Pandemi döneminde X-Y-Z kuşaklarının yeni medya kullanım alışkanlıkları üzerine bir araştırma
A research on new media use habits of X-Y-Z generations during pandemics
  1. Tez No: 973089
  2. Yazar: MERVE AKINCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19- Kuşaklar- Pandemi- Sosyal medya- Yeni medya, Covıd-19- Generations-Pandemic- Social media- New media
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
Özet
Dünya genelinde birçok insanın yaşamını temelden sarsan Covid-19 pandemisi döneminde tedbir kapsamında alınan bazı sosyal izolasyon kararları bireylerin geleneksel medya, sosyal medya, yeni medya ve internet kullanımı alışkanlıkları ve davranışları üzerinde değişikliklere neden olmuştur. Bu bağlamda X-Y-Z kuşaklarının Covid-19 pandemisi döneminde yeni medya kullanım alışkanlıkları üzerine araştırma yapılmıştır. Araştırmada pandemi döneminde çeşitli alışkanlıkların beraberinde internet, sosyal medya ve yeni medya kullanımı hususunda birçok yaş grubunu doğrudan etkilemiş midir? Medya kullanım alışkanlıkları üzerinde farklılıklar yaşanmış mıdır? Eğer bir değişim-farklılaşma var ise ne ölçüde değişkenlik göstermiştir? Yaşa bağlı olarak teknoloji kullanım alışkanlıklarının öngörülebilir olup olmadığı? Soruları cevaplandırılmaya çalışılmıştır. Çalışmada, Covid-19 pandemi döneminde yeni medya kullanım alışkanlıklarında yaşanan değişikliklerin X-Y-Z kuşakları üzerinden sayısal verilerle açıklanması için nicel araştırma yöntemlerinden olan anket tekniği kullanılarak Spss yardımıyla istatiksel veri analizleri incelenmiştir. Nicel veri toplama modeli olan ilişkisel araştırma modeli ile çalışmada, 11-58 yaş aralığındaki 384 kişiden veri toplanmış ve verilere; frekans analizi, geçerlilik ve güvenirlilik analizi, faktör, analizi, , korelasyon analizi, anova analizi, bağımsız t- testi ve Mann-Whitney U fark testi yapılmıştır. Yapılan test ve analizlerin sonucuna göre Covid-19 pandemi döneminde çeşitli alışkanlıkların beraberinde internet, sosyal medya ve yeni medya kullanımı hususunda; 11-22 yaş aralığında eğitim, 23-44 yaş aralığında iş, çalışma hayatı ve 45-58 yaş aralığında eğlence, vakit geçirmek için kullanmalarına doğrudan etki etmiştir. Bunun sonucunda pandemi döneminde, yeni medya ve sosyal medya kullanımlarının arttığı ve medya kullanım alışkanlıkları üzerinde farklılıkların yaşandığı bulgusuna ulaşılmıştır. Bu nedenle yeni medya teknolojileri kullanımının azaltılması sağlanmalı, sosyal medya kullanımı konusunda bireyler bilinçlendirilmeli, yüz yüze sağlanan iletişim pratiklerinin çoğaltılması ve desteklenmesi sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
During the Covid-19 pandemic, which fundamentally shook the lives of many people around the world, some social isolation decisions taken as a precaution have caused changes in individuals' traditional media, social media, new media and internet usage habits and behaviors. In this context, a research was conducted on the new media usage habits of generations X-Y-Z during the Covid-19 pandemic. In the research, has the pandemic period directly affected many age groups in terms of internet, social media and new media usage, along with various habits? Have there been differences in media usage habits? If there is a change-differentiation, to what extent has it varied? Are technology usage habits predictable depending on age? The questions were attempted to be answered. In the study, statistical data analyses were examined with the help of SPSS, using the survey technique, which is one of the quantitative research methods, in order to explain the changes in new media usage habits during the Covid-19 pandemic period with numerical data on generations X-Y-Z. In the study, using the relational research model, which is a quantitative data collection model, data was collected from 384 people between the ages of 11-58, and the data were; frequency analysis, validity and reliability analysis, factor analysis, correlation analysis, anova analysis, independent t-test and Mann-Whitney U difference test were performed. According to the results of the tests and analyses conducted, the Covid-19 pandemic directly impacted various habits during the internet, social media, and new media use period, including education for ages 11-22, work and professional life for ages 23-44, and entertainment and pastime for ages 45-58. As a result, it was found that new and social media use increased during the pandemic, and differences in media usage habits were experienced. Therefore, the use of new media technologies should be reduced, individuals should be made more aware of social media use, and face-to-face communication practices should be increased and supported.