İbn Battûta'nın Seyahatnâme'sindeki hadislerin tahrîc ve değerlendirmesi
Evaluation of the hadith in Ibn Battuta's Travelogue
- Tez No: 973128
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZTOPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Daru`l hadisler, Fıkhü'l-hadis, Dar al-Hadiths, Fiqh al-hadith
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Seyahatnâmeler, evrensel nitelikteki eserlerdendir. Hem İslam dünyasında hem de diğer kültürlerde bu meyanda çalışmalar yapıldığı görülmektedir. Müslüman seyyahlar bu alanda ziyadesiyle varlık göstermişlerdir. Onlardan ilk akla gelen isim, ülkemizin bir değeri olarak Evliya Çelebi ve Seyahatnâmesi'dir. Ancak Faslı İbn Battûta ondan daha geniş bir coğrafya ve bilgi birikimine sahiptir. Biz de tezimizde İbn Battûta ve eserindeki hadisleri konu edindik. İslam coğrafyasının her bir kesiminde, belki ismi hadis-sünnet olarak bilinmeyen uygulama ve davranışlarla bezenmiş bir hayatın olduğu muhakkaktır. Seyahatnâmeler gibi içinde hadislerden birçok bilginin olduğu çalışmaların incelenmesi, o döneme ait malumatlardan bizi haberdar etmesi açısından önem arzetmektedir. Tezimizde, İbn Battûta'nın Seyahatnâme adlı eserinde geçen hadis kültürüne dair bilgilerin tespiti ve hadis ilmi açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gerek seyahatnâme temelli bilgilendirmelerde gerekse literatür araştırmasında ve hadislerin tahricinde Seyahatnâme sınırları içinde kalınmıştır. İbn Battûta'nın hayatı, kitabını anlama açısından önem arz etmektedir. En başta İbn Battûta'nın hadislere hangi pencereden yaklaştığını tespit etmek için fayda sağlamıştır. Ayrıca hadis değerlendirme ve yorumlama metotlarının tespiti yine hayatının ayrıntılarını bilmekle mümkün olmuştur. Kitapta yer verilen 68 hadisin 48'inin senedin sonu bakımından merfû ve sıhhat bakımından 49'unun sahîh olması dikkat çekmektedir. Her iki sonuç, onun hadis ilmi ile ilgili altyapısının belli bir birikime sahip olduğuna işaret etmektedir. Kitapta 4 mevzû rivayetin olmasına gelince, İbn Battûta'nın uydurma rivayetlere yer vermesini, daha çok mana boyutuna ağırlık vererek kabul ettiği sonucuyla değerlendirmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Travelogues are works of universal quality. It is seen that both in the Islamic world and in other cultures, studies have been carried out in this regard. Muslim travelers have made a great presence in this field. The first name that comes to mind among them is Evliya Çelebi and his“Travelouge”as a value of our country. However, Ibn Battûta from Morocco has a wider geography and knowledge than him. In our thesis, we have focused on Ibn Battûta and the hadiths in his work. It is certain that in every part of the Islamic geography, there is a life adorned with practices and behaviors that may not be known as hadith-sunnah. It is important to examine works such as travelogues, which contain a lot of information from hadiths, in order to inform us about the information belonging to that period. In our thesis, it is aimed to determine the information about the hadith culture in Ibn Battûta's Travelouge and to evaluate it in terms of hadith science. Both the information based on the“Travelouge ”and the literature research and the narrator of hadiths have been kept within the boundaries of the Travelogue. Ibn Battûta's life is important for understanding his book. First and foremost, it is useful to determine from which perspective Ibn Battūta approached hadiths. In addition, determining his methods of evaluating and interpreting hadiths was also possible by knowing the details of his life. It is noteworthy that 48 of the 68 hadiths in the book are“marfû”in terms of the end of the script and 49 of them are“sahīh”in terms of authenticity. Both results indicate that he had a certain background in the science of hadith. As for the presence of 4 fabricated narrations in the book, it is possible to evaluate Ibn Battūta's inclusion of fabricated narrations with the conclusion that he accepted them by giving more weight to their meaning.