2021 - 2023 yılları arasında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dahiliye Yoğun Bakım ünitesinde yatan hastaların genel özellikleri, mortaliteye etki eden laboratuvar ve hemodinamik faktörlerinin değerlendirilmesi
Assessment of mortality-associated laboratory and hemodynamicparameters in internal medicine ICU patients: A retrospective cohort from 2021 to 2023
  1. Tez No: 973021
  2. Yazar: BENSU SELBEST
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI AKBUDAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: yoğun bakım ünitesi, mortalite, prognostik faktörler, eritrosit dağılım genişliği, trombosit sayısı, laktat, kortizol, kan üre azotu, lojistik regresyon, iç hastalıkları, APACHE II skoru ve mekanik ventilasyon, intensive care unit, mortality, prognostic factors, red cell distribution width, platelet count, lactate, cortisol, blood urea nitrogen, logistic regression, internal medicine, APACHE II score, and mechanical ventilation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızın amacı Ocak 2021-Aralık 2023 yılları arasında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesinde yatan hastaların genel demografik, klinik ve laboratuvar özelliklerini detaylı bir şekilde incelemek; mortalite oranlarını ve buna etki eden faktörleri belirlemektir. Bu kapsamda, hastaların yaşı, cinsiyet, komorbiditeleri, yatış nedenleri ile ilişkili veriler analiz edildi. Çalışmada ayrıca yoğun bakım sürecinde mortalite üzerinde etkili olabilecek laboratuvar bulguları (örneğin: hemogram, arteriyel kan gazında laktat, albümin, glukoz, C-reaktif protein, prokalsitonin, böbrek fonksiyon testleri, tiroid fonksiyon testleri, N-terminal pro-B-type natriüretik peptid) ve hemodinamik parametreler (örneğin: yatışının kaçıncı gününde mekanik ventilasyon ihtiyacının geliştiği) değerlendirildi. Amacımız, iç hastalıkları bölümünün yoğun bakım ünitesinde yatan hastaların demografik özelliklerini ve ayrıca mortalite oranlarını ve mortalite ile ilgili prognostik parametreleri belirlemektir. Bu faktörlerin hasta prognozu üzerindeki etkisinin belirlenmesi, mortaliteyi azaltmaya yönelik önleyici stratejilerin geliştirilmesine olanak sağlayabilir. Ayrıca, çalışma sonucunda elde edilen verilerin, yoğun bakım hasta yönetimi sırasında klinisyenlere rehberlik etmesi ve kaynakların daha etkin bir şekilde kullanılmasına katkı sağlaması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamız 20.11.2021 ve 20.11.2023 tarihleri arasında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesinde yapılan, tanımlayıcı, kesitsel, retrospektif kohort çalışmasıdır. Çalışmaya toplam 18 yaş üstü 766 hasta alındı. Hastaların ilk yatışındaki hemogram (lökosit sayısı, nötrofil sayısı, hemoglobin düzeyi, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi, nötrofil sayısının lenfosit sayısına oranı, eritrosit dağılım genişliği), biyokimyasal parametreler (glukoz, kreatinin, kan üre azotu, laktat dehidrogenaz, C-reaktif protein, albümin, NT-proBNP, laktat, tiroit stimülan hormon, kortizol, prokalsitonin), APACHE skoru, yaş, cinsiyet, ek hastalıklarına (diabetes mellitus, hipertansiyon, hematolojik malignite, onkolojik malignite, nörolojik hastalık, kardiyak hastalık, kronik böbrek hastalığı gibi komorbiditeler) ek olarak kaçıncı günde entübe edildiği değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda incelenen 766 hastanın 326'sı kadın, 439'u erkek olup hastalarımızın ortalama yaşı 68±14 yıl idi. İncelenen 765 hastanın 517'si (%67,6) exitusken, 248'i (%32,4) sağ olarak taburcu edilmiştir. Çalışmamızda sağkalımı etkileyen prognostik faktörleri belirlemek amacıyla Lojistik Regresyon Analizi uygulanmıştır. Analiz sonucunda RDW, PLT, BUN, cinsiyet, kortizol ve laktat düzeylerinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (p < 0.05). Diğer değişkenler (LDH, albümin, CRP, PRC, NT-proBNP) ise sağkalım üzerinde anlamlı bir etki göstermemiştir (p ≥ 0.05). Sonuç: Bu çalışmada, iç hastalıkları yoğun bakım ünitesine kabul edilen hastalarda mortalite ile ilişkili klinik ve laboratuvar parametreler değerlendirilmiştir. Exitus ile anlamlı ilişki gösteren değişkenler arasında APACHE II skoru, laktat, kortizol, NT-ProBNP, BUN, LDH, RDW, PRC ve düşük hemoglobin, albümin, trombosit düzeyleri öne çıkmıştır. Ayrıca hematolojik malignite ve solid tümör varlığı da mortaliteyi artıran önemli faktörler olarak belirlenmiştir. Bu bulgular, yüksek riskli hastaların erken tanımlanarak yoğun izlem ve agresif tedavi stratejilerinden fayda görebileceğini ortaya koymaktadır. Elde edilen sonuçların, ileriye dönük yapılacak geniş ölçekli ve prospektif çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to comprehensively evaluate the demographic, clinical, and laboratory characteristics of patients admitted to the Internal Medicine Intensive Care Unit of Pamukkale University Hospital between January 2021 and December 2023. The primary goal was to determine the mortality rate and identify prognostic factors affecting mortality. Additionally, comorbidities, causes of ICU admission, and hemodynamic parameters such as timing of mechanical ventilation were analyzed. Methods: This descriptive, cross-sectional, retrospective cohort study was conducted between November 20, 2021, and November 20, 2023. A total of 766 patients over 18 years of age were included. Data collected on admission included complete blood count (WBC, neutrophil count, hemoglobin, platelet count, mean platelet volume, neutrophil-to-lymphocyte ratio, red cell distribution width), biochemical parameters (glucose, creatinine, blood urea nitrogen, lactate dehydrogenase, C-reactive protein, albumin, NT-proBNP, lactate, thyroid stimulating hormone, cortisol, procalcitonin), APACHE II score, gender, age, and comorbidities (such as diabetes mellitus, hypertension, hematologic or oncologic malignancies, neurological, cardiac, or renal diseases), as well as the day of intubation. Results: Among the 766 patients included, 326 were female and 439 were male, with a mean age of 68±14 years. Of 765 patients with available outcome data, 517 (67.6%) died, while 248 (32.4%) were discharged alive. To identify prognostic factors associated with survival, logistic regression analysis was performed. Red cell distribution width (RDW), platelet count (PLT), blood urea nitrogen (BUN), sex, cortisol, and lactate levels were found to be statistically significant predictors of mortality (p < 0.05). Other variables including LDH, albumin, CRP, procalcitonin, and NT-proBNP were not found to be significantly associated with survival (p ≥ 0.05). Conclusion: In this study, clinical and laboratory parameters associated with mortality were evaluated in patients admitted to the internal medicine intensive care unit. The most significant predictors of mortality included higher APACHE II score, lactate, cortisol, NT-ProBNP, BUN, LDH, RDW, procalcitonin levels, as well as lower hemoglobin, albumin, and platelet levels. Additionally, the presence of hematological malignancies and solid tumors was identified as an important factor contributing to increased mortality. These findings suggest that early identification of high-risk patients may allow for closer monitoring and more aggressive treatment strategies, potentially improving survival. Further large-scale, prospective studies are needed to validate these results and strengthen their prognostic utility in critical care settings.