Investigation of the physiological, biochemical and molecular effects of nano ıron application on soybean
Nano demir uygulamasinin soya fasulyesi üzerindeki fizyolojik, biyokimyasal ve moleküler etkilerinin araştirilmasi
- Tez No: 973037
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYTEN KÜBRA YAGIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Genetik, Biyoteknoloji, Agriculture, Genetics, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Soybean, iron deficiency chlorosis (IDC), nano-iron oxide, physiological responses, biochemical responses, qPCR analysis, Soya fasulyesi, demir noksanlığı klorozu (IDC), nano-demir oksit, fizyolojik tepkiler, biyokimyasal tepkiler, qPCR analizi
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Genetik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bitki Islahı ve Genetiği Bilim Dalı
Özet
oybean (Glycine max L. Merrill) is a leguminous crop valued for its high protein and oil content. However, it is highly sensitive to iron (Fe) deficiency, which impairs its growth and development. In particular, elevated soil pH (> 7.5) reduces Fe availability, often leading to iron deficiency chlorosis (IDC) in soybean. Due to its distinct physicochemical properties compared to conventional Fe fertilizers, Nano iron-oxide (n-Fe2O3) may serve as a promising alternative. This thesis aimed to investigate the physiological and molecular effects of nano-iron (0, 100, and 200 ppm) on soybean development. In this study, chlorosis score, chlorophyll index, photosynthetic activities, shoot and root fresh weight, shoot and root dry weight, FRO enzyme activity, mineral accumulation, and the expression levels of Fe-related genes, including IRT1-like, Ferritin, FRO2, and NRAMP (DMT1) were analyzed. Overall, nano-iron oxide improved soybean growth performance. In addition to enhancing Fe content in plants, n-Fe₂O₃ application also facilitated Mn and Zn uptake. In conclusion, n-Fe₂O₃ improves the physiological and biochemical performance of soybean and holds potential as an effective alternative to conventional Fe sources for mitigating IDC-related yield losses.
Özet (Çeviri)
Soya fasulyesi (Glycine max L. Merrill), yüksek protein ve yağ içeriği nedeniyle değerli bir baklagil ürünüdür. Ancak demir (Fe) eksikliğine oldukça duyarlıdır ve bu durum büyüme ve gelişimini olumsuz etkilemektedir. Özellikle yüksek toprak pH'sı (< 7.5), Fe'nin bitki tarafından alınabilirliğini azaltmakta ve genellikle soya fasulyesinde demir noksanlığı klorozuna (DEK) yol açmaktadır. Nano demir-oksit (n-Fe2O3), geleneksel demir gübrelerine kıyasla farklı fiziko-kimyasal özelliklere sahip olması sebebiyle klasik demir gübresine bir alternatif olabilir. Bu tez çalışmasının amacı, nano-demirin (0, 100 ve 200 ppm) soya fasulyesinin gelişimine etkilerinin fizyolojik ve moleküler olarak belirlenmesidir. Çalışmada kloroz skoru, klorofil indeksi, fotosentetik aktiviteler, gövde ve kök yaş ağırlığı, gövde ve kök kuru ağırlığı, FRO enzim aktivitesi, mineral birikimi ile demir alımından sorumlu IRT1-like, Ferritin, FRO2, NRAMP (DMT1) genlerinin ifade düzeyleri ölçülmüştür. Nano demir uygulaması bitkilerin Fe içeriğini artırmasının yanı sıra, Mn ve Zn alınımını da kolaylaştırmıştır. Sonuç olarak, nano-demir oksit uygulaması soya fasulyesinin fizyolojik ve biyokimyasal performansını artırmakta ve DEK kaynaklı verim kayıplarının azaltılmasında geleneksel Fe kaynaklarına etkili bir alternatif olarak hizmet etme potansiyeli bulunmaktadır.