Neoadjuvan kemoterapi/radyoterapi alan rektum adenokarsinomu hastalarında nütrisyonel indekslerin ve inflamatuar belirteçlerin yanıt ve sağkalımla ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of nutritional indices and inflammatory markers in relation to response and survival in patients with rectal adenocarcinoma receiving neoadjuvant chemotherapy/radiotherapy
- Tez No: 973050
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ERDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Prognostik nutrisyonel indeks, Rektal neoplazmlar, Prognostic nutritional index, Rectal neoplasms
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Kolorektal kanserler hem kadınlarda hem de erkeklerde üçüncü sıradaki önemini korumaktadır. Sıklığı erkeklerde yüz binde 24,1 iken kadınlarda yüz binde 13,3'tür. Rektal kanser ise kolorektal kanser vakalarının %20 ila %30'unu oluşturur, yaş faktörü ile ilişkili bu malignitede artan yaşlı nüfus nedeniyle sıklığı giderek artmaktadır (3, 8). Son yıllarda rektum kanserinde tedavi stratejisi büyük ölçüde değişmiş olup özellikle lokal ileri rektum kanseri hastalarında total neoadjuvan tedavi öne çıkmaktadır. Böylece hastaya sfinkter koruyucu cerrahi fırsatı sağlanmaktadır. Henüz tam patogenezi anlaşılamadığı için ileri evre hastalarda istenen başarı sağlanamasa da günümüzde başlangıç ve lokal ileri hastalarda tedavi ve hasta konforu için yüz güldürücü sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Bu hastalarda sağkalımı daha da arttırmaya yönelik yeni parametrelerin tespiti gerekmektedir. Bu noktada inflamasyon belirteçleri ve Nütrisyonel skorlamalar önem taşımaktadır. Çalışmada 2013-2023 yılları arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Polikliniği'nde rektum adenokarsinomu tanısı alan ve neoadjuvan kemoradyoterapi ile takibi yapılan hastalar incelenmiştir. Çalışmaya tarafımızca takibi yapılmayan hastalar dahil edilmemiştir. Çalışmaya dahil edilen 102 hastanın demografik özellikleri, tanı anındaki şikayetleri, evreleri, metastaz bölgeleri, patoloji sonuçları, patolojik yanıt skorları, tümör belirteçleri, uygulanan neoadjuvan tedaviler, uygulanan cerrahi tipi, uygulanmışsa adjuvan tedaviler, hastalıksız sağkalım süreleri ve genel sağkalım süreleri değerlendirilmiştir. Neoadjuvan tedavi öncesi hesaplanan prognostik Nütrisyonel indeks ile hastalıksız sağkalım arasında anlamlı bir ilişki belirlenememiş, neoadjuvan tedavi öncesi saptanan albümin değeri hem genel sağkalım hem hastalıksız sağkalım hem de sağkalım süresi ile ilişkili olup güçlü bir prognostik inflamatuar belirteç olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte neoadjuvan tedavi öncesi prognostik Nütrisyonel indeks değerinin genel sağkalım süresine yönelik etkisi değerlendirildiğinde; prognostik Nütrisyonel indeks≤49,75 olan hastalar ile prognostik Nütrisyonel indeks>49,75 olan hastalar arasında anlamlı bir fark belirlenmiştir. Neoadjuvan tedavi sonrası prognostik Nütrisyonel indeks değerinin de genel sağkalım süresine yönelik etkisi değerlendirildiğinde; prognostik Nütrisyonel indeks≤44,72 olan hastalar ile prognostik Nütrisyonel indeks>44,72 olan hastalar arasında anlamlı bir fark mevcuttur. Neoadjuvan tedavi öncesi ve neoadjuvan tedavi sonrası prognostik Nütrisyonel indeks değerleriyle yapılan tek değişkenli analizlerde neoadjuvan öncesi prognostik Nütrisyonel indeks değerinin ve neoadjuvan sonrası prognostik Nütrisyonel indeks değerinin istatistiksel anlamlı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Colorectal cancer remains the third most common cancer in both men and women. Its incidence is 24,1 per 100,000 in men and 13,3 per 100,000 in women. Rectal cancer accounts for 20% to 30% of colorectal cancer cases, and its incidence is increasing due to the increasing elderly population in this age-related malignancy (3, 8). In recent years, the treatment strategy for rectal cancer has changed significantly, with total neoadjuvant therapy becoming increasingly prominent, particularly in patients with locally advanced rectal cancer. This provides patients with the opportunity for sphincter-preserving surgery. While the desired success rate cannot be achieved in advanced-stage patients due to a lack of complete pathogenesis, promising results are currently being achieved in terms of treatment and patient comfort in early-stage and locally advanced patients. New parameters need to be identified to further improve survival in these patients. Inflammation markers and nutritional scores are important in this regard. This study examined patients diagnosed with rectal adenocarcinoma at the Trakya University Faculty of Medicine Medical Oncology Outpatient Clinic between 2013 and 2023 and followed with neoadjuvant chemoradiotherapy. Patients who were not followed by us were excluded from the study. The demographic characteristics, complaints at diagnosis, stage, metastatic sites, pathology results, pathological response scores, tumor markers, neoadjuvant treatments administered, type of surgery administered, adjuvant treatments (if administered), disease-free survival times, and overall survival times were evaluated for the 102 patients included in the study. No significant correlation was found between the prognostic nutritional index calculated before neoadjuvant therapy and disease-free survival. Albumin levels determined before neoadjuvant therapy were associated with overall survival, disease-free survival, and survival time, and were found to be a strong prognostic inflammatory marker. However, when the effect of the prognostic nutritional index value before neoadjuvant therapy on overall survival was evaluated, a significant difference was found between patients with a prognostic nutritional index of ≤49,75 and those with a prognostic nutritional index of >49,75. When the effect of the prognostic nutritional index value after neoadjuvant therapy on overall survival was evaluated, a significant difference was found between patients with a prognostic nutritional index of ≤44,72 and those with a prognostic nutritional index of >44,72. In univariate analyses performed with prognostic nutritional index values before and after neoadjuvant treatment, it was determined that the pre-neoadjuvant prognostic nutritional index value and the post-neoadjuvant prognostic nutritional index value were statistically significant.