Medial patellofemoral ligament rekonstrüksiyon cerrahisi geçiren bireylerde cinsiyet, beden kütle indeksi ve patellar mobilitenin diz fonksiyonu üzerine etkisi
The effect of gender, body mass index, and patellar mobility on knee function in individuals who underwent medial patellofemoral ligament reconstruction surgery
  1. Tez No: 973026
  2. Yazar: GİZEM MERSİNLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ BARAN YOSMAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Anketler, Cinsiyet, Patellar dislokasyon, Vücut kitle indeksi, Questionnaires, Gender, Patellar dislocation, Body mass index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Medial Patellofemoral Ligament (MPFL), diz kompleksi için oldukça önemli olup dizin lateral yönlü stabilizasyonunu sağlar. Çeşitli yaralanma mekanizmaları olsa da sıklıkla patellar dislokasyon sonucu yaralanır. Bu ligamentin tamiri dizin stabilizasyonu açısından önemli olduğundan son yıllarda rekonstrüksiyon cerrahisi sık yapılmaya başlanmıştır. Cerrahide kullanılan çeşitli greft tipleri ve farklı cerrahi teknikler bulunmaktadır. Çalışmamızın amacı, medial patellofemoral ligament rekonstrükiyonu geçirmiş kişilerdeki Beden Kütle İndeksi (BKİ), cinsiyet ve patellar mobilite değerlerinin kişilerin fonksiyonellikleri üzerine etkisini değerlendirmekti. Araştırmacı tarafından hazırlanan içerisinde demografik ve cerrahi bilgilerin yer aldığı hasta değerlendirme anketi ve diz eklemi fonksiyonu için Lysholm Diz Değerlendirme Skoru, 2000 IKDC Subjektif Diz Değerlendirme Formu, Tegner Aktivite Düzeyi Skalası ve Kujala Patellofemoral Skoru ile değerlendirildi. Katılımcıların patellar mobilite ve patellar apprehension test sonuçları kaydedildi. Ayrıca dirençli diz ekstansiyonu sırasında diz eklemindeki ağrı Görsel Analog Skalası ile sorgulanmıştır. Fonksiyonel skorlar açısından cinsiyetler arası istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Katılımcıların yüksek BKİ değerleri, özellikle Lysholm ve Kujala skorlarında düşüklüğü neden olmuştur. Lateral patellar glide değeri arttıkça baskın olmayan tarafı ameliyat edilen bireylerde IKDC ve Kujala skorlar puanlamaları düşmüştür. Patellar apprehension testi pozitif çıkan bireylerde Kujala ve Lysholm anket değerlerinde anlamlı düzeyde düşüklük saptanmıştır. Ameliyat sonrası rehabilitasyon alan bireylerde tüm fonksiyonel skorlar daha yüksek olsa da iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır. Bu çalışma sonucunun, medial patellofemoral rekonstrüksiyon cerrahisi geçirmiş kişilerdeki cinsiyet, Beden Kütle İndeksi ve patellar mobilite değerlerinin farklılığının kişinin fonksiyonelliğine etkisini ortaya koyması açısından önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The medial patellofemoral ligament (MPFL) is quite important for the knee complex and provides lateral stabilization of the knee. Although there are various injury mechanisms, it is frequently injured as a result of patellar dislocation. Since repair of this ligament is important for knee stabilization, reconstructive surgery has become common in recent years. There are various graft types and different surgical techniques used in surgery. The aim of our study was to evaluate the effect of Body Mass Index (BMI), gender, and patellar mobility values in individuals who underwent medial patellofemoral ligament reconstruction on their functionality. Patients were evaluated using a patient assessment questionnaire prepared by the researcher, which included demographic and surgical information, and the Lysholm Knee Score, 2000 IKDC Subjective Knee Evaluation Form, Tegner Activity Level Scale, and Kujala Patellofemoral Score for knee joint function. Participants' patellar mobility and patellar apprehension test results were recorded. In addition, pain in the knee joint during resisted knee extension was assessed using the Visual Analog Scale. No statistically significant difference was found between genders in terms of functional scores. Participants' high BMI values caused lower scores, particularly in the Lysholm and Kujala scores. As the lateral patellar glide value increased, the IKDC and Kujala scores decreased in individuals who underwent surgery on the non-dominant side. Individuals with a positive patellar apprehension test showed a significant decrease in Kujala and Lysholm questionnaire scores. Although all functional scores were higher in individuals who underwent postoperative rehabilitation, there was no statistically significant difference between the two groups. The results of this study are considered important in revealing the effect of differences in gender, Body Mass Index and patellar mobility values in individuals who have undergone medial patellofemoral reconstruction surgery on the individual's functionality.