Yoğun bakım ünitelerinde mekanik ventilatörden ayrılma başarısının öngörücüsü olarak parasternal interkostal kas kalınlık fraksiyonun ve diyafram kas kalınlık fraksiyonun karşılaştırılması
Comparison of parasternal intercostal thickening fractions and diaphragmatic thickening fractions as predictors of weaning success in intensive care unit
  1. Tez No: 973020
  2. Yazar: OPAL SEZGİ ÇELİKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NECMETTİN ÜNAL, DR. ÖĞR. ÜYESİ HANZADE AYBÜKE ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Diyafram, Ultrason, Mekanik ventilatörden ayrılma, İnterkostal kaslar, Yoğun bakım, Diaphragm, Ultrasound, Weaning, Intercostal muscles, Intensive care
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yoğun bakımda yatan hastalarda ekstübasyon kritik bir adımdır. Doğru zamanlamanın belirlenmesi için birçok parametre kullanılsa da hastaların yaklaşık %20-30'u mekanik ventilatörden ayrılmada sorun yaşar. Bu çalışmanın amacı mekanik ventilatörden ayrılma başarısını öngörmede ve solunum kası performansını değerlendirmede ultrasonografi ile ölçülen diyafram ve interkostal kalınlık fraksiyonları (TFdi ve TFic) ve diyafram hareketi (DE) değişimi ile en çok kullanılan konvansiyonel ayrılma parametrelerinden olan hızlı yüzeyel solunum indeksi (RSBI), negatif inspirasyon kuvvet indeksi (NİF) ve hava yolu tıkanma basıncını (p0.1) karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Haziran 2022-Kasım 2024 tarihleri arasında yoğun bakım ünitesinde mekanik ventilatör desteği ile takip edilen hastaların verileri retrospektif olarak incelendi. Akut ve düzeltilebilir nedenlerle entübe olmuş, entübasyonunun ilk 24 saatinde yoğun bakıma kabul edilmiş ya da yoğun bakımda entübe edilmiş, 24 saatten fazla entübe kalmış,18 yaş üzerinde olan hastalar araştırmaya dahil edildi. Hastaların demografik verileri (yaş, cinsiyet, boy, kilo), ek hastalıkları, yoğun bakım yatış nedenleri, APACHE II ve SOFA skorları ile birlikte entübe oldukları süre boyunca günlük olarak, ekstübasyon öncesi ve sonrası TFdi, TFic ve DE değerleri ile ekstübasyon öncesi ölçülen NİF, RSBI ve p0.1 değerleri kaydedildi. Bulgular: Araştırmaya dahil edilen 59 hastanın yaş ortalaması 66,2±17,1 yıldı. Hastaların %40'ı (24 hasta) postoperatif hasta iken, %60'ı (35 hasta) medikal nedenlerle yoğun bakıma kabul edilen hastalardı. Ortalama entübe kalma süreleri 2,7±1,1 (2-5) gündü. Mekanik ventilatörden ayrılmada başarılı ve başarısız olan hastalar arasında, yoğun bakım yatışının ilk gününde kaydedilen SOFA skoru için fark anlamlı bulunurken (<0,05) APACHE 2 skoru için fark anlamlı bulunmadı (p=0,59). 46 hasta mekanik ventilatörden başarı ile ayrılırken, 13 hastada ekstübasyon başarısızlığı görüldü. Ekstübasyon başarısını öngörmede ultrason parametrelerinden TFdi (>%26,5; duyarlılık %76, özgüllük %100), TFic (<%12,5; duyarlılık %78, özgüllük %77 ) ve DE'ye (>2,8 cm; duyarlılık %67, özgüllük %84) göre daha başarılı bulundu. Hastaların mekanik ventilatördeki takipleri sırasında ekstübasyonu başarısız olan grupta diyafram kalınlık fraksiyonu azalırken (p<0.01) interkostal kalınlık fraksiyonu arttı (p<0.01). Tüm parametreler değerlendirildiğinde ekstübasyon başarısını öngörme açısından değerlendirildiğinde NIF<-30.50 cmH2O (duyarlılık %93,5 ve özgüllük %100) kesme değeri mekanik ventilatörden ayrılma başarını öngörmede, diğer ventilatör parametrelerinden (p0.1 (<3,55 cmH2O; duyarlılık %71,7, özgüllük %84,6), RSBI (<85,5 soluk/dk/L; duyarlılık %87, özgüllük %84,6 )) ve ultrasonografik parametrelerinden (TFdi, TFic ve DE) daha iyi bulundu. Sonuç: Bu çalışmada TFdi, TFic ile NİF parametrelerinin birlikte kullanımının diyafram disfonksiyonu gelişimi ve ekstübasyon başarısı öngörüsü oluşturulmasında daha başarılı olduğu gösterildi. Bu parametreler ile birlikte p0.1'in kullanımının santral-nörolojik nedenli ve diyafragmatik disfonksiyon nedenli solunum güçlüklerini ayırt etmede önemli olacağı düşünüldü. Değerlendirmenin günlük yapılması yetersiz ya da aşırı mekanik ventilatör