Medial patellofemoral ligament rekonstrüksiyonunda femoral tünel yerleşim yerinin fonksiyonel ve klinik sonuçlara etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of femoral tunnel location on functional and clinical outcomes in medial patellofemoral ligament reconstruction
  1. Tez No: 728924
  2. Yazar: İBRAHİM KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET BAYBARS ATAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Patellofemoral instabilite, MPFL rekonstrüksiyonu, Femoral tünel, Patellofemoral instability, MPFL reconstruction, Femoral tunnel
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Giriş: Patellofemoral instabilite (PFİ), ekstansor mekanizmanın statik ve dinamik dengesinin bozulması sonucu, patellanın troklear oluk içerisinde anormal, semptomatik, medial-lateral yer değiştirmesi olarak tanımlanabilir. Patellofemoral instabilite, özellikle genç ve aktif kişilerde sık karşılaşılan bir ortopedik problemdir. Patellofemoral eklemin (PFE) stabilitesi, patella ve troklear oluk uyumu, alt ekstremite dizilimi, statik ve dinamik stabilizatörlere bağlıdır. Bu faktörlerin herhangi birindeki patoloji sonucu patellar yarı çıkık veya çıkık gelişmektedir. Kıkırdak hasarı ve osteokondral kırık olmayan ilk kez çıkık vakaları konservatif olarak tedavi edilebilmektedir. Konservatif tedavi sonrası yüksek rekürrens oranları nedeniyle tekrarlayan patellar yarı çıkık veya çıkık olan hastalarda cerrahi tedavi önerilmektedir. Yapılan çalışmalarda, patella çıkığı sonrası hastaların %90'ında oluşan MPFL hasarının tekrarlayan patella çıkığına sebep olan en önemli faktör olduğu ve bundan dolayı ligamentin rekonstruksiyonu önerilmektedir. Rekonstrüksiyonun başarısı; greft seçimi, patellar tünelin konumu, femoral tünelin konumu, greft tespit yöntemleri gibi birçok faktöre bağlıdır ve MPFL'nin normal anatomi ve fizyolojisini taklit etmek için birçok rekonstrüksiyon tekniği tarif edilmiştir. Çoğu cerrah, femoral tünel yerleşiminin anatomik olmasının tedavinin başarısı için gerekli olduğu konusunda hemfikirdir. MPFL rekonstrüksiyonunda femoral tünel yerleşiminin önemi kabul edilmiştir ve birçok araştırmacı anatomik ve radyolojik olarak uygun femoral tünel yerleşimi tanımlamıştır. Bu çalışmada, 2013-2019 yılları arasında kliniğimizde yapılan MPFL rekonstrüksiyonlarında, femoral tünel yerleşim yerinin fonksiyonel ve klinik sonuçlara etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, Gazi üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde 01.09.2013-01.12.2019 yılları arasında ‗'patellofemoral instabilite'' tanısıyla medial patellofemoral ligament rekonstrüksiyonu yapılan 34 hastanın uzun dönem klinik sonuçları 2021 yılı Aralık ayı içerisinde poliklinik kontrolüne çağırılarak retrospektif olarak değerlendirildi. Tekrarlayan patella çıkığı veya ilk çıkık sonrası konservatif tedaviye yanıt alınamaması nedeniyle MPFL rekonstrüksiyonu yapılan, takip süresi en az 24 ay olan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Major kemiksel patoloji ve alt ekstremite dizilim problemi olmayan hastalara patella çift tünel tekniği ile izole MPFL rekonstrüksiyonu yapıldı. Hastaların ameliyat öncesi VAS ağrı skoru, toplam patella çıkığı sayısı ve ilk patella çıkığından ameliyata kadar geçen süre sorgulanarak kaydedildi. Ameliyat sonrası hastalar son takiplerinde değerlendirmeye alındı. Klinik ve fonksiyonel sonuçlar Kujala skoru, Tampa kinezyofobi ölçeği ve VAS skoru kullanılarak kaydedildi. Kuadriseps atrofisi olup olmadığına bakıldı ve diz eklem hareket açıklığı ölçüldü. Patellar endişe testi ve patellar kaydırma testi yapılarak sonuçları kaydedildi. Radyolojik değerlendirme için hastalara postoperatif rutin olarak çekilen anteroposterior diz grafisi ve 30° fleksiyonda lateral diz grafisi kullanıldı. MPFL rekonstrüksiyonu için açılan femoral tünel yerleşiminin yeri Schottle noktasına göre doğruluğunu belirlemek için ölçüldü. Femoral tünel merkezinden Schottle noktasına olan mesafe ölçülerek kaydedildi. Açılan femoral tünelin merkezi, çapı 6 mm olarak kabul edilen dairenin içerisinde ise tünel yerleşimi anatomik; merkezi, 6 mm çapındaki bu dairenin dışında herhangi bir yerde konumlandırılmış femoral tünel ise anatomik olmayan tünel olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmada 23 kadın (%67,6) 11 erkek (%32,4) hasta olmak üzere toplam 34 hasta değerlendirildi. 