Su mercimeği bitkisinden elde edilen proteinlerin enkapsüle edilerek rumende korunmuş protein haline getirilmesinin incelenmesi
Investigation of the encapsulating proteins obtained from the duckweed plant and turning them into rumen protected proteins
- Tez No: 972825
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Enkapsülasyon, Protein saflaştırma, Sindirim, Su mercimeği, Encapsulation, Protein purification, Digestion, Duckweed
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Su mercimeği dünyada insan beslenmesinde ve hayvan beslenmesinde kullanılabilecek besin içeriğine sahip esansiyel aminoasitlerce zengin bir su bitkisidir. Su mercimeğinin yetiştiriciliği yurt dışında yapılmakla birlikte ülkemizde doğal alanlarda bulunan bir bitkidir. Bu bitkinin birçok çeşidi bulunmakla birlikte burada kullanılacak olan su mercimeği Eğirdir gölünde bulunan Lemna minor L yapay havuzlarda yetiştirilmesiyle elde edilmiştir (SM). Elde edilen bitkiler önce yıkanmış, gölgede kurutulmuş ve öğütülmüştür. Öğütülmüş su mercimekleri sulandırılarak proteinlerin ayrışması sağlanmış posa (SMPO) ve ayrışan protein (SMP) ayrı ayrı kurutulmuştur. Toz halinde bulunan SM, SMP ve SMPO palm yağı kullanılarak enkapsüle edilerek ESM, ESMP ve ESMPO elde edilmiştir. Elde edilen tüm ürünlerde KM, HK, HP, HY, ADF ve NDF analizi yapılmıştır. 24 saatlik, In vitro gaz sindirimine tabi tutulmuş ve ME, NEL ve IVSO değerleri hesaplanmıştır. Tüm verilerin analiz, grafik ve çizelgeleri jamovi ile yapılmıştır. İşlem görmemiş SM, SMP ve SMPO yapılan HP analizi sonucunda sırasıyla %25.64, 43.14 ve 18.46 çıkmıştır. Örneklere By-pass yağ ilavesi tüm analiz değerlerini düşürürken sadece yağ oranını artırmıştır. Enkapsülasyon işleminden sonra kesif yem için hesaplanan In vitro gaz ME, NEL değerlerinin arttığı görülmüştür. Enkasülasyon işlemiyle palm yağı ile kaplanan örneklerde gaz çıkışının neredeyse sıfıra yakın olduğu gözlemlenmiştir. Enkapsülasyon işleminin başarıyla gerçekleştirilerek rumende korunmuş protein özelliği aldığı görülmüştür. Yüksek kaliteli protein kaynaklarının rumende korunmasına yönelik çalışmanın başarıyla gerçekleşmiş olup bu çalışmaya ilave olarak in vivo çalışmalara ve işleme teknolojisinin endüstriyel boyut kazandırılmasınada ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Duckweed is an aquatic plant rich in essential amino acids, providing nutrients that can be used in both human and animal nutrition worldwide. Duckweed is cultivated abroad, but it is found naturally in Turkey. While there are many varieties of this plant, the duckweed used here was obtained from in Lake Eğirdir by growing Lemna minor L. (SM) in artificial ponds. The resulting plants were first washed, shade-dried, and ground. The ground duckweed was diluted to allow for protein separation, and the pulp (SMPO) and separated protein (SMP) were dried separately. SM, SMP, and SMPO, available in powder form, were encapsulated using palm oil to obtain ESM, ESMP, and ESMPO. All obtained products were analyzed for DM, ASH, CP, OİL, ADF, and NDF. They were subjected to 24-hour in vitro gas digestion, and ME, NEL, and IVDMD values were calculated. All data were analyzed, graphed, and tabulated using jamovi. Crude protein analysis of untreated SM, SMP, and SMPO yielded 25.64, 43.14, and 18.46%, respectively. Adding bypass oil to the samples decreased all analysis values while only increasing the fat content. In vitro dry matter digestibility ME and NEL values calculated for the concentrate were observed to increase after encapsulation. Gas evolution was observed to be almost zero in samples coated with palm oil through encapsulation. The encapsulation process was also successful, demonstrating that protein properties were preserved in the rumen. The study on the preservation of high-quality protein sources in the rumen requires subsequent in vivo studies as well as the need for processing technology to reach industrial scale.