Hekimlerin defansif tıp uygulama durumlarının malpraktis korkusu açısından değerlendirilmesi
Assessment of physicians' defensive medicine practices in the context of malpractice fear: A case study from a private healthcare group in Turkey
- Tez No: 973101
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Defansif tıp, Sağlık hukuku, Sağlık yönetimi, Defensive medicine, Health law, Health management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Defansif tıp, hekimlerin malpraktis nedeniyle karşılaşabilecekleri hukuki risklerden korunmak amacıyla, hasta yararından çok kendi güvenliğini önceleyerek tıbbi uygulamalardan sapmaları şeklinde tanımlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki özel bir sağlık grubuna bağlı hastanelerde görev yapan hekimlerin defansif tıp uygulama durumlarını malpraktis korkusu bağlamında değerlendirmektir. Kesitsel ve nicel desenle yürütülen çalışma, tanımlayıcı istatistikler ve ilişkisel analiz yöntemleriyle gerçekleştirilmiştir. Veriler, yapılandırılmış bir anket formu aracılığıyla toplanmış ve SPSS yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Katılımcı hekimlerin demografik özellikleri, malpraktis deneyimleri, defansif tutum düzeyleri ve malpraktis korkusu ile olan ilişkileri değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, hekimlerin büyük çoğunluğu en az bir defansif davranış sergilemektedir. Malpraktis korkusunun, özellikle negatif defansif tıp uygulamalarında anlamlı düzeyde etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca geçmişte dava edilme deneyimi yaşayan hekimlerin defansif uygulamalara daha sık başvurduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın bulguları, defansif tıp davranışlarının yalnızca bireysel hekim tutumlarıyla değil; aynı zamanda sistemsel, kurumsal ve toplumsal faktörlerle de şekillendiğini ortaya koymaktadır. Bu kapsamda, malpraktis sisteminin yeniden yapılandırılması, sağlık çalışanlarının desteklenmesi ve hasta güvenliğini önceleyen politikaların geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Defensive medicine refers to physicians' deviation from standard medical practices by prioritizing legal protection over patient benefit, typically due to fear of malpractice claims. This study aims to evaluate the defensive medical practices of physicians working in hospitals affiliated with a private healthcare group in Turkey, in relation to their fear of malpractice. This cross-sectional and quantitative research was conducted using descriptive statistics and correlational analysis methods. Data were collected via a structured questionnaire and analyzed using SPSS software. The study examined physicians' demographic characteristics, malpractice experiences, levels of defensive behavior, and their association with malpractice fear. Findings indicate that a significant majority of physicians engage in at least one form of defensive practice. Malpractice fear was found to be particularly influential in passive defensive behaviors. Physicians with prior experiences of being sued were more likely to adopt defensive medical strategies. The results suggest that defensive medicine is shaped not only by individual physician concerns but also by broader systemic, institutional, and societal factors. Based on these insights, the study recommends reforms in malpractice legislation, implementation of institutional support mechanisms for healthcare workers, and development of patient safety-oriented policies to reduce defensive practices.