Öğretmenlerin beden kitle indeksleri ile benlik saygısı ve yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the Relationship Between Teachers Body Mass Index with Self-esteem and Life Satisfaction
  1. Tez No: 973100
  2. Yazar: NESLİHAN KANTAŞ YAMAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAŞARAN GENÇDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: beden kitle indeksi, benlik, benlik saygısı, yaşam doyumu, body mass index, self, self-esteem, life satisfaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖĞRETMENLERİN BEDEN KİTLE İNDEKSLERİ İLE BENLİK SAYGISI VE YAŞAM DOYUMU ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Neslihan KANTAŞ YAMAÇ Temmuz 2025, 68 Sayfa Amaç: Öğretmenlerin beden kitle indeksleri ile benlik saygısı ve yaşam doyumu arasındaki ilişki incelenmiştir. Farklı beden kitle indeksine sahip bireylerin benlik saygısı ve yaşam doyumunun etkileneceği öngörülmüştür. Yöntem: Bu araştırmada, öğretmenlerin beden kitle indeksi ile benlik saygısı ve yaşam doyumu düzeyleri arasındaki ilişkinin durumu ve varsa ilişkinin düzeyini belirlemek amaçlanmıştır. Bu nedenle, genel tarama modellerinden olan ilişkisel tarama deseni kullanılmıştır. Çalışma, Ağrı ili ve ilçelerinde Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı çalışan öğretmenlerinden oluşan 1174 kişilik bir örneklem üzerinde gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların demografik özelliklerini ve beden kitle indekslerini belirlemek için“Kişisel Bilgi Formu”benlik saygı düzeylerini belirlemek amacıyla“Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği”yaşam doyumu düzeylerini saptamak için ise“Yaşam Doyumu Ölçeği”doldurtulmuştur. Ölçeklerde varılan sonuçlar, Sosyal Bilimler için İstatistik Programı (SPSS) aracılığıyla incelenmiş ve çalışma sürecinde nicel veri çözümleme tekniklerinden yararlanılmıştır. Bulgular: Öğretmenlerin beden kitle indeksi ile yaşam doyumu düzeyleri ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği benlik saygısı boyutu değişkenlerinde ilişki olmadığı, yaşam doyumu puanları ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği benlik saygısı boyutu puanları arasında ise olumlu ilişki olduduğu saptanmıştır. Öğretmenlerin beden kitle indekslerinin cinsiyete, yaşa ve medeni duruma göre değişkenlik gösterdiği görülmüştür. Eşlerin çalışma durumuna göre yapılan değerlendirmede, eşi çalışan öğretmenlerin benlik saygısı ve yaşam doyumu düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar: Araştırma verileri incelendiğinde yaşam doyumu arttıkça benlik saygısının da arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Beden kitle indeksinin kadınlarda daha düşük olduğu, yaşa göre 50 yaş altındakilerin normal düzeyde iken 51 yaş ve üzerindekilerin fazla kilolu olduğu, evli öğretmenlerin BKİ'nin daha yüksek olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER'S THESIS EXAMINATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN TEACHERS' BODY MASS INDEX, SELF-ESTEEM, AND LIFE SATISFACTION Neslihan KANTAŞ YAMAÇ July 2025, 68 Pages Purpose:The study examined the relationship between teachers' Body Mass Index (BMI), self-esteem, and life satisfaction. It was hypothesized that individuals with different BMI levels would experience variations in self-esteem and life satisfaction. Method:This study aimed to determine the nature and, if present, the degree of the relationship between teachers' BMI and their levels of self-esteem and life satisfaction. Therefore, a relational survey model, one of the general survey methods, was employed. The study was conducted on a sample of 1,148 teachers working under the Ministry of National Education in Ağrı province and its districts. A“Personal Information Form”was used to identify the participants' demographic characteristics and BMI, the“Rosenberg Self-Esteem Scale”to measure self-esteem levels, and the“Satisfaction with Life Scale”to assess life satisfaction levels. The data obtained from the scales were analyzed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS), and quantitative data analysis techniques were applied throughout the research process. Findings:It was found that there was no significant relationship between teachers' BMI and their levels of life satisfaction or the self-esteem dimension of the Rosenberg Self-Esteem Scale. However, a positive correlation was identified between life satisfaction scores and the self-esteem scores on the Rosenberg Self-Esteem Scale. Teachers' BMI levels varied according to gender, age, and marital status. An evaluation based on spouses' employment status revealed that teachers whose spouses were employed had higher levels of self-esteem and life satisfaction. Conclusions: Upon examining the research data, it was concluded that an increase in life satisfaction is associated with a rise in self-esteem.Therefore, it was concluded that efforts to enhance teachers' life satisfaction would be beneficial. Additionally, the Body Mass Index (BMI) was found to be lower in women, with individuals under 50 years old having a normal BMI level, while those aged 51 and above tended to be overweight. It was also found that married teachers had higher BMI values.