Halkla ilişkiler mesleğinin toplumsal cinsiyet bağlamında değerlendirilmesi: Karadeniz Bölgesi örneği
Evaluation of public relations profession in the context of gender: The case of Black Sea Region
- Tez No: 973055
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE KARADAĞ ALÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Halkla ilişkiler, Toplumsal cinsiyet, Public relations, Gender
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
Özet
Toplumsal cinsiyet olgusu insanlık kadar eski bir kavramdır. Ataerkil düzen ile beraber ortaya çıkmış ve kalıplaşan yargıları içerisinde barındırmaya başlamıştır. Toplumsal cinsiyet olgusu aslında tüm bireylerin hayatının merkezinde konumlanmaktadır. Toplumun beraberinde getirdiği bir kavram olmasına rağmen tüm toplumun üzerinde etkileri kendini göstermektedir. Kadınların ön yargılara ve kalıplaşmış cinsiyet yargılarına daha çok maruz geldiği görülse bile erkeklerin karşılaşmadığı bir durum olduğu söylenememektedir. Çünkü toplumsal cinsiyet kavramı iki cinsiyet üzerine de belirli roller yüklemiş ve bireylerin bu davranışları gerçekleştirmesini beklemiştir. Bu çalışmada toplumsal cinsiyet olgusunun halkla ilişkiler mesleğine nasıl yansıdığı incelenmek istenmiş ve bu bağlamda bir literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın uygulama bölümünde ise Karadeniz bölgesindeki üç büyükşehir ele alınmış ve halkla ilişkiler sektöründe çalışan bireylerle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerin sonuçlarına dayanarak kadın ve erkek çalışanların halkla ilişkiler mesleğine dair algıları ve bu algılara toplumsal cinsiyet kavramının yansımaları incelenmiştir. Bu çalışma sonucunda ise halkla ilişkiler mesleği üzerinde de toplumsal cinsiyet algısının var olduğu ve çalışanları olumsuz yönde etkilediği gözlemlenmiştir. Halkla ilişkiler mesleğinin gelişimi engelleyen toplumsal cinsiyet olgusuyla nasıl baş edilebileceğine dair birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Gender is a concept as old as humanity. It emerged with the patriarchal order and started to contain stereotypes. The phenomenon of gender is actually at the center of all individuals' lives. Although it is a concept brought by society, its effects on the whole society manifest themselves. Even if it is seen that women are more exposed to prejudices and stereotyped gender judgments, it cannot be said that it is a situation that men do not encounter. Because the concept of gender has imposed certain roles on both sexes and expected individuals to perform these behaviors. In this study, it was aimed to examine how the gender phenomenon is reflected in the public relations profession and a literature review was conducted in this context. In the application section of the study, three major cities in the Black Sea region were examined, and semi-structured interviews were conducted with individuals working in the public relations sector. Based on the results of the interviews, the perceptions of female and male employees regarding the public relations profession and the reflections of the concept of gender on these perceptions were examined. The study found that gender perceptions exist in the public relations profession and have a negative impact on employees. Recommendations were made on how to address the issue of gender perceptions, which hinder the development of the public relations profession.