Ni(OH)2 katkılı hidroksiapatit katalizörlerin sentezi ve elektrokimyasal oksijen çıkış reaksiyonundaki performanslarının incelenmesi
Synthesis of Ni(OH)2 doped hydroxyapatite catalysts and investigation of their performance in the electrochemical oxygen evolution reaction
  1. Tez No: 973042
  2. Yazar: TITUS OTAMAYOMI MOSES
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. Belgin Gözmen Sönmez, Dr. DOĞAN ÇİRMİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kalsiyum hidroksiapatit, Calcium hydroxyapatite
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, kalsiyum hidroksiapatit (HAp) sentezlenmiş ve oksijen çıkış reaksiyonu (OER) için verimli bir elektrokatalizör olarak potansiyelini değerlendirmek amacıyla nanoyapılı nikel hidroksit (Ni(OH)₂) ile modifiye edilmiştir. Nikel hidroksit, katalitik aktiviteyi sistematik olarak optimize etmek için HAp yapısına farklı ağırlık oranlarında (%3, %5, %8 ve %10) entegre edilmiştir. Numuneler arasında, HAp@8%Ni(OH)2 kompoziti en yüksek performansı göstermiş; 1 M KOH ortamında düşük bir aşırı potansiyel (370 mV) altında 10 mA cm⁻² akım yoğunluğuna ulaşmış ve 60,4 mV dec⁻¹ değerinde elverişli bir Tafel eğimi sergileyerek hızlanmış reaksiyon kinetiğine işaret etmiştir. Elektrokimyasal empedans spektroskopisi, en düşük yük transfer direncini (Rct = 86,65 Ω) doğrulamış; çift tabaka kapasitansı (Cdl = 7,54 mF cm⁻²) ise genişlemiş elektrokimyasal aktif yüzey alanını ve gelişmiş elektron hareketliliğini ortaya koymuştur. Ayrıca, kronoamperometrik testler, 20 saatlik sürekli çalışma boyunca mükemmel katalitik kararlılık göstermiş ve optimize edilmiş kompozitin dayanıklılığını kanıtlamıştır. Bu bulgular, Ni(OH)2'nin HAp matrislerine rasyonel entegrasyonunun katalitik aktiviteyi etkili şekilde ayarladığını ortaya koymakta ve HAp@Ni(OH)2 kompozitinin alkalin oksijen çıkış reaksiyonu uygulamaları için umut verici, düşük maliyetli ve kararlı bir elektrokatalizör olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this work, calcium hydroxyapatite (HAp) was synthesized and modified with nanostructured nickel hydroxide (Ni(OH)₂) to evaluate its potential as an efficient electrocatalyst for the oxygen evolution reaction (OER). Ni(OH)₂ was incorporated into the HAp framework at different weight ratios (3%, 5%, 8%, and 10%) to systematically optimize activity. Among these, the HAp@8%Ni(OH)₂ composite exhibited the best performance, delivering a current density of 10 mA cm⁻² at a low overpotential of 370 mV in 1 M KOH, accompanied by a favorable Tafel slope of 60.4 mV dec⁻¹, indicative of accelerated reaction kinetics. Electrochemical impedance spectroscopy confirmed its superior charge transfer capability with the lowest resistance (Rct = 86.65 Ω), while double-layer capacitance (Cdl = 7.54 mF cm⁻²) highlighted the enlarged electrochemical surface area and enhanced electron mobility. Furthermore, chronoamperometric testing demonstrated robust catalytic stability over 20 hours of continuous operation, affirming the durability of the optimized composite. These findings reveal that the rational integration of Ni(OH)₂ into HAp matrices effectively tunes catalytic activity, positioning HAp@Ni(OH)₂ as a promising, low-cost, and stable electrocatalyst for alkaline oxygen evolution reaction.