34 dizden 13'ü sağ diz (%38,2), 21'i sol diz (%61,8) olarak dağılım gösterdi. Tüm hastaların ameliyat sırasındaki yaş ortalamasının 23,57±9,49 (yıl), ortancasının 23,6 [15,0-41,0] (yıl) olduğu tespit edilmiş ve ortalama takip süresinin 48,92±2,93 (ay), ortancasının 38,3 [25,1-85,1] (ay) olduğu tespit edilmiştir. 34 hasta incelendiğinde; 22 hastada (%64,7) tünel pozisyonunun anatomik olduğu, 12 hastada (%35,3) ise anatomik olmadığı belirlenmiştir. Anatomik/anatomik olmayan tünel gruplarına göre postoperatif VAS ağrı skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (Z=-2,443; p=0,015). Anatomik tünel grubundakilerin postoperatif VAS ağrı skorları, anatomik olmayan tünel grubundakilere göre anlamlı düzeyde daha düşüktür. Anatomik/anatomik olmayan tünel gruplarına göre Kujala ve Tampa kinezyofobi puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktur (p>0,05). Sonuç: İdeal MPFL rekonstrüksiyonunu sağlayabilmek için tanımlanmış çok sayıda tünel lokalizasyonu ve cerrahi teknik vardır. Biyomekanik ve klinik olarak yapılan çalışmalarda, tanımlanmış tekniklerin sonuçları hakkında çelişkili ifadeler yer almaktadır. Mevcut çalışmada çift patellar tünel tekniği ile yapılan hastaların fonksiyonel ve klinik sonuçları arasında femoral tünel yerleşimine göre fark yoksa da ağrı skorlarında istatistiksel anlamlı fark tespit edilmiştir. Anatomik olmayan tünel yerleşimi olan hastalarda ortaya çıkan ağrı, patellofemoral eklem kinematiğinin değişmesinden kaynaklanıyor olabilir. Femoral tünel yerleşiminin patellofemoral eklem üzerindeki etkisini anlayabilmek için uzun takip süreli, prospektif, randomize ve daha büyük örnekleme sahip klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Patellofemoral instability (PFI) can be defined as abnormal, symptomatic, medial-lateral translation of the patella within the trochlear groove as a result of disruption of the static and dynamic balance of the extensor mechanism. Patellofemoral instability is a common orthopedic problem, especially in young and active individuals. The stability of the patellofemoral joint (PFJ) depends on the alignment of the patella and the trochleal groove, the alignment of the lower extremities, and the static and dynamic stabilizers. As a result of pathology in any of these factors, patellar semi-dislocation or dislocation develops. First dislocations without cartilage damage and osteochondral fracture can be treated conservatively. Surgical treatment is recommended in patients with recurrent patellar semi-dislocation or dislocation due to high recurrence rates after conservative treatment. In the studies conducted, it is suggested that MPFL damage, which occurs in 90% of patients after patellar dislocation, is the most important factor causing recurrent patellar dislocation and therefore ligament reconstruction is recommended. The success of reconstruction depends on many factors such as graft selection, patellar tunnel location, femoral tunnel location, graft detection methods, and many reconstruction techniques have been described to mimic the normal anatomy and physiology of MPFL. Most surgeons agree that anatomical femoral tunnel placement is essential for successful treatment. The importance of femoral tunnel placement in MPFL reconstruction has been recognized, and many researchers have defined the appropriate anatomic and radiological placement of the femoral tunnel. In this study, we aimed to investigate the effect of femoral tunnel location on functional and clinical outcomes in MPFL