Obez ve nonobez tip 2 diyabetli hastalarda serum adipositokin düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of serum adipocytokine levels in obese and non-obese type 2 diabetic patients
  1. Tez No: 203689
  2. Yazar: MEHMET KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adiponektin, Adipoz Doku, Diabetes Mellitus, Visfatin
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Son zamanlarda yapılan çalışmalar yağ dokusunun sadece bir enerji deposu değil aynı zamanda aktif endokrin bir organ olduğunu göstermiştir. Bu nedenle yağ dokusu hücreleri metabolik olarak aktif hücreler olup, metabolizmanın düzenlenmesinde önemli bir role sahiptirler. Yağ dokusu hücreleri metabolizmayı etkileyen çok sayıda yağ dokusu hormonları ? adipositokinler ? (Adiponektin, Leptin, Visfatin, Rezistin) üretmektedirler.Bu tez çalışmasında, tip 2 diyabetik ve sağlıklı kontrol gruplarında serum adiponektin ve visfatin düzeylerini inceledik. Bu adipositokinler ile obezite ve diyabet parametreleri arasındaki ilişkiyi araştırdık. Bu çalışmaya 80 tip 2 Diabetes Mellitus'lu hasta ve yaş ve cinsiyet uyumlu 20 sağlıklı kontrol grubu alındı. Ayrıca tip 2 DM'li hastalar VKİ değerlerine göre nonobez (n=27) (VKİ < 25 kg/m2), preobez (n=28) (25 kg/m2 < VKİ < 30 kg/m2) ve obez (n=25) (VKİ > 30 kg/m2) olmak üzere 3 gruba ayrıldı.Çalışmamızda nonobez, preobez ve obez tip 2 diyabetik hastalarda adiponektin düzeylerinin kontrol grubuna göre düşük olduğu gözlendi. Serum adiponektin düzeyleri ile VKİ (r= - .221; p = 0.049), HOMA-IR (r= - .346; p= 0.002), HbA1C (r= - .433; p= 0.000), glikoz (r= - .272; p= 0.015) ve diyabet yaşı (r= - .264; p=0.041) arasında negatif korelasyon bulundu. Serum visfatin düzeyleri tip 2 diyabetik obez bireylerde kontrol grubuna göre yükselmişti. Visfatin düzeyleri ile VKİ (r= .311; p=0.005) ve HOMA ? IR (r= .274; p= 0.014) düzeyleri arasında pozitif korelasyon bulundu.Sonuç olarak tip 2 Diabetes Mellitus'lu hastalarda düşük adiponektin düzeyleri ve yüksek visfatin düzeylerinin hastalardaki obezite ve insülin rezistansı ile ilişkili olabileceğini düşünmekteyiz
Özet (Çeviri)
Recent studies indicated that adipose tissue is not only energy storage but also an active endocrine organ. Adipose tissue cells are metabolically active cells which has significant role in integration of metabolism. Adipose tissue cells secrete numerous hormones - adipocytokines (Adiponectin, Leptin, Visfatin, Resistin) - which affect metabolism.In this study, we investigated the relationship between serum adiponectin and visfatin levels of type 2 diabetic and healthy control groups, and also studied the relationship between these adipocytokines and parameters of obesity and diabetes. 80 type 2 diabetic patients and 20 healthy control individuals whose age and gender parameters are close to each other were participated in this study. Also, patients with type 2 diabetes are grouped according to their body-mass index (BMI) as type 2 diabetic obese (n= 25; BMI >30 kg/m2), non-obese (n=27; BMI