Genç yetişkin bireylerde sağlık okuryazarlığı ve beslenme bilgi düzeyi ile yeme bozukluğu arasındaki ilişki
The relationship between health literacy and nutrition knowledge level and eating disorders in young adults
- Tez No: 972774
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDEF DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Sağlık okuryazarlığı, beslenme bilgi düzeyi, yeme bozukluğu, genç yetişkinler, sağlıklı beslenme, Beslenme bilgisi, Beslenme ve yeme bozuklukları, Sağlık bilgisi-tutum, uygulama, Health literacy, nutrition knowledge level, eating disorders, young adults, healthy eating, Nutrition knowledge, Feeding and eating disorders, Health knowledge-attitudes, practice
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bireylerin sağlıkla ilgili kararlarını bilinçli bir şekilde alabilmeleri ve sağlıklı yaşam tarzlarını sürdürebilmeleri açısından sağlık okuryazarlığı ile beslenme bilgi düzeyi temel belirleyici unsurlar arasında yer almaktadır ve yeme bozuklukları riskinin kol artmasına sebep olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, 18–27 yaş aralığında yer alan genç yetişkin bireylerde sağlık okuryazarlığı ve beslenme bilgi düzeyi ile yeme bozukluğu arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntemler: Araştırma, Bursa Teknik Üniversitesi öğrencileri arasında 18 ile 27 arasında değişen toplam 264 genç yetişkin öğrenci oluşturmuştur. Sosyo-demografik Bilgi Formu, Yeme Tutum Testi-26 (YTT-26), Yetişkinler İçin Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği (YETBİD) ve Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği (SOYÖ) olmak üzere dört bölümden oluşan anket formu çevrim içi olarak uygulanmıştır. Bulgular: YETBİD puanıyla SOYÖ bilgiye erişim, bilgileri anlama ve SOYÖ toplam puanı arasında anlamlı, pozitif yönde ve zayıf düzeyde bir ilişki bulunmuştur (p<0,05). YTT toplam ve yeme meşguliyeti bozulmuş yeme davranışı ve normal yeme davranışı arasında YETBİD puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p<0,05). YTT toplam bozulmuş yeme davranışı olanlar ile normal yeme davranışı olanların arasında bilgiye erişim, bilgileri anlama, değer biçme ve SOYÖ toplam puanları bakımından anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Araştırma bulguları, bireylerin sağlık okuryazarlığı ve beslenme bilgi düzeylerinin yeme davranışları üzerinde etkili olabileceğini ortaya koymuştur. Konuya ilişkin ileri düzeyde araştırmaların yapılması ve daha geniş örneklemlerle çalışılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Health literacy and nutritional knowledge are among the fundamental determinants of individuals' ability to make informed health-related decisions and maintain healthy lifestyles, and they may contribute to an increased risk of eating disorders. The aim of this study is to examine the relationship between health literacy, nutritional knowledge, and eating disorders in young adults aged 18–27. Materials and Methods: The study sample consisted of a total of 264 young adult students aged between 18 and 27 from Bursa Technical University. The data were collected online using a questionnaire composed of four sections: Socio-Demographic Information Form (SOYO), Eating Attitudes Test-26 (EAT-26), Nutrition Knowledge Level Scale for Adults (YETBID), and Health Literacy Scale. Results: A significant, positive, and weak correlation was found between the YETBID score and the SOYO sub-dimensions of accessing information, understanding information, as well as the overall SOYO score (p<0.05). Significant differences were observed between individuals with disordered and normal eating behaviors in terms of YETBID scores according to the total score of the Eating Attitudes Test and the sub-dimension of eating preoccupation (p<0.05). Moreover, significant differences were found between individuals with disordered and normal eating behaviors in terms of accessing information, understanding information, appraising information, and the overall SOYO scores (p<0.05). Conclusion: The research findings revealed that individuals' health literacy and nutrition knowledge levels may influence their eating behaviors. Further advanced research on this subject and studies conducted with larger samples are recommended.