reconstructions performed in our clinic between 2013 and 2019. Material & Method: In our study, 34 patients who underwent medial patellofemoral ligament reconstruction with the diagnosis of“patellofemoral instability”between 01.09.2013 and 01.12.2019 in Gazi University Medical Faculty Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic were called for outpatient control in December 2021 for the retrospective evaluation of the long-term clinical results. Patients who underwent MPFL reconstruction due to recurrent patellar dislocation or failure to respond to conservative treatment after the first dislocation with the follow-up period of at least 24 months were included in this study. Isolated MPFL reconstruction was performed with patella double tunnel technique in patients without major osseous pathology and lower extremity alignment problems. The preoperative VAS pain score, the total number of patella dislocations and the time from the first patella dislocation to surgery were recorded by questioning the patients. Postoperative patients were evaluated in their final follow-up. Clinical and functional outcomes were recorded using the Kujala score, Tampa kinesiophobia scale and VAS score. The presence of quadriceps atrophy was checked and the range of motion of the knee joint was measured. Patellar apprehension test and patellar manual translation test were performed and the results were recorded. For the radiological evaluation, anteroposterior knee X-ray and lateral knee X-ray at 30° flexion were used, which were taken routinely postoperative for the patients. The location of the femoral tunnel placement opened for MPFL reconstruction was measured to determine its accuracy relative to the Schottle point. The distance from the center of the femoral tunnel to the Schottle point was measured and recorded. If the center of the opened femoral tunnel is inside the circle with the diameter accepted to be 6 mm, the tunnel placement is anatomical; The femoral tunnel with its center located anywhere outside of this circle of 6 mm diameter was considered as a nonanatomical tunnel. Findings: A total of 34 patients were evaluated in the study, including 23 female (67.6%) and 11 male (32.4%) patients. Of the 34 knees, 13 (38.2%) were right knees and 21 (61.8%) were left knees. The mean age of all patients at the time of surgery was 23.57±9.49 (years), and the median was 23.6 [15.0-41.0] (years) and the mean follow-up period was 48.92±2.93 (months), and the median was 38.3 [25.1-85.1] (months). In the examination of 34 patients, the tunnel position was determined to be anatomical in 22 patients (64.7%) and not anatomical in 12 patients (35.3%). A statistically significant difference was found in terms of postoperative VAS pain scores compared to anatomical/nonanatomical tunnel groups (Z=-2.443; p=0.015). Patients in the anatomical tunnel group had significantly lower postoperative VAS pain scores than the nonanatomical tunnel group. There were no statistically significant difference in Kujala and Tampa kinesiophobia scores compared to the anatomical and nonanatomical tunnel groups (p>0.05). Conclusion: Many tunnel localization and surgical techniques defined to provide ideal MPFL reconstruction. There are conflicting statements about the 67 results of the described techniques in biomechanical and clinical studies. In the current study, although there was no difference between the functional and clinical results of the patients who underwent the double patellar tunnel technique according to the femoral tunnel location, a statistically significant difference was found in the pain scores. Pain in patients with non-anatomical tunnel location may be due to changes in patellofemoral joint kinematics. In order to understand the effect of femoral tunnel placement on the patellofemoral joint, long-term followup, prospective, randomized and larger sample clinical studies are required.