Beşli karma ve pnömokok aşılarının uygulanmasında işlem sırasındaki değişikliğin bebeklerin ağrı algısı üzerine etkisi
The effect of the change during the procedure on the pain perception of babies in the administration of the five covalent and pneumococcal vaccines
- Tez No: 972807
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA KOÇ ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Ağrı algısı, Bebek, Beşli karma aşı, Pnömokok aşı, Pain perception, Infant, Pentavalent vaccine, Pneumococcal vaccine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırma, bebeklerde 5'li karma ve pnömokok aşısı uygulaması sırasında oluşan ağrıya yönelik tepkilerin, işlem sırasına bağlı olarak değişip değişmediğinin belirlenmesi amacıyla randomize kontrollü olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemi 21.03.2024-29.08.2024 tarihleri arasında bir Aile Sağlığı Merkezi'nde beşli karma aşısı ve pnömokok aşısı uygulaması için başvuran toplam 146 bebek oluşturmuştur. Araştırmada veriler, Yenidoğan ve Ebeveyn Tanıtıcı Bilgi Formu ve FLACC Ağrı Ölçeği Formu ile toplanmıştır. Yazılı ve sözlü onamları alınan katılımcıların verilerinin analizinde SPSS 27 paket programı kullanılmıştır. Elde edilen verilere göre 5'li Karma+Pnömokok grubunda bebeklerin ortalama yaşı 2,86±0,99 ay, Pnömokok+5'li Karma grubunda ise 2,93±1,01 ay olduğu ve gruplar arasında anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir. Araştırmacı puanlarına göre işlem öncesi, 1. aşı sırası, 1. aşı sonrası ve 2. aşı sırasında Pnömokok+5'li karma grubundaki bebeklerin ağrı puanlarının daha yüksek olduğu, 2. Aşı sonrasında ise 5'li karma+pnömokok grubunda ağrı puanlarının daha yüksek olduğu; ebe/hemşire puanlarına göre tüm işlemlerde Pnömokok+5'li karma grubunda ağrı puanlarının daha yüksek olduğu, ebeveyn puanlarına göre işlem öncesi, 1. aşı sırası, 1. aşı sonrası ve 2. aşı sonrasında Pnömokok+5'li karma grubundaki bebeklerin ağrı puanlarının daha yüksek olduğu ve 2. aşı sırasında ise 5'li karma+pnömokok grubundaki bebeklerin ağrı puanlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was designed as a randomized controlled trial to investigate whether the order of administration of the 5-valent and pneumococcal vaccines affects pain responses in infants. The study sample consisted of 146 infants who applied for quintuple vaccine and pneumococcal vaccine in a Family Health Center between 21.03.2024 and 29.08.2024. Data in the study were collected using the Newborn and Parent Identification Form and the FLACC Pain Scale Form. SPSS 27 package program was used in the analysis of the data of the participants whose written and verbal consents were obtained. According to the obtained data, the mean age of the infants in the quintuple + pneumococcal group was 2.86±0.99 months and in the pneumococcal + 5-valent group it was 2.93±1.01 months and there was no significant difference between the groups. According to the researcher scores, it was determined that the pain scores of the babies in the Pneumococcus+5 mixed group were higher before the procedure, during the 1st vaccination, after the 1st vaccination and during the 2nd vaccination, and that the pain scores were higher in the 5-drug+pneumococcus group after the 2nd vaccination; according to the midwife/nurse scores, the pain scores were higher in the Pneumococcus+5 mixed group in all procedures, and according to the parent scores, the pain scores of the babies in the Pneumococcus+5 mixed group were higher before the procedure, during the 1st vaccination, after the 1st vaccination and after the 2nd vaccination, and that the pain scores of the babies in the 5-drug+pneumococcus group during the 2nd vaccination were higher.