit edilmiş, elde edilen veriler ulusal ve uluslararası sınır değerlerle karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Bu tez çalışmasında, kampüs genelinde belirlenen 9 farklı noktada hafta arası ve hafta sonu elektromanyetik alan ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Ölçümler, 1 MHz – 9.4 GHz frekans aralığını kapsayan Aaronia Spectran HF-60105 V4 taşınabilir spektrum analizörü ile yapılmış; ölçüm verileri, MCS kodlu analiz yazılımı yüklü bir dizüstü bilgisayar yardımıyla kaydedilmiştir. Her bir ölçüm noktası için üç ayrı ölçüm alınmış ve ölçümlerin güvenilirliğini sağlamak amacıyla, ulusal ve uluslararası standartlara (BTK ve ICNIRP) uygun şekilde her ölçüm en az altı dakika süreyle yapılmıştır. Sonuçlar, kampüs içerisindeki bazı bölgelerde elektromanyetik kirlilik seviyesinin yüksek olduğunu ortaya koymakla birlikte, genel düzeyin Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Uluslararası İyonlaştırmayan Radyasyondan Korunma Komisyonu (ICNIRP) tarafından belirlenen sınır değerlerin altında kaldığını göstermektedir. Bu tez çalışması, Giresun Üniversitesi Güre Kampüsü gibi öğrenci ve personel yoğunluğuna sahip yerleşkelerde elektromanyetik kirliliğin düzenli olarak izlenmesinin önemine dikkat çekmekte, ayrıca kampüs planlaması ve altyapı yerleşimlerinde elektromanyetik maruziyetin de göz önünde bulundurulması gerektiğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
In today's world, the rapidly increasing use of wireless communication technologies, base stations, and electronic devices has turned electromagnetic field (EMF) exposure into an environmental concern. In this thesis, electromagnetic pollution levels were measured across Giresun University Güre Campus, and the obtained data were evaluated by comparing them with national and international limit values. In this thesis study, electromagnetic field measurements were carried out at 9 different locations across the campus on both weekdays and weekends. The measurements were conducted using an Aaronia Spectran HF-60105 V4 portable spectrum analyzer, covering a frequency range of 1 MHz to 9.4 GHz. The data were recorded with the help of a laptop equipped with MCS-coded analysis software. For each measurement point, three separate measurements were taken, and to ensure reliability, each was performed for at least six minutes, in accordance with the standards of the Information and Communication Technologies Authority of Turkey (BTK) and the International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP). The results revealed that although certain areas within the campus exhibited higher levels of electromagnetic pollution, the overall levels remained below the limits set by BTK and ICNIRP. This thesis emphasizes the importance of regularly monitoring electromagnetic pollution in campuses with high student and staff density, such as Giresun University Güre Campus. It also suggests that electromagnetic exposure should be considered in campus planning and infrastructure layout.