Primiparlarda fıstık topu kullanımının doğum ağrısı, doğum süresi, anksiyete ve doğumda anne memnuniyeti üzerine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
Effects of use of peanut balls on labor pain, labor duration, anxiety and maternal satisfaction at birth in primariparous women: A randomized controlled study
  1. Tez No: 972775
  2. Yazar: AYŞE FİLİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE GÜL ÖZTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal doğum, Gebelik, Natural childbirth, Pregnancy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, primipar gebelerde doğum eylemi sırasında fıstık topu kullanımının doğum ağrısı, doğum süresi, anksiyete ve doğum memnuniyeti üzerine etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma, randomize kontrollü deneysel tasarımda yürütülmüştür. Haziran 2024–Mayıs 2025 tarihleri arasında Gaziantep Şehir Hastanesi Doğumhane Ünitesi'nde, dahil edilme kriterlerini karşılayan 110 primipar gebe çalışmaya alınmıştır. Katılımcılar basit rastgele örnekleme ile müdahele (n=55) ve kontrol (n=55) gruplarına ayrılmıştır. Müdahele grubuna, doğumun birinci evresinde araştırmacı tarafından hazırlanan protokol doğrultusunda fıstık topu uygulaması yapılmıştır. Kontrol grubuna ise standart doğum bakımı uygulanmıştır, herhangi bir ek girişim yapılmamıştır. Veriler; Gebe Tanıtım Formu, Visual Analog Skala (VAS), Durumluk Kaygı Ölçeği (DKÖ) ve Normal Doğumda Anne Memnuniyeti Değerlendirme Ölçeği (NDAMDÖ) ile toplanmıştır. Analiz olarak, Independent samples t test, Mann-Whitney U test, Wilcoxon işaretli sıralar testi ve Friedman testi kullanılmıştır. Yapılan tüm testlerde istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Müdahele grubunda servikal açıklık ilerledikçe doğum ağrısı (VAS) skorları anlamlı biçimde azalırken (p<0,001), kontrol grubunda artış göstermiştir (p<0,001). Aktif faz süresi müdahele grubunda 210 dakika, kontrol grubunda 390 dakika; geçiş fazı ise sırasıyla 21 ve 50 dakika olup her iki fazda da müdahele grubunda anlamlı kısalma saptanmıştır (p<0,001). Durumluk Kaygı Ölçeği puanları müdahele grubunda doğum öncesinden izlem dönemine kadar belirgin şekilde azalmış (p<0,001), kontrol grubunda ise anlamlı bir değişim görülmemiştir. Normal doğum memnuniyeti açısından, müdahele grubundaki tüm anneler (%100) yüksek memnuniyet bildirirken, kontrol grubunda bu oran %20'de kalmıştır (p<0,001, d=3,51). Fıstık topu uygulaması; doğum ağrısını azaltan, doğum süresini kısaltan, anksiyeteyi düşüren ve anne memnuniyetini artıran etkili bir non-farmakolojik yöntemdir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effects of peanut ball use during labor on labor pain, labor duration, anxiety, and birth satisfaction in primiparous women. This study was conducted using a randomized controlled experimental design. Between June 2024 and May 2025, 110 primiparous pregnant women who met the inclusion criteria were enrolled in the study at the Delivery Unit of Gaziantep City Hospital. Participants were randomly assigned to either the intervention (n=55) or control (n=55) groups. The intervention group received peanut ball therapy during the first stage of labor, in accordance with a protocol prepared by the researcher. The control group received standard delivery care without any additional interventions. Data were collected using the Pregnant Woman Introduction Form, Visual Analogue Scale (VAS), State Anxiety Scale (SAS), and Normal Birth Mother Satisfaction Assessment Scale (NDAMAS). The following analyses were performed: Independent samples t-test, Mann-Whitney U test, Wilcoxon signed-rank test, and Friedman test. A statistical significance level of p<0.05 was accepted for all tests performed. In the intervention group, labor pain (VAS) scores decreased significantly as cervical dilation progressed (p<0,001), while they increased in the control group (p<0,001). The active phase duration was 210 minutes in the intervention group and 390 minutes in the control group; the transition phase was 21 and 50 minutes, respectively, and a significant shortening was observed in both phases in the intervention group (p<0.001). State Anxiety Scale scores decreased significantly in the intervention group from before delivery to the follow-up period (p<0.001), while no significant change was observed in the control group. In terms of satisfaction with normal delivery, all mothers in the intervention group (100%) reported high satisfaction, while this rate remained at 20% in the control group (p<0.001, d=3.51). The peanut ball application is an effective non-pharmacological method that reduces labor pain, shortens labor duration, lowers anxiety, and increases maternal satisfaction.