İnvaziv meme karsinomu olgularında immünohistokimyasal yöntemler kullanılarak TFF-1 ve USP-2 ekspresyonunun histopatolojik parametrelerle karşılaştırılması
Comparison of TFF-1 and USP-2 expression with histopathological parameters using immunohistochemical methods in invasive breast carcinoma cases
- Tez No: 973109
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜVEDDET BANU YILMAZ ÖZGÜVEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: İnvaziv meme karsinomu, TFF-1, USP-2, Invasive breast carcinoma, TFF-1, USP-2
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Trefoil Faktör 1 (TFF-1) 'in hem iyi prognozla ilişkili bir tümör baskılayıcı hem de hücre motilitesini ve invazyonunu tetikleyen bir onkogen olarak davrandığına dair çelişkili bilgiler mevcuttur. Ubikitin Spesifik Proteaz 2 (USP-2) ise invazyon ve migrasyonu artırarak özellikle üçlü negatif meme kanseri gibi agresif alt tiplerle ilişkilendirilmiştir. Çalışmamızda invaziv meme karsinomu (İMK) tanılı hastalarda TFF-1 ve USP-2'nin immünohistokimyasal ekspresyonlarının klinikopatolojik parametreler ve moleküler alt tiplerle ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Tıbbi Patoloji Kliniği arşiv kayıtlarından 2020-2024 yılları arasında İMK tanısı almış 232 olgu (meme koruyucu cerrahi (MKC) ve mastektomi) çalışmaya dahil edilmiştir. Bu olgulara ait parafin bloklardan doku mikroarray (DMA) yöntemi ile yeni bloklar hazırlanmıştır. Doku kesitlerine TFF-1 ve USP-2 antikorları ile immünohistokimyasal boyama uygulanmıştır. Antikorların ekspresyon düzeyleri klinikopatolojik parametreler ile istatistiksel olarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen ve yaş ortalaması 56,3 olan 232 İMK olgusunun çoğunluğunu özel tipte olmayan (NST-No Special Type) İMK (%73,7) ve luminal B benzeri moleküler alt tip (%53) oluşturmaktaydı. Değerlendirilebilen 232 olguda TFF-1 ekspresyonu, kullanılan tüm eşik değerlerden bağımsız olarak; düşük histolojik grad, östrojen reseptörü (Estrogen Receptor-ER) ve progesteron reseptörü (Progesterone Receptor-PR) pozitifliği ve luminal moleküler alt tiple istatistiksel olarak anlamlı düzeyde pozitif korelasyon göstermiş (p<0,001), yüksek Ki67 proliferasyon indeksi ile ise negatif korelasyon saptanmıştır (p<0,001). Bununla birlikte TFF-1'in değerlendirme yöntemine bağlı olarak kuvvetli ekspresyonun lenf nodu metastazı (p=0,044) ve ileri N evresi (p=0,037) ile, ekspresyonun bulunmamasının ise HER2 (Human Epidermal Growth Factor Receptor 2) pozitifliği ile ilişkili olduğu görülmüştür (p=0,048). TFF-1 pozitifliği ile çalışma grubumuzdaki hastaların ölüm durumu arasında ters korelasyon bulunmuştur (p<0,05). USP-2 pozitifliği ile incelenen hiçbir klinikopatolojik parametre veya ölüm durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızın sonuçları TFF-1 ekspresyonunun İMK'de iyi prognozla ilişkili olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, belirli değerlendirme kriterlerine göre lenf nodu metastazı ile de ilişkili bulunması, TFF-1'in tümör biyolojisindeki karmaşık rolüne işaret etmektedir. Diğer yandan USP-2 ekspresyonunun bu çalışmada incelenen klinikopatolojik parametreler ve ölüm durumu ile ilişkisi saptanmamış ve çalışmamızda prognostik bir belirteç olarak anlamlı bir rolü olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu bulgular TFF-1'in meme kanseri prognozundaki önemini vurgularken gelecekteki terapötik stratejiler için potansiyel bir hedef olabileceğine dair literatüre katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Conflicting information exists regarding Trefoil Factor 1 (TFF-1) acting both as a tumor suppressor associated with good prognosis and as an oncogene that triggers cell motility and invasion. Ubiquitin Specific Protease 2 (USP-2) is associated with aggressive subtypes, particularly triple-negative breast cancer, by promoting invasion and migration. Our study aimed to evaluate the relationship between the immunohistochemical expression of TFF-1 and USP-2 and clinicopathological parameters and molecular subtypes in patients diagnosed with invasive breast carcinoma (IBC). Materials and Methods: From the archives of the Medical Pathology Clinic at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, 232 cases (breast conserving surgery (BCS) and mastectomy) diagnosed with IBC between 2020 and 2024 were included in the study. New blocks were prepared from the paraffin blocks of these cases using the tissue microarray method. Immunohistochemical staining was performed on the tissue sections using TFF-1 and USP-2 antibodies. The expression levels of the antibodies were statistically analyzed in relation to clinicopathological parameters. Results: The majority of the 232 IBC cases included in the study, with an average age of 56.3, were IBC-no special type (NST) (73.7%) and the luminal B-like molecular subtype (53%). In the 232 evaluable cases, TFF-1 expression, regardless of the threshold values used, showed a statistically significant positive correlation with low histological grade, positivity for estrogen receptor (ER) and progesterone receptor (PR), and the luminal molecular subtype (p<0.001). A negative correlation was found with a high Ki67 proliferation index (p<0.001). Furthermore, depending on the evaluation method for TFF-1, strong expression was found to be associated with lymph node metastasis (p=0.044) and advanced N-stage (p=0.037), while a lack of expression was associated with HER2 positivity (p=0.048). TFF-1 positivity was inversely correlated with the death status of patients in our study group (p<0.05). No statistically significant relationship was found between USP-2 positivity and any of the clinicopathological parameters or death status examined (p>0.05). Conclusion: The results of our study indicate that TFF-1 expression is associated with a good prognosis in IBC. However, its association with lymph node metastasis based on certain evaluation criteria points to the complex role of TFF-1 in tumor biology. On the other hand, USP-2 expression was not found to be related to the clinicopathological parameters or death status examined in this study, and it was concluded that it does not play a significant role as a prognostic marker. These findings highlight the importance of TFF-1 in breast cancer prognosis and contribute to the literature by suggesting it could be a potential target for future therapeutic strategies.