Tekstil sektöründe müşteri beklentilerinin QFD metoduyla analizi
Analysis of customer expectations in the textile industry using the QFD method
- Tez No: 972990
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FUAT GÜNERİ, ÖĞR. GÖR. UFUK BÖLÜKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: QFD, tekstil sektörü, müşteri beklentileri, QFD, textile industry, customer expectations
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Tekstil sektöründe trendin hızla değişmesi ile müşteri beklentileri değişmektedir. Bu hızlı değişime ayak uydurmak için firmalar ürünün tasarımında, renginde, kullanılan kumaş türünde farklılaşmaya gitmektedir. Müşteri tatmini sağlamak beklentilerinin ne olduğunu anlamakla mümkündür. Bu çalışmada müşteri beklentilerinin ne olduğunun anlaşılması için anket çalışması yapılmıştır. Ayrıca müşteri beklentileri analizi için yüz yüze görüşmeler, uzman görüşleri ve literatür çalışmalarından da faydalanılmıştır. Tekstil sektöründe QFD yöntemi uygulamasıyla ürünlerin müşterilerin beklentilerine göre tasarlanması ve üretilmesi, lojistik süreçlerinde ve satış sonrası hizmetlerde iyileştirme gibi çalışmalara yer verilmiştir. Ürün kalitesinin arttırılması, maliyet optimizasyonu ve üretimden tedariğe tüm süreçlerde verimliliğin sağlanması QFD yönteminin sağladığı faydalar arasındadır. Çalışmada QFD uygulama aşamasında müşteri beklentilerine karşılık firmaların teknik gereksinimlerinin neler olduğu uzman görüşleri alınarak tespit edilmiştir. Daha sonra ilişki ve korelasyon analizleri ile kalite evi oluşturulmuştur. Kalite evi matrisi müşteri beklentilerinin analizi için oluşturulur. Kalite evinde müşteri beklentileri teknik gereksinimlere dönüştürülür ve üretim, tasarım, fiyat, kalite, sürdürülebilirlik, lojistik gibi alanlarda yapılması gereken iyileştirmeler ve değişimler bu görsel şemada daha net ortaya çıkar. Bu çalışmada QFD yöntemiyle müşteri beklentileri ve teknik gereksinimler mevcut firma ve rakipler için sistematik ve etkin olarak belirlendiğinden dolayı yöntemin kullanımıyla firmaların değişime daha hızlı uyum sağlayabildiği ve tekstil sektöründe rekabet gücünü arttırmasını sağlayacağı vurgulanmaktadır. Ayrıca çalışmada QFD'nin tekstil sektöründe uygulanması ile firmaların kısa ve uzun vadede başarı sağlayacağı vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The dynamic nature of the textile industry, characterized by rapidly shifting trends, continuously reshapes customer expectations. In response to this volatility, firms strive to differentiate themselves through variations in product design, color schemes, and fabric types. Achieving customer satisfaction hinges upon a clear understanding of these evolving expectations. Accordingly, this study employs a mixed-methods approach, including surveys, face-to-face interviews, expert consultations, and a comprehensive review of the literature, to identify and analyze customer expectations in the textile sector. The study further explores the application of the Quality Function Deployment (QFD) methodology to align product and service offerings with customer needs. The QFD approach enables systematic improvements not only in product design and manufacturing but also in logistics and after-sales services. Among the key advantages of QFD are enhanced product quality, cost optimization, and improved efficiency across the entire value chain—from production to supply. In the implementation phase, expert opinions were utilized to determine the technical requirements of firms that correspond to identified customer expectations. Subsequently, relationship and correlation analyses were conducted to construct the House of Quality (HoQ) matrix. This matrix serves as a strategic tool to translate customer needs into technical specifications, thereby facilitating improvements in areas such as product design, pricing, quality, sustainability, and logistics. The findings underscore that QFD enables firms to systematically and effectively respond to customer expectations, thereby enhancing their adaptability to market changes and strengthening their competitive positioning within the textile industry. Furthermore, the study concludes that the adoption of QFD contributes significantly to both short-term operational gains and long-term strategic success.