Neoadjuvan kemoterapi almış rektum kanserli hastalarda pan-ımmün-inflamasyon değeri, nötrofil-lenfosit ve platelet-lenfosit oranlarının patolojik yanıtla ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relation between pan-immune-inflammation value, neutrophil-lymphocyte and platelet-lymphocyte ratios and pathological response in rectal cancer patients who received neoadjuvant chemotherapy
- Tez No: 934365
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM KARAALİ, UZMAN HÜSEYİN ESİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Rektum kanseri, neoadjuvan tedavi, patolojik yanıt, MLR, PIV, Rectum cancer, neoadjuvant treatment, pathological response, MLR, PIV
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş ve Amaç: Lokal ileri rektum kanseri dünya genelinde sıklığı ve mortalitesi yüksek kanser grubundadır. Neoadjuvan tedavi ile patolojik yanıt arasındaki ilişkinin tanımlanmasının, ileriye dönük tedavi stratejilerinin değişiminde etkili olacağı öngörülmektedir. Biz de çalışmamızda prognostik inflamatuvar belirteçlerin neoadjuvan kemoradyoterapi alan rektum kanserli hastalarda patolojik yanıtı öngörmede etkisini araştırdık. Gereç ve Yöntemler: Retrospektif olarak kurgulanan çalışmamıza Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde Ocak 2017 – Ocak 2023 tarihleri arasında rektum kanseri tanısıyla takipli neoadjuvan kemoterapi alan hastalar alınmıştır. Araştırmayla ilişkili bulunan hastalara ait cinsiyet, yaş, tedavi öncesi ve sonrası Kolorektal Kanser TNM kılavuzuna göre tümör evresi, tümör diferansiyasyonu, tümör histolojik tipi, ameliyat tipi, Modifiye Ryan Skoru, tedavi öncesi NLR, PLR, MLR, PIV ve SIRI prognostik belirteç değerleri kaydedildi. Veriler IBM SPSS Statistics Standard Concurrent User V 29 istatistik paket programında değerlendirildi. Patolojik yanıtına göre NLR, PLR, MLR, PIV ve SIRI değerleri Mann-Whitney U testi ile karşılaştırıldı. Patoloji yanıtına göre kategorik değişkenler Fisher-Freeman-Halton exact test, Fisher exact test ve Yates kikare testi ile karşılaştırıldı. Fisher-Freeman-Halton exact test sonucunun önemli bulunması durumunda alt grup analizleri Bonferroni düzeltmeli iki oran Z testi ile yapıldı. MLR'nin patolojik yanıtı öngörmedeki performansı ROC eğrisi analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmada 28 kadın ve 53 erkek olmak üzere toplam 81 hasta yer almıştır. Hastaların yaşları 35-78 yıl aralığındadır ve yaş ortalaması 61,7'dir. Tüm hastaların histopatolojik tipi adenokarsinomdur. TNM sınıflandırmasına göre tedavi öncesi evre 2, evre 3, olan hasta oranı sırayla %37 ve %63 olarak bulunmuştur. Hastaların tamamı radyoterapi almıştır. Patolojik yanıt saptanan hasta sayısı 26'dır. Patolojik yanıt olan ve olmayan hastaların NLR, PLR, PIV ve SIRI değerleri arasındaki farklar istatistiksel olarak önemli değildir. Patolojik yanıt izlenen hastaların MLR değerleri istatistiksel olarak düşüktür Tartışma ve Sonuç: Tedavi öncesinde alınan hemogram parametrelerinden elde edilen PIV, NLR, PLR, SIRI sistemik inflamatuar yanıt indekslerinin patolojik yanıta etkisinin olmadığını saptadık. Düşük MLR'nin ise nKRT sonrası patolojik yanıt izlenen hastalarda anlamlı olduğu görüldü. Erken yaş ve tedavi öncesi düşük T evrelemsinin patolojik yanıtla ilişkili olduğu, Cinsiyet, ameliyat tipi, tümör diferansiasyonu ve tedavi öncesi N evresinin patolojik yanıtla ilşkisinin olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Locally advanced rectal cancer is a type of cancer with high mortality and mortality worldwide. It is anticipated that defining the relationship between neoadjuvant treatment and pathological response will be effective in changing prospective treatment strategies. In our study, we investigated the effect of prognostic inflammatory markers in predicting the pathological response in rectal cancer patients receiving neoadjuvant chemoradiotherapy. Materials and Method: Patients who received follow-up neoadjuvant chemotherapy with a diagnosis of rectal cancer between January 2017 and January 2023 at the Health Sciences University Izmir Faculty of Medicine Tepecik Training and Research Hospital General Surgery Clinic were included in our retrospective study. Gender, age, pre- and post-treatment Colorectal Cancer tumor stage according to the TNM guide, tumor differentiation, tumor histological type, surgery type, Modified Ryan Score, pre-treatment NLR, PLR, MLR, PIV and SIRI prognostic marker values of the patients associated with the study were recorded. The data were evaluated in the IBM SPSS Statistics Standard Concurrent User V 29 statistical package program. According to the pathological response, NLR, PLR, MLR, PIV and SIRI values were compared with the Mann-Whitney U test. Categorical variables according to pathological response were compared with Fisher-Freeman-Halton exact test, Fisher exact test and Yates chi-square test. If the Fisher-Freeman-Halton exact test result was found to be significant, subgroup analyzes were performed with the two-proportion Z test with Bonferroni correction. The performance of MLR in predicting pathological response was evaluated by ROC curve analysis. Results: A total of 81 patients, 28 women and 53 men, were included in the study. The ages of the patients range from 35 to 78 years and the average age is 61.7. The histopathological type of all patients was adenocarcinoma. According to the TNM classification, the rate of patients with stage 2 and stage 3 before treatment was found to be 37% and 63%, respectively. All patients received radiotherapy. The number of patients with a pathological response is 26. The differences between NLR, PLR, PIV and SIRI values of patients with and without pathological response are not statistically significant. MLR values of patients with pathological response are statistically low. Discussion and Conclusion: We found that PIV, NLR, PLR, SIRI systemic inflammatory response indices obtained from hemogram parameters taken before treatment had no effect on the pathological response. Low MLR was found to be significant in patients with pathological response after nCRT. It was observed that early age and low T staging before treatment were associated with pathological response. Gender, surgery type, tumor differentiation and pre-treatment N stage had no relationship with pathological response.