desteği ile birlikte diyafram disfonksiyonu gelişim sürecinin daha iyi değerlendirilmesini sağlar. Böylece tedavi stratejisinde yapılacak değişiklikler ile mekanik ventilatörde kalma süresi kısaltılabilir. Bununla birlikte daha doğru ekstübasyon başarısı öngörüsü oluşturabilmek için ultrasonografik parametreleri ve konvansiyonel ventilatör parametrelerini içeren yeni indekslerin oluşturulabilmesi için daha büyük ölçekli prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Extubation is a critical step in the management of intensive care unit (ICU) patients. Although multiple parameters are used to determine the optimal timing, approximately 20-30% of patients experience difficulties during weaning from mechanical ventilation. This study aimed to compare diaphragmatic and intercostal thickening fractions (TFdi and TFic) and diaphragmatic excursion (DE) measured by ultrasonography with conventional weaning parameters, including rapid shallow breathing index (RSBI), negative inspiratory force (NIF), and airway occlusion pressure (P0.1), in predicting weaning success and assessing respiratory muscle performance. Materials and Methods: Data from patients followed under mechanical ventilation in the ICU between June 2022 and November 2024 were retrospectively analyzed. Patients included were those intubated due to acute and reversible causes, admitted within the first 24 hours of intubation or intubated in the ICU, aged over 18 years, and mechanically ventilated for more than 24 hours. Demographic data (age, sex, height, weight), comorbidities, ICU admission diagnoses, APACHE II and SOFA scores, as well as daily measurements of TFdi, TFic, and DE throughout intubation, and pre- and post-extubation values, were recorded. Pre-extubation NIF, RSBI, and P0.1 values were also collected. Results: A total of 59 patients with a mean age of 66.2±17.1 years were included. Of these, 40% (n=24) were postoperative and 60% (n=35) were admitted for medical reasons. The mean duration of intubation was 2.7±1.1 (2–5) days. A significant difference was found in SOFA scores on the first day of ICU stay between patients with successful and failed extubation (p<0.05), whereas no difference was found for APACHE II scores (p=0.59). Mechanical ventilation was successfully discontinued in 46 patients, while extubation failure was observed in 13 patients. TFdi (>26.5%; sensitivity 76%, specificity 100%) was found to be more successful than TFic (<12.5%; sensitivity 78%, specificity 77%) and DE (>2.8 cm; sensitivity 67%, specificity 84%) in predicting extubation success among ultrasonographic parameters, During follow-up of patients on mechanical ventilation, the diaphragm thickness fraction decreased (p<0.01) while the intercostal thickness fraction increased (p<0.01) in the group that failed extubation. A cut-off value of NİF <-30.50 cmH2O (sensitivity 93.5% and specificity 100%) has been found to predict successful weaning from mechanical ventilation better than other ventilatör-derived parameters (p0.1, RSBI) and ultrasonographic parameters (TFdi, TFic, and DE). Conclusion: This study has demonstrated that the combined use of TFdi, TFic and NIF is more effective than other parameters in predicting diaphragmatic dysfunction and extubation success. It was considered that the use of p0.1 together with these parameters would be important in differentiating respiratory failure caused by central neurological causes and that caused by diaphragmatic dysfunction. Daily assessments facilitate a better understanding of the development process of diaphragmatic dysfunction together with inadequate or excessive mechanical ventilator support, and this may contribute to shortening the duration of mechanical ventilation through adjustments in treatment strategies. However, larger-scale prospective studies are needed to develop new indices incorporating ultrasonographic parameters and conventional ventilator parameters in order to enable more accurate prediction of extubation success.